Home / Cultură / FOTO: Două scriitoare de marcă au ținut ore speciale de literatură în licee de prestigiu din Târgu-Mureș

FOTO: Două scriitoare de marcă au ținut ore speciale de literatură în licee de prestigiu din Târgu-Mureș

Distribuie

Proiectul „Ce vrea să spună autorul. Scriitori la școală”, organizat de Asociația Podium, a ajuns joi, 23 noiembrie, la cea de-a doua edițe. Apreciatul dramaturg Székely Csaba, care a ținut ore de literatură maghiară la câteva clase ale Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” în data de 9 noiembrie, a predat ștafeta de această dată la două invitate speciale. Poeta Medeea Iancu s-a întâlnit cu elevi de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, iar autoarea dramatică Alina Nelega s-a întâlnit cu elevi de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” în timpul orelor de literatură.

Medeea Iancu este portavocea literaturii române feminine/feministe

Medeea Iancu este poetă și regizoare. A debutat în 2011 cu volumul de poeme „divina tragedie” (Brumar, 2011). A publicat poeme în revistele: Tribuna, Vatra, Familia etc. A mai publicat volumul „Cîntarea care a biruit toate cîntările”, (Editura Paralela 45, 2015). Cel mai recent volum de poeme, „Delacroix este tabu: suita romînească”, a fost publicat anul acesta la Editura Cartea Românească. Tânăra autoare a ținut ore la clase ale doamnei profesoare Raluca Marian și le-a vorbit elevilor despre literatura feminină românească, marcând momentele în care scriitoarele din România au început să publice cărți (la început, sub pseudonim), a subliniat traseul dificil și nenumăratele prejudecăți pe care autoarele le-au avut de combătut pentru a se impune în comunitatea literară, deși prezența acestora pe piața de carte este în continuare afectată de inegalități. Medeea Iancu pledează pentru poezia feminină și pentru literatura scrisă de femei, în general, ca modalitate de a recupera un mare deficit istoric, și de a ne integra în normalitate. Demersul a fost susținut prin lecturarea câtorva poeme personale, care au fost apoi dezbătute cu elevii.

Caragiale prin ochii și condeiul Alinei Nelega

Alina Nelega este o autoare dramatică și regizoare de talie europeană. A câștigat două premii UNITER pentru Cea mai bună piesă de teatru românească pentru piesele „www.nonstop.ro” și „În trafic”), a fost Director artistic al „Companiei Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu-Mureș, și în prezent conduce Masteratul de Scriere dramatică a Facultății de Arte Târgu-Mureș. Alina Nelega a vorbit la una dintre clasele profesorului Bogdan Rațiu despre spectacolul „O scrisoare pierdută… Prea multă vorbărie”, o rescriere în cheie personală a clasicei comedii caragialești. Spectacolul a fost văzut în prealabil de către elevi, iar Alina Nelega a povestit originile proiectului, felul în care acesta a prins contur, mecanismele unei rescrieri dramatice, precum și multe alte informații instructive ce țin de anecdotică teatrală sau de culise. Lecția a avut un caracter instructiv foarte bine documentat și a fost ținută într-o manieră accesibilă, deschisă și plină de umor. Elevii au apreciat ocazia de a o cunoaște pe Alina Nelega și i-au adresat numeroase întrebări la care aceasta a răspuns cu plăcere.

Conferința bistos.ro cu Medeea Iancu

Seara, la ora 19.00, la Teatrul Ariel, în Sala Studio, a avut loc o întâlnire cu Medeea Iancu, moderată de poeta Gabriela Feceoru, la care a participat și profesoara Raluca Marian. Întâlnirea de seară cu Alina Nelega și Bogdan Rațiu va fi reprogramată, deoarece, din păcate, nu le-a permis programul să participe joi seară.

Prin acest proiect organizatorii îți propun să invite scriitori în liceele din Târgu-Mureș. Scriitorii invitați vor susține câteva ore în liceele partenere, apoi seara va avea loc o întâlnire cu ei, cu profesorii și cu elevii pentru o discuție despre vizita la școală și despre literatura contemporană.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.