Home / Politic / Ungaria „cucereşte” Transilvania pas cu pas. Investiţii masive în educarea copiilor. Documente

Ungaria „cucereşte” Transilvania pas cu pas. Investiţii masive în educarea copiilor. Documente

Distribuie

Ungaria alocă miliarde de forinţi (zeci de milioane de euro) pentru construirea de noi grădiniţe şi creşe în România, modernizarea celor existent şi pregătirea personalului de limbă maghiară. Demersul face parte din cel mai bine finanţat program extern al Ungariei, iar alături de România mai sunt vizate şi alte zone din bazinul Carpatic unde există populaţii de etnie maghiară.

Al doilea pas al programului de dezvoltare a grădinițelor din bazinul carpatic a fost lansat recent la Budapesta, iar ţinta este de a atrage 60.000 de mii de copii în grădiniţele maghiare, faţă de 48.000 în prezent. Un accent special este pus pe copiii din familii mixte, unde doar unul dintre părinţi este etnic maghiar. Nu sunt uitaţi nici romii vorbitori de maghiară, aceşti beneficiind de propriile grădiniţe.

În total, această a doua fată a programului va beneficia de fonduri de 21,5 miliarde de forinţi, urmând să fie construite 77 de voi grădiniţe şi creşte în mai ţările vecine Ungariei, iar 250 de asemenea instituţii să fie renovate până în 2019. Guvernul de la Budapesta realizează aceste demersuri în contextul în care, odată cu programul de acordare a cetăţeniei maghiare pentru etnicii unguri din statele vechine, s-au înregistrat aproximativ un milion de noi cetăţeni. În plus, în mai 2018, în Ungaria au loc alegeri parlamentare.

„Unul dintre piloanele de susținere a dezvoltării fizicopsihice a copiilor este totodată pilonul de susținere a evoluției sociale. În obținerea acestui deziderat guvernul Republicii Maghiare a luat și ia in continuare măsuri concrete care își au efectul asupra întregului bazin Carpatin. Menirea acestui program este sprijinirea acelor copii de vârstă preșcolară care trăiesc în familii cu limbă maternă maghiară în obținerea unui mediu cât mai optim pentru învățare, cu supervizarea unui personal cât mai calificat.

Procesul de formare continuă are două ramificații principale: o suită de programe cu inițiere centrală de la Budapesta și o suită de programe inițate la nivel local inițiată de către U.C.D.M.R. (Asociaţia Cadrelor Diactice Maghiare din România). Desfășurarea ambelor ramificări de programe este coordonată și realizată de U.C.D.M.R. Totodată procesul de formare continuă a educătoarelor este asigurată și de acele conferințe și mese rotunde care sunt organizate la începutul, pe parcursul și la finalul fiecărui program de formare continuă”, se arată într-un document al guvernului maghiar.

De Crăciun, Guvernul Republicii Ungare va face cadou pentru fiecare creșă și grădiniță în Bazinul Carpatin un pachet metodologic, conținând cărți de povești și jucării. În România aceste pachete vor fi constituite si distribuite de către U.C.D.M.R. în cadrul unor conferinţe, în luna decembrie.

(Sursa: stiripesurse.ro)

Documentele pot fi lecturate AICI:

1

2


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.