Home / Cultură / Celebrul scriitor Attila Bartis, la Târgu-Mureş!
Attila Bartis (Sursă: Facebook)

Celebrul scriitor Attila Bartis, la Târgu-Mureş!

Distribuie

În perioada 4-8 decembrie 2017, Attila Bartis, unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, va susține mai multe lecturi publice în România, cu prilejul lansării romanului „Sfîrșitul”, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea lui Marius Tabacu.

Conform comunicatului postat pe Facebook de către Claudia Fitcoschi, Brand Manager al Editurii Polirom, scriitorul va fi prezent la Târgu-Mureş joi, 7 decembrie, unde va participa la două întâlniri.

La ora 11.00, la Biblioteca Facultății de Științe și Litere a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș (Str. Nicolae Iorga nr. 1), Attila Bartis va citi fragmente în limba maghiară, iar actorul Nicu Mihoc va citi versiunea în limba română. Invitatul special va fi conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere.

La ora 16.00, la Teatru 74 din Bastionul Măcelarilor al Cetății Medievale (Str. Avram Iancu nr. 2) va avea loc cea de-a doua întâlnire. Amfitrionul evenimentelor va fi profesorul și criticul Dumitru-Mircea Buda.

Evenimentul este organizat de Editura Polirom în parteneriat cu Facultatea de Științe și Litere, Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș și Teatru 74.

Despre autor

Attila Bartis s-a născut în 1968 la Târgu-Mureş şi a emigrat în Ungaria împreună cu familia în anul 1984. A debutat în 1995 cu romanul „A séta” („Plimbarea”, Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele „A kéklő pára” („Aburul albăstrui”), urmat în 2001 de romanul A nyugalom („Tihna”, Polirom, 2017), care a inspirat drama „Anyám, Kleopátra” (2002; „Mama mea, Cleopatra”). În 2015 îi apare romanul „A vége” („Sfîrşitul”). De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare. De altfel, Bartis este unul dintre cei mai traduşi scriitori maghiari de azi. Prozatorul maghiar este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru arta fotografică, una dintre cele mai cunoscute expoziţii ale lui fiind Moştenirea Engelhard. În 2010 a publicat albumul fotografic „A csöndet úgy” („Liniştea aşa”). În prezent Attila Bartis trăieşte în Budapesta.

Romanul „Tihna” („A nuygalom”) a fost adaptat pentru scenă de regizorul Radu Afrim (Premiul UNITER pentru Regie în 2016) și se joacă în prezent cu mare succes la Sala Mică a Teatrului Național Târgu-Mureş în cadrul Companiei „Tompa Miklós”.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

1 comentariu

  1. De urmărit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.