Capsula endoscopică îşi aşteaptă pacienţii la Centrul medical Lotus! Diverse
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 9326 Vizualizări

Capsula endoscopică îşi aşteaptă pacienţii la Centrul medical Lotus!

Floarea de lotus este o plantă asociată cu renaşterea. Această simbolistică este o consecinţă a retragerii în apă, noaptea, şi a reapariţiei florii de lotus dimineaţa devreme, a doua zi. Este un simbol unic şi uimitor al naturii, creşte în cele mai tulburi ape şi se ridică la suprafaţa acestora, curată şi plină de vitalitate. Mi-ar plăcea să descriu Centrul de Medicină Integrativă Lotus life din Tîrgu Mureş ca fiind un loc în care odată ce intri, simţi cum se canalizează înspre tine o energie pozitivă debordantă din partea personalului, eşti întâmpinat de nişte zâmbete calde şi încurajatoare, astfel că se conturează un cadru perfect pentru o relaxare mentală în primul rând, apoi profesionalismul medicilor îţi conferă o doză mare de încredere şi ai senzaţia că oricât de bolnav ai venit, sigur aici îţi vei redobândi sănătatea. Lipseşte cu desăvârşire senzaţia apăsătoare a cadrului de spital, în această clinică se pune accentul pe bunăstarea pacienţilor încă din momentele petrecute în sălile de aşteptare. Este unul dintre puţinele centre medicale pe care le-am vizitat în care se îmbină atât de armonios cele două ramuri ale medicinei, şi anume medicina alopată şi medicina alternativă. Medicii de aici sunt deschişi utilizării atât a tratamentelor homeopate, cât şi a celor alopate. Printre specialităţile medicale de bază(cardiologie, dermatologie, endocrinologie, ginecologie, medicină internă, neurologie, pneumologie, reumatologie) şi cele alternative(acupunctură, homeopatie, masaj, meditaţie, nutriţie, ozonoterapie, psihoterapie, reflexoterapie, biorezonanţă, terapii energetice) de la acest centru, se găseşte şi ramura gastroenterologiei, aflată într-un stadiu superior din punct de vedere al dotărilor, dar şi a personalului de specialitate.

Videocapsula endoscopică conferă o valoare de diagnostic extrem de precisă

Gastroenterologia este o ramură a medicinei cu o dezvoltare rapidă în ultimii ani în toate ariile sale, implicit în cea legată de imagistică, mai ales pentru faptul că diagnosticul de certitudine se bazează foarte mult pe investigaţiile imagistice. Tehnologiile de ultimă oră, realizate computerizat, au aplicabilitate în îmbunătăţirea performanţelor tehnicilor imagistice gastroenterologice. Videocapsula endoscopică este prezentă de puţin timp în panelul de investigaţii imagistice digestive, s-au aplicat şi în această direcţie tehnici computerizate pentru îmbunătăţirea imaginilor şi a procedurii în sine, dar mai multe detalii ne-a oferit Carmen Nicolau, medic primar gastroenterolog la Centrul de Medicină Integrativă Lotus life Tîrgu Mureş: “Noi, cei de la Lotus, ne dorim foarte mult să completăm serviciile medicale de calitate pe care le oferim cu cât mai multe inovaţii, astfel că, în urmă cu aproximativ 5 ani, am început să oferim unul dintre serviciile care ne lipseau până atunci, şi anume capsula endoscopică. Am derulat proiectul şi am desfăşurat câteva examinări în aceşti ani şi acum am trecut la etapa următoare, etapă care constă tot într-o examinare cu capsulă endoscopică, dar o capsulă semnificativ îmbunătăţită, diferenţele majore sunt următoarele: trecerea de la două camere la patru camere, de la o înregistrare clasică la cea high definition, de la o capsulă care prelua imaginile din intestin în interiorul ei şi le transmitea la un receptor(o gentuţă cu nişte senzori) pe care pacientul îl purta pe suprafaţa corpului, s-a trecut la o situaţie în care pacientul nu poartă nimic pe suprafaţa corpului. Noua capsulă înglobează sursa de lumină, precum şi sistemul de înregistrare al imaginilor, dar şi camerele de filmat, totul fiind extrem de miniatural conceput, dimensiunile sunt potrivite pentru ca pacientul să nu întâmpine probleme la ingerarea ei. Modul de administrare este simplu, după ce cutia care păstrează capsula intactă a fost desigilată, dspozitivul începe să clipească, semn că a intrat în funcţiune şi poate fi înghiţă cu puţină apă. Pacientul primeşte un dispozitiv de recuperare al capsulei care se aşează pe toaletă şi se impune ca în ziua respectivă să se respecte instrucţiunile de folosire întocmai. Printr-o tehnică sterilă, se recuperează capsula din materiile fecale cu ajutorul unei baghete magnetice, se pune într-un recipient steril etanş şi se livrează înapoi către noi pentru a fi pusă în cititorul de capsule, urmând interpretarea rezultatelor. Din propria experienţă, pot afirma că această soluţie găsită de un grup de americani este la ora actuală cea mai bună existentă”, îmi explică Carmen Nicolau.

