Semnal de alarmă lansat de primarul Dorin Florea. Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, „premizele unui scandal la Târgu-Mureş”? Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1626 Vizualizări

Semnal de alarmă lansat de primarul Dorin Florea. Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, „premizele unui scandal la Târgu-Mureş”?

Primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a anunţat marţi, 28 noiembrie, cu prilejul unei conferinţe de presă, că a trimis o scrisoare conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Comisiilor de Învăţământ din Senat şi Camera Deputaţilor, cărora le-a solicitat să analizeze cu responsabilitate proiectul de lege iniţiat de UDMR care vizează înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic la Târgu-Mureş.

„Ce se întâmplă cu clădirea de lângă şi cu contractele?”

Edilul şef al municipiului Târgu-Mureş şi-a manifestat îngrijorarea vis a vis de faptul că în proiectul actului normativ respectiv nu se menţionează nimic despre soarta Colegiului Naţional „Unirea” şi a fost de părere că proiectul este întocmit „cu scopul de a creiona tensiuni” şi de a crea „premizele unui scandal la Târgu-Mureş”.

„Tot scandalul „Unirea” se datorează unui singur om şi a unei afirmaţii tembele, aşa-zis reprezentant al maghiarilor”, a afirmat Dorin Florea, care a completat că inspectorul general şcolar al judeţului Mureş a greşit „din dragoste faţă de fotoliu şi de poziţie”.

„Consiliul Local, Primăria Târgu-Mureş, n-a avut nici un cuvânt de zis decât pozitiv: înfiinţaţi! Dacă aşa e dorinţa unora. Şi atunci, am pus aceeaşi întrebare ca şi acum: ce se întâmplă cu clădirea următoare? Clădirea de lângă?”, s-a întrebat primarul municipiului Târgu-Mureş, care a mai dezvăluit că „în proiectul de lege propus nu scrie absolut nimic, nimic, decât că ne dezvoltăm, şi începe să înşire: învăţământ gimnazial, învăţământ cutare, confesional, dă înainte tot, nicio frază nu se spune că acest lucru se întâmplă în clădirea X, fără să aducă atingere niciunei alte clădiri, nici la „Bolyai”, nici la „Unirea”.

„Nici un cuvânt nu se scrie la ora actuală în acest proiect de lege, ce se întâmplă cu lipsa contractelor în vigoare la ora actuală? Cine asigură cheltuielile pentru aceşti copii?”, s-a mai întrebat Dorin Florea, care a precizat că nu a renunţat la ideea de a cumpăra clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional „Unirea”.

Dorin Florea: „Probabil se gândesc unii să stârnim un război confesional”

Primarul municipiului Târgu-Mureş a insistat asupra ideei că viitoarea lege trebuie să conţină obligatoriu prevederi şi despre soarta Colegiului Naţional Unirea”, respectiv că un act normativ complet ar preveni din faşă orice scandal legat de înfiinţarea viitoarelor clase ale Liceului Romano-Catolic.

„Nu e vorba de a bloca, ci de a lua în calcul toate aspectele, încât să nu ne trezim că această lege va avea omisiuni grave sau cel puţin portiţe pentru un scandal următor. Scandalul următor poate fi astfel: avem nevoie de clase, aducem copii cu şurţu, începem să îi înnebunim şi probabil se gândesc unii să stârnim un război confesional. Eu pot să-mi pun şi această întrebare”, a afirmat Dorin Florea.

Iniţiatorii legii: „Se asigură exercitarea drepturilor constituţionale”

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbateri în data de 20 noiembrie 2017, iar în prezent se află la comisii. Prima cameră sesizată este Camera Deputaţilor, unde termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final este 12 martie 2018, iar camera decizională este Senatul.

Proiectul a fost iniţiat de 23 de deputaţi şi senatori UDMR, printre care şi cei cinci parlamentari de Mureş, senatorii Császar Károly Novák Csaba-Zoltán, respectiv deputaţii Csép Éva-Andrea, Vass Levente şi Biro Zsolt-Istvan.

