Ziua mondială de luptă împotriva diabetului Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 249 Vizualizări

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006.

Potrivit https://www.idf.org, tema pentru ediția din 2017 a  Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat este ”Femeile și diabetul — dreptul nostru la un viitor sănătos”. Astfel, se dorește ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care suferă deja de această boală să poată beneficia, în mod accesibil și echitabil, de informația și medicația necesare prevenirii sau tratării. În acest sens, FID a demarat o campanie de informare din luna mai până în septembrie 2017.

Situația este una îngrijorătoare la nivel mondial, căci peste 199 de milioane de femei trăiesc cu această boală, estimându-se că până în anul 2040, cifra va ajunge la 313 milioane. Peste 2 milioane de femei își pierd viața, anual, din cauza acestei suferințe. Mai mult, una din șapte nașteri este afectată de diabet gestațional. Vestea bună, potrivit FID, este că mai bine de 70% din cazurile de diabet de tipul 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care neapărat trebuie să includă, printre altele, practicarea exercițiilor fizice, menținerea unei greutăți normale și evitarea fumatului.

Federația Asociaților Diabeticilor din România se alătură inițiativei globale a FID, organizând, la 14 noiembrie, conferința-dezbatere ”Femeia, în contextul diabetului zaharat”. Printre participanți se numără conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat la Departamentul sănătate publică din cadrul Administrației Prezidențiale; dr. Laszlo Attila, președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și dr. Adrian Wiener, președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse, Senatul României. Printre subiectele abordate se numără: implicațiile diabetului în rândul femeilor; sarcina și diabetul zaharat; epidemiologia diabetului zaharat în populația feminină din România.

Totodată, între 8 și 11 noiembrie, a avut loc, la Sibiu, al 15-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. În zilele de 9 și 10 noiembrie, sibienii și-au putut testa gratuit glicemia.

Potrivit dr. Irina Muntean, diabetul zaharat, boală care afectează aproximativ 800.000 de români, este cauzat de deficitul relativ sau absolut al insulinei sau ineficiența acestui hormon, afirmă dr. Irina Muntean, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Centrul Medical Algocalm din Târgu Mureș, în prezent aproximativ 800.000 de români suferă de diabet. Majoritatea cazurilor sunt reprezentate de diabetul tip 2, patologie considerată secundară stilului de viață modern. La fiecare pacient cu diabet tip 2 diagnosticat există cel puțin o persoană care nu a fost încă diagnosticată

În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa, injecția cu insulină, a salvat milioane de vieți.

Conform site-ului Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, http://www.societate-diabet.ro/, în 1934 au fost înființate, la Spitalul Colțea, două saloane de diabet în clinica profesorului Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, profesorul Ioan Pavel a inițiat ”Registrul de Diabet”, pentru ca în 1942 să se înființeze la Spitalul Colțea Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa. Doi ani mai târziu, Ioan Pavel a publicat monografia ”Le Diabete”, prima de acest gen din țară și printre puținele publicate în lume. Pentru această lucrare a fost distins, în 1946, cu premiul Academiei de Știință de la Paris. În 1949, profesorul Pavel creează o clinică de nutriție și dietetică ce se transformă, ulterior, în clinica de diabet. Centrul antidiabetic se mută de la Spitalul Colțea, la Spitalul Cantacuzino.

Societatea Română de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice a fost fondată în 1957. Anul 1967 înseamnă înființarea specialității de diabet, nutriție și boli metabolice în România, care, în 1970, se regăsește ca specialitate independentă în nomenclatorul de specialități al MS. Prima serie de specialiști își începe activitatea în 1976.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, diabetul este numele dat mai multor boli metabolice și endocrine caracterizate prin eliminare abundentă de urină, prin senzație continuă de sete, prin prezența glucozei în urină etc. Se mai numește și ”boală de zahăr”.

Cele două tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, și tipul 2, caracterizat prin prezența unei cantități mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică față de normal, fără însă a lipsi cu desăvârșire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism. Agerpres

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE