Home / Cultură / FOTO: Cum s-a sărbătorit Ziua Naţională în Sărmaşu, oraşul binecuvântat „cu suflet românesc”

FOTO: Cum s-a sărbătorit Ziua Naţională în Sărmaşu, oraşul binecuvântat „cu suflet românesc”

Distribuie

Primăria şi Consiliul Local al oraşului Sărmaşu, în colaborare cu Liceul Teoretic „Samuil Micu” au organizat joi, 30 noiembrie, un program cultural-religios pentru a marca două momente importante în calendarul românesc: praznicul Sfântului Apostol Andrei, respectiv Ziua Naţională a României. Evenimentul a avut loc în zona monumentului subprefectului Câmpiei Transilvaniei Vasile Simonis din Parcul central al oraşului şi s-a bucurat de participarea a numeroşi tineri, elevi ai unităţilor de învăţământ din localitate.

„O adevărată sărbătoare a creştinismului românesc”

După intonarea Imnului Naţional al României şi oficierea slujbei religioase de către un sobor de preoţi, primarul oraşului Sărmaşu, ing. Ioan Mocean, a susţinut un discurs în care a subliniat importanţa zilei de 30 noiembrie, în care creştinii din România îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României.

„An de an, la 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Apostol Andrei. În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua de 30 noiembrie să fie declarată sărbătoare bisericească naţională, iar în anul 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua de 30 noiembrie reprezintă pentru noi mai mult decât o mare sărbătoare a ortodoxiei şi este trecută în calendarele bisericeşti ca o adevărată sărbătoare a creştinismului românesc. Fiind premergătoare zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională sau Ziua Unităţii Românilor de pretutindeni, ziua Sfântului Andrei uneşte spiritual sărbătoarea Bisericii Ortodoxe Române cu Sărbătoarea României”, a afirmat ing. Ioan Mocean.

Marea Unire, „pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti”

În continuare, edilul şef al oraşului Sărmaşu a vorbit despre importanţa Marii Uniri de la 1918, prilej cu care şi-a exprimat părerea că „Marele Centenar nu se poate sărbători decât în unitate, un an întreg.”

„Sărbătorim astăzi aproape un Centenar, 99 de ani de când a prins contur dorinţa de a vedea adunaţi toţi românii în graniţele aceluiaşi stat liber, independent printre naţiunile lumii. Marea Unirea de la 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei constă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, a niciunui Guvern, a niciunului partid, este fapta istorică a întregii naţiuni române realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. Prin Marea Unire de la 1918 s-a realizat cadrul naţional propice pentru dezvoltarea societăţii într-un ritm mai rapid, prin înmănuncherea în acelaşi stat a tuturor energiilor şi capacităţilor creatoare a poporului român. Respectul şi reunoştinţa noastră se îndreaptă spre toţi acei români, ardeleni, bucovineni, basarabeni, bănăţeni, care au conservat în vremuri vitrege sufletul naţional”, a spus ing. Ioan Mocean.

Eveniment „al gândului pentru ziua de mâine”

Invitaţii prezenţi în Parcul Central al oraşului Sărmaşu au ascultat apoi alocuţiunile susţinute de Costel Neacşu, profesor de istorie, care a vorbit despre însemnătatea momentului de la 1 Decembrie 1918, şi de părintele protopop onorific Ilie Bucur, care a rostit un mesaj din partea Bisericii Ortodoxe din Sărmaşu.

„Acest eveniment ar trebui să fie unul care să ne trezească şi să ne dea de gândit pentru că este unul special, dar trebuie să fie şi unul al gândului pentru ziua de mâine”, a precizat părintele protopop onorific Ilie Bucur.

„Este un moment frumos, este un moment de sărbătoare, dar fiecare dintre noi trebuie să ne gândim, suntem noi oare astăzi românii uniţi? Putem să dăm noi mână cu mână dacă mâine se întâmplă ceva? Eu spun că nu, pentru că la ora actuală avem o clasă politică total dezunită”, a completat părintele onorific Ilie Bucur.

Mesaje de unitate, în ajun de Centenar

La eveniment au participat şi două reprezentante ale Consiliului Judeţean Mureş, respectiv Mara Togănel şi Nadia Raţă, ambele consiliere judeţene din partea Partidului Naţional Liberal.

„Revin, de fiecare dată, cu mare drag la Sărmaşu. Aici, simt mereu multă emoţie, multă implicare şi mult respect! Îi mulţumesc domnului primar pentru invitaţie şi îl felicit pentru strădania domniei sale de a întâmpina Centenarul Marii Uniri aşa cum se cuvine şi cum, noi toţi, avem obligaţia morală să o facem. Voi încheia prin a vă transmite gândul meu bun, salutul domnului senator Cristian Chirteş, alături de regretul domniei sale ca nu poate fi prezent, azi, în mijlocul dumneavoastră. La mulţi ani sărbătoriţilor zilei de azi! La mulţi ani tuturor românilor! Doamne ajută!”, a transmis Mara Togănel, care deţine, de doar câteva zile, şi funcţia de preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale din Mureş.

„Dumnezeu a binecuvântat Sărmaşu cu suflet românesc. Dumnezeu ne-a binecuvântat pe noi toţi să fim părtaşi acestui mare eveniment, să sărbătorim împreună Ziua Naţională a României într-un an atât de important, premergător Centenarului Marii Uniri şi cu ajutorul lui Dumnezeu vom sărbători şi Marele Centenar în anul care vine. Suntem binecuvântaţi şi în egală măsură responsabili de prezent, de viitor. Responsabili să luptăm pentru valorile pentru care s-au jertfit înaintaşii noştri”, a menţionat prof. dr. Nadia Raţă, prim-vicepreşedinte al PNL Mureş şi vicepreşedinte al Comisiei de Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport a PNL.

Depuneri de coroane de flori

Un alt moment special, de încărcătură emoţională deosebită, s-a petrecut la monumentul lui Vasile Simonis, unde au depus coroane de flori reprezentanţi ai următoarelor instituţii, organizaţii şi companii: Primăria şi Consiliul Local Sărmaşu, Biserica Ortodoxă Sărmaşu, Biserica Ortodoxă Sărmăşel Gară, Biserica Ortodoxă Sărmăşel, Poliţia Oraşului Sărmaşu, Secţia de Pompieri Sărmaşu, Liceul Teoretic „Samuil Micu”, PNL Mureş, PNL Sărmaşu, UDMR Sărmaşu, PMP Sărmaşu, PSD Sărmaşu şi SC Boby Com SRL Sărmaşu.

Program artistic

Finalul manifestării a aparţinut tineretului local, respectiv elevilor de la Liceul Teroetic „Samuil Micu” şi componenţilor corurilor reunite „Belcanto” şi „Amadeus”, care alături de interpreţii de muzică populară soliştii Ovidiu Furnea şi Marian Suciu au oferit celor prezenţi un remarcabil program artistic alcătuit din cântece, dans popular şi momente lirice.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dorin Florea, întâlnire consultativă cu Horațiu Suciu? Ce a spus fostul primar

Distribuie Fostul primar al municipiului Târgu Mureș în perioada 2000-2020, Dorin Florea, a afirmat miercuri, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.