„Priorităţile în educaţie trebuie să se concentreze pe nevoile elevilor, îndeosebi pe necesitatea acestora de a avea acces cât mai facil la învăţământ de calitate. Prin înfiinţarea la Târgu-Mureş a unui liceu cu predare în limba maghiară, de profil vocaţional, specializarea romano-catolică, se asigură exercitarea drepturilor constituţionale la învăţământ în limba maternă la toate nivelurile, tipurile şi formele de învăţământ, precum şi la libertatea conştiinţei”, susţin iniţiatorii proiectului de lege, în expunerea de motive.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş are 7 articole:

Articolul 1

Se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu-Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureş.

(2) Liceul dobândeşte şi îşi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile articolului 19, alineatul 1, litera 1, din Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea.

Articolul 2

(1) Liceul cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal.

(2) Învăţământul liceal cuprinde clasele de liceu IX-XII, învăţământ cu frecvenţă, de zi sau seral pe filierele teoretic şi vocaţional, precum şi cu frecvenţă redusă. Filiera teoretică se organizează pe profilurile umanist şi real. Filiera vocaţională se organizează pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.

(3) Se preiau prin transfer, conform prevederilor articolului 1, alineatul 1, următoarele clase, pe niveluri:

  1. a) învăţământul primar: câte o clasă II-IV;
  2. b) învăţământul secundar gimnazial: clasele V, VII şi VIII;
  3. c) învăţământul secundar liceal:

– pe filiela teoretică: două clase a XI-a, una cu profil umanist şi una cu profil real, precum şi o clasă a XII-a cu profil real;

– pe filiela vocaţională: clasele XI-XII.

(4) Clasa I, nivelul primar, clasa a VI-a, nivelul gimnazial, precum şi câte o clasă a X-a, nivelul liceal, cu profil umanist, real şi vocaţional, se organizează prin înscrierea elevilor care solicită transferul la Liceu până la începutul anului şcolar 2018-2019.

(5) În cadrul Liceului se pot constitui şi alte niveluri, profiluri şi formaţiuni de studiu decât cele prevăzute la alineatele 1-4, cu respectarea prevederilor Legii.

(6) În cazul în care efectivele formaţiunilor de studiu sunt mai mici decât cele prevăzute la articolul 63, alineatul 1 din Lege, se aplică prevederile articolului 63, alineatul 2.

Articolul 3

(1) În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş numeşte directorul liceului, cu avizul cultului romano-catolic, până la organizarea concursului public prevăzut la articolul 257 din Lege. Directorul îndeplineşte toate atribuţiile prevăzute de Lege şi pregăteşte funcţionarea Liceului pentru anul şcolar 2018-2019.

(2) Personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic afectat de divizarea parţială prevăzută la articolul 1, alineatul 1, se transferă la Liceu, potrivit reglementărilor legale în vigoare.

Articolul 4

Finanţarea Liceului se realizează potrivit principiilor finanţării învăţământului preuniversitar prevăzute în Lege.

Articolul 5

Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu-Mureş începând cu anul şcolar 2018-2019 de către Consiliul Local Târgu-Mureş în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Articolul 6

(1) Înscrierea elevilor în clasa pregătitoare, respectiv admiterea elevilor în clasa a IX-a se desfăşoară conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru anul şcolar 2018-2019.

(2) În cazul în care intrarea în vigoare a prezentei legi intervine cu depăşirea termenelor prevăzute la alineatul (1), pentru anul şcolar 2018-2019 ministrul prin ordin stabileşte un nou termen pentru înscrierea, respectiv admiterea elevilor la Liceu.

Articolul 7

(1) Pentru nivelurile şi profilurile prevăzute la articolul 2, alineatul 3, se transferă şi autorizaţia de funcţionare provizorie sau acreditarea, după caz, acordate conform legii.

(2) Pentru nivelurile şi profilurile nou înfiinţate acordarea autorizaţiei de funcţionare provizorie, respectiv a acreditării se realizează potrivit legii şi se publică prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale în termen de maximum 15 zile de la data acordării acestora.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE