Home / Cultură / Semnături regale, în Cartea de Aur a Bibliotecii Judeţene Mureş

Semnături regale, în Cartea de Aur a Bibliotecii Judeţene Mureş

Distribuie

Deschisă vizitatorilor în anul 1913, Cartea de Aur a Bibliotecii Judeţene Mureş a adunat, de-a lungul unui secol bogat în evenimente, numeroase semnături ale unor personalităţi locale, naţionale sau chiar internaţionale. Printre acestea, la loc de cinste se află semnăturile unor membri ai Casei Regale din România care au onorat, prin prezenţa lor, atât Biblioteca Judeţeană Mureş, cât şi Palatul Culturii din Târgu-Mureş.

Primele semnături, în 1922

La 22 august 1922, Biblioteca Judeţeană Mureş a primit vizita Reginei Maria şi a Principesei Ileana, care au semnat în Cartea de Aur a instituţiei. „Membrii familiei regale făceau periodic vizite în zona Mureşului, la Sovata, Gurghiu sau Lăpuşna, prilej cu care treceau şi pe la Palatul Culturii”, a declarat Monica Avram, actualul director al Bibliotecii Judeţene Mureş.

Semnătura este cu atât mai valoroasă cu cât Maria a fost principesă de coroană și regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană și apoi Regelui Ferdinand I al României. A fost mama Regelui Carol al II-lea, mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Doi ani mai târziu, la 11 august1924, Biblioteca Judeţeană Mureş a primit din nou o vizita Reginei Maria şi a Principesei Ileana. Ileana a României, cunoscută ca domnița Ileana și Principesa Ileana, a fost fiica cea mică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria, dobândind prin naștere titlurile de principesă de România și principesă de Hohenzollern-Siegmaringen. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie și Rusia.

De asemenea, Principesa Ileana a revenit la Biblioteca Judeţeană Mureş doi ani mai târziu, spre sfârşitul verii, semnând din nou în Cartea de Aur a instituţiei.

  1. Regele Mihai, prezent în sala de lectură

Una din cele mai valoroase semnături din Cartea de Aur a Bibliotecii Judeţene Mureş este cea a Regelui Mihai, datată 26 septembrie 1931. Mihai I, Rege al României, Principe al României, fost Principe de Hohenzollern, în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al Reginei Elisabeta a II-a.

Istoricul vizitelor regale, într-un album de excepţie

Vizitele unor membri ai Casei Regale la Biblioteca Judeţeană Mureş sunt consemnate în albumul monografic „Biblioteca Judeeană Mureş – 100 de ani de existenţă, 1913-2013”, editat anul trecut, în doar trei exemplare, şi îngrijit de directorul instituţiei, Monica Avram. „Anul 1922 marchează prezenţa la Târgu-Mureş a Reginei Maria şi a Principesei Ileana, atunci în vârstă de numai 14 ani. Pagina rezervată familiei regale a fost ulterior completată cu o frumoasă coroană legată într-o fundă tricoloră. De altfel, membrii familiei regale vor reveni la Târgu-Mureş destul de des, Palatul Culturii nefiind omis la nicio vizită. Astfel, o nouă semnătură a celor două alteţe regale apare la 11 august 1924. Principesa Ileana se întoarce şi în 1926, în timp ce viitorul rege Mihai – un copil de numai zece ani – semnează la 26 septembrie 1931. Ziarele vremii menţionează trecerea familiei regale prin judeţul nostru cu regularitate în lunile august-septembrie. Regele şi apropiaţii săi erau fie în drum spre munţii Gurghiului sau spre pădurile Lăpuşnei la vânătoare, fie în drum spre staţiunea Sovata, pregătită an de an pentru a-şi primi oaspeţii”, se precizează în albumul monografic despre istoria Bibliotecii Judeţene Mureş.

Alte semnături în Cartea de Aur

De-a lungul timpului, în Cartea de Aur a Bibliotecii Judeţene Mureş au semnat personalităţi precum Nicolae Iorga (istoric, scriitor, publicist şi om politic român), Emil Racoviţă (savant, explorator, speolog şi bibliolog român), IPS Elie Miron Cristea (primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române), Vasile Goldiş (om politic român), Ion Minulescu (poet şi prozator român), George Enescu (compozitor, pianist, violonist, dirijor), Constantin Tănase (actor român), Tudor Vianu (estetician, critic şi istoric literar, scriitor, eseist, filosof român), Octavian Goga (poet şi politician român), Eugen Jebeleanu (poet, publicist, traducător român), Marin Sorescu (poet, dramaturg, prozator, eseist şi traducător român), Mircea Dinescu (poet, scriitor, publicist român), Dumitru Prunariu (cosmonaut român), IPS Andrei Andreicuţ (Arhiepiscop Ortodox al Alba Iuliei) şi Mark H. Gitenstein (ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti).

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.