Dacă acum 5 ani, pacienţii aşteptau câteva luni pentru a primi capsula endoscopică, acum aceasta poate fi procurată pe loc, direct de la Centrul Lotus life

Din punct de vedere al disponibilităţii produsului, dar şi despre paşii pe care îi are de bifat pacientul în cauză, aflăm că “La început, problema cea mai mare era accesabiliatea produsului, din momentul în care un pacient dorea să beneficieze de înregistrarea examinării cu o capsulă endoscopică şi până când noi puteam să o livrăm, era necesar să treacă un anumit interval de timp. Noutatea este că în acest moment dispunem de capsule endoscopice în permanenţă, astfel încât etapele de lucru sunt mult simplificate, când un pacient ştie clar că doreşte o capsulă endoscopică şi sunt validate criteriile de a alege această tehnică, în secunda următoare am scos capsula, am desterliziat cutiuţa, i-am dat capsula pentru a o înghiţi şi dispozitivul cu care o va recupera şi apoi poate pleca acasă. Recuperarea capsulei se face într-un interval de timp de aproximativ 20-24 de ore, se aduce înapoi şi se lasă înspre citire”, subliniază medicul gastroenterolog Carmen Nicolau.

Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un pacient cu probleme gastroenterologice pentru a utiliza această tehnică de diagnostic?

Criteriile care trebuie să fie îndeplinite de către pacient pentru a folosi această capsulă sunt foarte importante: “Din punct de vedere pragmatic, oricine şi oricând poate apela la acest serviciu, cu o singură condiţie fundamentală: să nu avem nici o suspiciune că acest dispozitiv ar putea să se oprească undeva pe traseu. Aceste suspiciuni sunt destul de uşor de depistat şi de manageriat de către un clinician experimentat. Am făcut şi aici un pas înainte. În prima etapă, când am adus capsula, aveam nevoie ca la fiecare pacient să fac investigarea permeabilităţii tubului digestiv cu o metodă imagistică care însemna expunerea la radiaţii. La ora actuală, nu mai am aceeaşi nevoie şi teamă. Este destul de simplu să faci diferenţierea între stricturile tubului digestiv care pot retenţiona o capsulă, ele trebuie să fie destul de strânse şi apare de regulă un sindrom subocluziv. Mai sunt anumite tipuri de stricturi pe care capsula le poate depăşi fără probleme. Selectarea pacienţilor care înghit capsula trebuie făcută de către un clinician. Teoretic, o poate folosi oricine după o discuţie în prealabil cu un medic. Adevărul fundamental este că între manifestările clinice ale pacientului sau ceea ce observăm noi, ca medici, la examenul clinic şi ceea ce constatăm în urma investigaţiilor sunt diferenţe colosale uneori, drept dovadă, am avut câţiva pacienţi care şi-au dorit să apeleze la această metodă, deşi nu prezentau simptomatologie specifică, iar rezultatele au fost în direcţia unei patologii gastroenterologice, surprinzător. Nu refuzăm pe nimeni care îşi doreşte capsula endoscopică, dar nici nu susţinem utilizarea ei acolo unde nu are nici un sens, numai pentru a fi cumpărată”, continuă medicul primar gastroenterolog.

