Home / Cultură / Tineri mureșeni laureați la Festivalul Internațional ”Petre Săbădeanu”

Tineri mureșeni laureați la Festivalul Internațional ”Petre Săbădeanu”

Distribuie

 

Cosmin Cotârlă din județul Mureș a obținut premiul întâi la Festivalul Internațional de interpretare a cântecului popular ”Petre Săbădeanu”, desfășurat în perioada 19-20 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, iar premiul al treilea a fost cucerit tot de o mureșeancă, tânăra Alexandra Togănel. Marele premiu a fost câștigat de o tânără de pe malul Mureșului, din județul Arad. La eveniment au participat o serie de artiști recunoscuți din Croația, Israel, Bulgaria și Moldova.

Omagiu lui Petre Săbădeanu

Festivalul, un regal folcloristic aflat la a doua ediție, a reunit zeci de tineri pasionați de folclor, dintre care 14 s-au calificat în Gală. ”Concurenții au fost buni și departajarea a fost foarte greu de făcut pentru juriu. Președintele juriului, bistrițeanul Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor, a fost foarte mulțumit. Această ediție a fost mult mai reușită decât prima, mai ales că am reușit să-l transformă în festival internațional. Au fost și concurenți mai mulți și mai buni. Mă bucur că festivalul dedicat lui Petre Săbădean s-a ridicat la nivelul așteptat, pentru că Petre Săbădean a fost primul interpret din Mureș care a dus frumusețea folclorului mureșean în Capitală și peste tot în țară”, a declarat directorul Festivalului, cunoscutul interpret de muzică populară, Ioan Șopterean. Sarcina juriului a fost într-adevăr dificilă. Pe scena Palatului au evoluat în total 27 de concurenți, alături de peste 100 de artiști invitați de seamă, două orchestre și ansambluri de dansatori. ”Câștigătorii s-au distins în primul rând prin calitățile vocale. Sigur că mai au de lucrat la partea de repertoriu, dar acesta se construiește în timp”, a adăugat Nelu Șopterean, care a sfătuit tinerii interpreți să mai caute în lăzile de zestre a țăranilor, unde se află încă multe comori nedescoperite.

În Mureș, emulație către folclorul autentic

Președintele juriului, care a participat și la prima ediție, consideră că evoluția este certă. ”Privit cu ochiul profesionistului, pot face comparația, iar părerea unanima a juriului a fost că au fost mult mai buni concurenții, și mult mai bine bine pregătiți din toate punctele de vedere. Toți cei ajunși în finală au respectat folclorul autentic. Nu au avut niciun fel de derapaje, cum am mai văzut pe la alte evenimente asemănătoare. Departajarea lor a fost extrem de grea, la zecimale. Câștigătorii s-au remarcat în special prin calitățile vocale și o mare grijă față de autenticitate. Mi se pare deosebit de important că acești tineri încearcă deja să-și construiască un repertoriu propriu, și grija cu care își conturează o ținută de scenă foarte autentică”, a arătat Dorel Cosma. Ce atrage atâția tineri către muzica populară? ”Nu o să găsiți această emulație către folclor oriunde. În Mureș, există o pasiune reală față de folclor și asta cred că impulsionează și tinerii artiști. Categoric alta este și atracția artiștilor când văd reacția publicului, atât de călduroasă, și la vederea sălilor pline”, a mai spus Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor.

Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.