Home / Cultură / „Fibula de la Suseni” pentru soprana care a cântat cu Luciano Pavarotti

„Fibula de la Suseni” pentru soprana care a cântat cu Luciano Pavarotti

Distribuie

Soprana Virginia Zeani a primit vineri, 1 decembrie, din partea prefectului judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, Diploma de Excelenţă şi „Fibula de la Suseni”, în semn de înaltă recunoaştere a întregii activităţi profesionale şi aportului deosebit la consolidarea identităţii comunităţii mureşene.

Ceremonia a avut loc în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş şi a fost organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„Prima donna assoluta”

Laudatio-ul a fost rostit de dirijorul Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş, care a afirmat despre soprana Virginia Zeani că este „una din cele mai mari voci ale operei din toate timpurile, inegalabilă cântăreaţă, poate cea mai prestigioasă soprană lirică de la jumătatea secolului al XX-lea.”

„A fost timp de 25 de ani prima donna absolută a Teatrului de Operă din Roma”, a menţionat dirijorul Vasile Cazan.

Totodată, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş a mai spus că cele peste 70 de roluri şi 2.000 de reprezentaţii au determina presa din Italia să acorde sopranei din Solovăstru titulatura de „prima donna assoluta”.

„Când spui Virginia Zeani peste hotare, oamenii se înclină, fiindcă românca născută la Solovăstru, lângă Reghin, într-o familie săracă, este considerată cea mai mare artistă lirică a secolului XX”, a mai arătat dirijorul Vasile Cazan.

„Sunt cu sufletul alături de dumneavoastră”

Originară din comuna mureşeană Solovăstru, soprana Virginia Zeani a evoluat timp de mai multe decenii pe marile scene ale lumii unde a avut numeroşi parteneri de valoare, printre care şi Placido Domingo şi Luciano Pavarotti. De asemenea, soprana Virginia Zeani, care în prezent este stabilită în Statele Unite ale Americii, dă numele festivalului omonim a cărui primă ediţie a avut loc în acest an, la Târgu-Mureş.

Distincţia acordată de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a fost ridicată de Marian Giurgiu, directorul Festivalului Virginia Zeani. Acesta a transmis mesajul sopranei Virginia Zeani, care nu a putut veni din Statele Unite ale Americii la Târgu-Mureş, din motive de sănătate.

„Mă onorează într-un mod deosebit această distincţie. Alături de celelalte primite în vară, cu ocazia festivalului care îmi poartă numele, este una specială, de suflet, deoarece provine de acasă, de locurile de care mă leagă indestructibile legături şi amintiri. Faptul că această distincţie îmi este acordată de Ziua Naţională a României mă onorează şi mai mult. Sper ca activitatea mea de o viaţă să acopere pe deplin această distincţie pe care mi-o acordaţi. Din păcate, în prezent starea mea de sănătate este precară după o lungă spitalizare, şi singura modalitate de a vă mulţumi este acest mod. Chiar şi aşa, vă asigur că sunt cu sufletul alături de dumneavoastră şi de toţi cei care astăzi îmi oferiţi timpul şi respectul vieţii”, a fost mesajul sopranei Virginia Zeani.

Alex TOTH

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.