Dieta pacientului înainte de utilizarea videocapsulei şi curăţarea intestinului sunt elemente fundamentale pentru acurateţea tehnicii şi a calităţii imaginilor obţinute

Capsula are o sursă proprie de lumină, aceasta se deplasează cu ajutorul peristaltismulului intestinal, dar în interior trebuie să fie totul curat, aşa că înainte de înghiţirea ei, pacientul are nevoie de un soi de pregătire: “Dieta este una simplificată acum, noi folosim o soluţie care curăţă tractul intestinal, un pahar se bea cu o zi înainte, apoi se consumă doar lichide transparente, a doua zi se bea al doilea pahar de soluţie specială şi se continuă consumul exclusiv de lichide transparente. După ce s-a băut şi al doilea pahar, plus doi litri de lichide, intestinul este curat şi gata de a fi explorat. Sunt situaţii în care numai capsula aceasta endoscopică poate oferi un diagnostic de certitudine, cam tot ceea ce ţine de suspiciuni, de surse de sângerare şi de afecţiuni organice a celor 6 metri de intestin subţire se văd foarte greu cu endoscopul clasic şi foarte uşor cu ajutorul capsulei. Cele mai justificate investigaţii cu această tehnică sunt anemiile cronice de cauză idiopatică, dar şi enteropatiile, afecţiuni în care nici gastroscopia, nici endoscopia nu au dat explicaţii plauzibile”, ne precizează dr Carmen Nicolau.

Metoda de citire a imaginilor captate în interiorul tractului gastro-intestinal, dar şi munca de voluntariat a medicilor în vederea interpretării rezultatelor

Economic vorbind, este extrem de neproductivă această poveste, în ceea ce priveşte costurile de investigaţie, ele sunt considerabile, dar Centrul de Medicină Integrativă Lotus life vrea să fie cât mai aproape de pacienţi, aşadar s-a redus preţul pe care pacientul trebuie să şi-l asume, de la 1000 de euro, la 850 de euro pentru o investigaţie: “Modalitatea de citire este următoarea: Bateria capsulei permite înregistrarea aproximativ 18 ore, după care se opreşte şi chiar dacă ea nu este eliminată în acest interval de timp, rămâne într-o anumită zonă a intestinului fără să filmeze şi fără să afecteze calitatea şi volumul informaţiilor stocate în interiorul ei. Când se recuperează, se constituie ca un memory stick, deci rămâne cu informaţia la purtător până când ajunge în cititorul de capsule, a cărui investiţie este de 15 000 de euro, redus de la 20 000 de euro. În această sumă intră dispozitivul de citire a informaţiilor de pe capsulă care se transferă pe calculator într-un anumit program care permite identificarea hemoragiilor, variabilitatea vitezei de derulare a filmuleţului. Examinarea se face de către medici instruiţi special, în decurs de 2-3 zile, asta pentru că este un volum foarte mare de informaţii şi imaginile sunt atât de multe, încât creierul oboseşte şi are nevoie de repaus periodic. Imaginile relevante se compară cu un atlas sau se trimit pentru comparaţie colegilor, apoi se elaborează buletinul de rezultat, care conţine datele pacientului, motivul pentru care a venit, criteriile după care s-a ales abordarea acestei tehnici, informaţiile pe care le-ai cules, diagnosticul tău şi recomandările de tratament, dacă este cazul. Este un proces amplu desfăşurat de clinician, munca aceasta a fost până acum cuprinsă în tariful capsulei, dar având în vedere că se doreşte o creştere a volumului de investigaţii, noi am decis să renunţăm la tariful nostru şi am redus-o la 850 de euro, preţul pieţei. Generaţia mea face voluntariat şi cred că aşa vom face toată viaţa, eu, una, abia aştept pensia, parcă văd ce voluntariat voi face atunci, dar am o satisfacţie spirituală enormă şi sunt dispusă să fac sacrificii pentru a avea un alt soi de calitate a medicinei”, adaugă Carmen Nicolau.

Medicii gastroenterologi care activează la acest centru îşi doresc să promoveze corect tehnica pentru ca aceasta să-şi găsească locul unde trebuie să fie folosită şi pentru a exista astfel o satisfacţie pe termen lung a pacientului şi bineînţeles, a specialiştilor. Programările se pot face la telefon, cu menţiunea interesului pentru capsulă, medicii de aici sunt deschişi la orice fel de discuţii legate de metoda de folosire şi utilităţile ei imense pentru o diagnosticare corectă. “Dacă este folosită unde trebuie, utilitatea acesteia este de necontestat!” conchide gastroenterologul Carmen Nicolau.

Denisa MORAR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE