Home / Business / Autorizație de construire pentru Centrala Termoelectrică de la Iernut

Autorizație de construire pentru Centrala Termoelectrică de la Iernut

Societatea Națională de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA a comunicat astăzi Bursei de Valori București rezultatele după trimestrul al III-lea, într-un raport semnat de către directorul general al companiei, Virgil Marius Metea, și directorul economic, Andrei Bobar. Romgaz deține o cotă de piață de peste 48 %, a avut o cifră de afaceri mai mare cu 54 % față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 3,24 miliarde de lei, și la un profit net cu peste 65 %, raportat la primele trei trimestre din 2016.

 

Performanţele operaţionale şi financiare ale Romgaz în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2017 au crescut semnificativ atât în ceea ce priveşte raportarea la perioadele anterioare cât şi la programele stabilite la începutul anului, se arată în raport.
Consumul a crescut în perioada de raportare cu circa 12 %, de la 79,5 TWh în primele 9 luni ale anului 2016 la 89,04 TWh în primele 9 luni din 2017, astfel că Romgaz a reuşit să-şi crească livrările cu 34,68 % faţă de perioada similară a anului 2016, de la 31,86 TWh la 42,91 TWh.

 

“Ca urmare, cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze din România a ajuns la 48,19 %, fiind cu 8,12 % mai mare decât cota deţinută în perioada anterioară (40,08 %)”, este subliniat în raport.

 

Producţia de gaze naturale a fost de 3,751 miliarde mc, cu 717 milioane mc mai mare decât producţia realizată în perioada similară a anului anterior (+23,6 %) şi cu 263 milioane mc mai mare decât cea programată (+7,6 %), în timp ce producţia de energie electrică a Romgaz a crescut cu 62,5 % comparativ cu producţia realizată în perioada similară a anului 2016, de la 902,0 TWh la 1.465,5 TWh, cu această producţie Romgaz deţinând o cotă de piaţă de 3,14 %.
Profitabilitatea companiei se menține ridicată, Romgaz înregistrând creşteri substanţiale ale principalilor indicatori comparativ cu perioada similară a anului 2016, astfel: cifra de afaceri +54 %, EBIT +127,6 %, EBITDA +96 % şi profitul net +221,2 %.
Profitul net obţinut de societate a crescut semnificativ, cu 65,9 % faţă de perioada similară a anului 2016, atingând nivelul de 1,184 miliarde de lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,24 miliarde de lei. Cifra de afaceri a crescut cu peste 65 % raportat la aceeași perioadă din anul precedent.

 

Investiții de aproape 800 de milioane de lei

Pentru primele 9 luni din 2017, Romgaz şi-a programat investiţii în valoare de 798,5 milioane lei şi a realizat 532 milioane lei, cu cca. 33,3% respectiv 266,3 milioane lei mai puţin decât nivelul investiţiilor programate, însă cu 40 % mai ridicate decât anul trecut.
Compania a derulat, printre altele, următoarele activități investiționale: execuția lucrărilor de foraj pentru 20 de sonde, dintre care 17 sonde finalizate – 3 săpate de SIRCOSS, contractarea și începerea execuției a trei obiective importante, respectiv „Instalații tehnologice la sondele 21 și 23 Caragele”, „Colector Caragele-Galbenu” și „Conducte colectoare și instalații tehnologice pe structurile Vaida și Palatca”, lucrări care se vor finaliza în Semestrul I 2018, realizarea şi punerea în funcţiune de instalaţii tehnologice la 8 sonde, executarea reparaţiilor capitalizabile şi modernizărilor la sonde la nivelul planificat (cca. 100 sonde), efectuate în regie proprie de către SIRCOSS, finalizarea lucrărilor programate a fi executate în cadrul depozitului de înmagazinare subterană a gazelor Urziceni, respectiv forajul a două sonde, înlocuirea sistemului de conducte de interconectare între grupurile existente și modernizarea grupurilor.

Una din direcţiile strategice principale ale Romgaz, prevăzută în “Strategia de dezvoltare pentru perioada 2015-2025”, este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei, în acest sens fiind dezvoltată investiția de la Iernut. În data de 17 octombrie 2017, Primăria oraşului Iernut a emis Autorizația de construire iar turbinele cu gaze sunt în proces de fabricare şi vor fi livrate în perioada următoare.

 

Nerealizările valorice înregistrate la sfârşitul Trimestrului 3 sunt datorate, în principal: problemelor legate de obținerea terenurilor, procedurile de achiziții publice, interpretarea legislației, evaluarea suplimentară a proiectelor din Marea Neagră sau de obţinerea permiselor pentru executarea unor lucrări de dezvoltare.
La data de 30 septembrie 2017, societatea înregistra un număr de 6.194 de angajaţi.

Ligia VORO, transilvaniabusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Soós Zoltán, soluții pentru evitarea crizei gunoaielor pe viitor. Sylevy acuză

Într-o postare făcută pe pagina personală de Facebook miercuri, 24 februarie, primarul municipiului Târgu Mureș, …