Home / Politic / Discuție despre Centenar la Casa Bernády; „La baza statului modern român stau contribuțiile mai multor comunități, nu numai a românilor”

Discuție despre Centenar la Casa Bernády; „La baza statului modern român stau contribuțiile mai multor comunități, nu numai a românilor”

Distribuie

Fundația „Dr. Bernády György” a organizat în 23-24 noiembrie simpozionul „Drepturi ale minorităților naționale în UE”. Vineri, 24 noiembrie, în cadrul unei dezbateri, László Borbély a vorbit despre sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

„Respectăm această zi”

„În afară de simbolismul acestei sărbători și că se poate găsi întotdeauna cineva cu o formulare, știu eu, mai directă, de exemplu cum a spus domnul Kelemen Hunor. Mi se pare total injust ceea ce i s-a întâmplat, chiar nepotrivit și neproductiv”, a spus László Borbély, referindu-se la decizia recentă a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” ai retrage distincția președintelui UDMR, din cauza unor declarații referitoare la semnificația zilei de 1 Decembrie. „Dialogul este o problemă esențială și trebuie să știe toți cetățenii din România că noi, la nivelul comunității maghiare din România, respectăm această zi”, a adăugat.

„Nu putem avea o sărbătoare deplină dacă nimeni nu simte că are lângă el și pe toți ceilalți cetățeni, care sunt cetățeni loiali ai României. Normal că pentru istoria maghiarilor un eveniment ca cel din 1 decembrie este interpretat altfel, nu trebuie să ne ascundem după deget. Acesta ar fi un prim mesaj, haideți că mai e un an de zile, haideți să detensionăm această problematică”, a transmis László Borbély.

Legea Centenarului și discursul public al autorităților

Smaranda Enache a făcut referire la Legea Centenarului, susținând că în lege „este important să apară contribuția din ultimii o sută de ani și mai veche a comunităților minoritare etnice la dezvoltarea statului modern român”. „În definitiv, în 1918, a fost Declarația de la Alba Iulia, dar România, Regatul României, nu a primit o Transilvanie pustie sau arsă ori făcută zob. A primit o Transilvanie care era o regiune dezvoltată a Europei Centrale cu o anume civilizație instituțională, cu un anume sistem de infrastructură (…) care există și astăzi. La baza statului modern român stau contribuțiile mai multor comunități, nu numai a românilor”, a subliniat.

În continuare, Smaranda Enache a susținut că ar trebui inițiate discuții la nivel politic pentru ca aspectele menționate să se regăsească și în discursurile susținute de către autorități la nivel local. „Eu presupun că se vor inaugura sute și sute de monumente pretutindeni și vor fi mii și mii de sărbători la care cred că trebuie ca în discursurile oficiale să apară această contribuție a tuturor comunităților din acest stat.”
Apoi, a vorbit despre temerea ca sărbătoarea să nu intensifice tensiunile existente în societate. „Unii să înceapă să predice pericolul maghiar sau știu eu ce alte lucruri”. Și a susținut că a trebui date „directive de la centru, pentru că, din păcate, România e un stat centralizat, dar atunci când se spune de la centru un anumit lucru, în general se respectă”.

Semnalul, așteptat de la majoritate

László Borbély a făcut referire la un pact majoritate-minoritate și la proiectul de țară al României. „Nu vă supărați, semnalul, acum, trebuie să vină de la majoritate”, a spus acesta. „În rest, aveți perfectă dreptate, informal se poate sugera înțelepciune și apropiere”, i-a spus Smarandei Enache, adăugând că nu consideră benefică României tendința de exacerbare.

„Și eu resimt în fiecare zi această exacerbare în totul ceea ce înseamnă atmosfera și modul de abordare ale problemelor celor două comunități. Câteodată observ că eu sunt o mostră foarte bună a ceea ce se întâmplă. Reacțiile mele ca politician, ca om public, au început să fie foarte-foarte diferite față de acum 5 ani sau acum 10 ani, ceea ce mă îngrijorează”, a spus Horváth Anna, vicepreședinte executiv al UDMR și consilier local în Cluj-Napoca.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO-FOTOREPORTAJ: Unanimitate ”pentru stabilitate, unitate și continuitate” la conducerea PSD Mureș

Distribuie Deputatul social-democrat Dumitrița Gliga a fost aleasă vineri, 23 februarie, cu unanimitate de voturi, …

1 comentariu

  1. În definitiv declarația de la Alba Iulia a venit târziu și in mod concret majoritățile existente într-un imperiu minoritar nu îl mai puteau apara. În mod cu totul real s-a confirmat unitatea neamului românesc în 1918. Azi sa predici teama de „exacerbări” când tu că minoritate in fiecare 15 martie înjuri de mama focului România și ceri „autonomia ” după modelul catalan este cel mai probabil deplasat și poate chiar infantilitate. Rămâne valabilă chestiunea cu degetul. Puteți ieși de după el, voi nu ați pierdut nimic, cei de la Viena și Budapesta, da ! Au trebuit să mai și muncească după 1918.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.