Home / Cultură / FOTO. 99 de ani de la Unire, sărbătoriţi la Luduş

FOTO. 99 de ani de la Unire, sărbătoriţi la Luduş

Distribuie

Portul românesc este o exteriorizare a frumuseţii sufletului şi accentuează sărbătoarea şi bucuria din ochii purtătorului, în acest caz fiind vorba de o tânără care mi-a atras atenţia în timpul manifestaţiilor de la Luduş, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, prin mândria de româncă ce nu se sfieşte să-şi exteriorizeze ori de câte ori are ocazia dragostea faţă de ţară şi prin îmbrăcarea costumului popular: “Îmi amintesc cu drag de profesorul meu de limba română care ne aducea la toate festivităţile să recităm şi să cântăm versuri patriotice, mereu mă îmbrăcam cu costumul popular la acele evenimente şi parcă mi-a rămas întipărit în minte acest obicei, aşa că şi acum, om mare fiind, îmi place să-l port deseori, dar am un sentiment de emoţie aparte astăzi, de Ziua Naţională a noastră”, îmi declară Paula Stîna, educatoare, pictoriţă şi susţinătoare a tradiţiilor româneşti.

Manifestaţiile de 1 Decembrie din Luduş au avut loc în faţa statuii lui Mihai Viteazu, sub privirile atente a 150 de suflete, care, în pofida vremii deloc încurajatoare, au zâmbit şi defilat în porturi tradiţionale, fluturând energic steagurile tricolore alături de veteranii de război, la aproape o sută de ani de la Marea Unire. La eveniment au participat oficialităţile oraşului, deputatul Dinu Socotar, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu.

Tânărul primar Cristian Moldovan, prezent şi el în Centrul vechi din Luduş, a amintit ascultătorilor importanţa Zilei Naţionale prin prisma întâmplărilor istorice petrecute pe teritoriul nostru şi a urat la mulţi ani tuturor cetăţenilor români:  “Sărbătorim astăzi Ziua Naţională a României Mari, o zi unică, datorită căreia întreaga noastră istorie capătă sens, măreţie şi nobleţe. Dacă pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, nu ar fi luat naştere primul stat unitar al românilor, istoria şi destinul nostru actual ar fi fost cu siguranţă altfel. Această naştere a României ar trebui comemorată cu pioşenie, cu sfială şi cu foarte multă hotărâre. 1 decembrie este încununarea a 2000 de ani de istorie zbuciumată, iar eu cred că la acest lucru s-a gândit şi marele nostru poet naţional Mihai Eminescu atunci când a scris: sau ţara aceasta să fie în adevăr românească, sau nici nu merită să fie. (…) A venit momentul ca România şi odată cu ea, noi toţi, să se trezească, a venit momentul să ne asumăm un destin european glorios şi trainic, ca o confirmare peste timp a celor petrecute la Alba Iulia în 1918. A venit momentul să înţelegem că fiecare cetăţean al României este important, că nici unul dintre noi nu este mai presus de celălalt şi că există ceva ce nu poate fi furat, înstrăinat sau adjudecat de nimeni, şi anume solidaritatea umană. Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a triumfat solidaritatea celor care credeau în viitorul României, azi trebuie să triumfe solidaritatea celor care au tăria şi hotărârea de a rămâne credincioşi idealurilor pentru care au trăit şi murit cei mai nobili şi mai buni dintre fii României. Pe ei îi onorăm noi azi, aici şi acum. La mulţi ani tuturor!”, a încheiat primarul oraşului Luduş, Cristian Moldovan.

Ne-am bucurat şi de cuvântarea hotărâtă a generalului Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiera Mureş: “Sunt onorat să pot lua cuvântul astăzi, 1 decembrie, în faţa primului unificator de ţară, cu numai o lună înainte de a intra în centenarul Marii Uniri, prilej de a ne manifesta bucuria întregirii neamului românesc. Întreg anul 1918 a fost de o excepţională însemnătate istorică, întrucât în acest an, rând pe rând, organisme reprezentative ale provinciilor istorice româneşti, aflate sub ocupaţie străină, au proclamat unirea cu România. Visul tuturor românilor a devenit realitate la 1 decembrie 1918 prin ferma hotărâre de unire cu România a Transilvaniei şi Banatului (…) Prin efortul susţinut al maselor largi, Armata Română a devenit un puternic scut de apărare al gliei străbune, atingând momentul de culme al eroismului la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Trăiască pe veci România Mare! ”, apoi generalul ne-a citit din Proclamaţia soldaţilor transilvăneni din armata austro-ungară, vizionari în Rusia, din 16 aprilie 2017, care exprimă năzuinţa spre unirea românilor de pe întinsul vechii Dacii.

S-a deschis patinoarul!

După momentele depunerilor de coroane în fața statuii lui Mihai Viteazu, cei mai tineri participanți la celebrarea Zilei Naționale și-au luat de mână parinții și bunicii pentru a ajunge cât mai repede la inaugurarea noului patinoar artificial, amplasat în piața centrală din Luduș. “Patinoarul va funcționa până la sfârșitul lunii februarie pentru că atunci încep să crească temperaturile și nu-l vom mai putea menține în stare de funcționare din acest motiv, dar în decursul lunilor de iarnă îi așteptăm pe toți pasionații acestui sport să se distreze aici, chiar dacă spațiul nu este unul prea mare, este loc pentru toți doritorii! ”, îmi spune Tiberiu Orban, consilier local, care a fost prezent la deschiderea oficială a patinoarului.

Denisa MORAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Candidaturi comune PSD-PNL în mai multe orașe mari. Ce se întâmplă în Mureș?

Distribuie Conducerile PSD şi PNL s-au reunit, astăzi, de la ora 11:00 în ședință pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.