Speranțe pentru diabetici la Conferința ASCOTID Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 490 Vizualizări

Speranțe pentru diabetici la Conferința ASCOTID

Cel mai tânăr membru al Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet Mureș (ASCOTID) are în jur de nouă luni. Printre ei sunt și copii de doar doi sau cinci ani. De piatră să fii, și tot ți se strânge inima la vederea acestor micuți eroi. Nu poți să-i numești altfel decât eroi pe acei copii de grădiniță care acceptă fără să crâcnească înțepăturile zilnice, calculul permanent al carbohidraților, dar mai ales faptul că ei sunt diferiți față de colegii lor. Am avut ocazia să-i cunosc la a zecea ediție a Conferinței ASCOTID, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Diabetul și noile tehnologii

E greu să îți imaginezi ce înseamnă diagnosticul de diabet de tip 1 pentru ei și familiile lor, care vor trebui să calculeze cantitatea de carbohidrați consumată, să urmărească glicemiile și să dozeze insulina, și asta în permanență.  Statisticile confirmă că diabetul zaharat nu ține cont nici de vârstă, nici de starea materială. Numărul celor care caută ajutor și suport la ASCOTID crește încontinuu, doar în ultimele două luni fiind înregistrate patru noi cazuri în evidențele Asociației. Cel mai tânăr membru al Asociației are abia nouă luni, și nu puțini sunt copilașii de doar doi, cinci ani, relata Rodica Molnar, președinta Asociației. Una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe ale acestor copii și tineri este hipoglicemia nocturnă. După un astfel de episod, nu mai ai curaj să te culci, relata o tânără cu diabet. Există însă și speranțe, noi tehnologii și metode de tratament. O parte dintre acestea au fost prezentate în cadrul Conferinței.În aceste condiții, noile metode și tehnologii de testare a glicemiei pot salva, fără nicio exagerare, vieți.

Beneficiile noilor tehnologii

O astfel de tehnologie a fost cercetată de către dr. Mihai Comșa, care și-a prezentat concluziile la a zecea ediție a Conferinței ASCOTID, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului. Foarte pe scurt, sistemul prezentat permite pacienților cu diabet o viață normală, activă. Pentru femeile tinere, permite sarcini duse la termen în siguranță și fără stres. Permite nopți liniștite copiilor și părinților acestora, speriați în permanență de riscul hipoglicemiei nocturne.

Sistemul prezentat este compus dintr-o pompă, un senzor și un transmitter, care trimite informația din senzor în pompă. Acestea sunt coordonate ca funcționare de un software care decide când se oprește perfuzia cu insulină și când repornește, în cazul riscului de hipoglicemie. Noul sistem aproape elimină riscul de hipoglicemie indusă de insulina bazală, pompa sistând perfuzia la momentul optim înaintea producerii hipoglicemiei și practic elimină riscul de hipoglicemie nocturnă indusă de rata bazală. În cazul copiilor foarte mici, pompa permite o precizie foarte mare a dozajului. Purtarea pompei este benefică și în eforturile fizice prelungite, sistemul asigurându-se că infuzia de insulină este oprită ori de câte ori există risc de hipoglicemie. Comparativ cu terapia clasică cu injecții de insulină, sistemul cu pompă permite obținerea echilibrului glicemic mult mai ușor. În plus, atât pompa, cât și transmitterul și senzorul sunt rezistente la apă, astfel diabeticii pot practica și sporturile acvatice. Sistemul este benefic atât pentru pacienții cu frecvente hipoglicemii nocturne, cât și sportivilor, copiilor mici, reducând astfel stresul părinților, și nu în ultimul rând pentru femeile însărcinate. ”Folosirea acestuia este foarte eficientă și în perioada alăptării, când scăderile glicemice sunt foarte bruște și puternice”, a arătat dr. Mihai Comșa.

Includerea noilor tehnologii în Programul Național de Diabet

Există și dezavantaje? Desigur. Costul de achiziție al pompei este relativ mare. În plus, costurile acestui sistem, precum și a senzorilor de glicemie uzuali deja,  destul de ridicate pentru pacienți, nu sunt decontate prin Programul Național de Diabet, deși, în condițiile în care numărul copiilor și tinerilor diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 este în jur de 3.500, nu ar fi o cheltuială însemnată pentru bugetul de stat. Asociația condusă de Rodica Molnar, alături de un număr din ce în ce mai mare de voluntari, militează pentru includerea în programul național a senzorilor de glicemie, și de ce nu, a noilor tehnologii asemănătoare celei prezentate de dr. Comșa, în programul de diabet.

Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE