Senatorul Császár Károly, interpelare la ministrul Mediului despre pericolul urşilor Politic
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 248 Vizualizări

Senatorul Császár Károly, interpelare la ministrul Mediului despre pericolul urşilor

Senatorul UDMR de Mureş Császár Károly a trimis o interpelare în data de 27 noiembrie către Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului din România, privind pericolul iminent pe care îl reprezintă urșii în localități din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.

Oameni în pericol

Un gospodar din Fântânele, László Zsiga, a fost atacat de un urs în această vară, în proximitatea imediată a satului. László Zsiga s-a dus să vadă dacă grâul este bun de secerat şi nu a observat ursul, a auzit doar un mârâit puternic.

„M-am întors spre stânga și mâna stângă era deja în gura lui. Era înalt de aproximativ un metru şi 20-30 de centimetri, stând pe patru labe. M-a atacat, mi-a mușcat mâna, mi-a smuls brațul din articulația cotului, m-a dobărât pe pământ, mi-a mușcat capul, ghearele mi-au intrat în piept. M-a rănit rău de tot”, a spus László Zsiga.

6.200 de urşi, în România

Din textul interpelării senatorului Császár Károly către Grațiela Leocadia Gavrilescu iese în evidență foarte bine faptul că problema chiar există și că ne confruntăm cu o situație excepțională.

„În primul rând, în întreaga Europă se găsesc 17.000 de urși, din care 6.200 sunt în România, proporția cea mai ridicată regăsindu-se în județul Harghita, într-un număr de 1.350, urmat de județul Covasna, unde sunt în număr de 1.203, iar în județul Brașov există 1.007 de exemplare. În al doilea rând, comparând cu Finlanda, a cărei teritoriu depășește cu aproximativ 100 de mii de kilometri pătraţi suprafața României, se regăsesc doar 1.200 de exemplare. Aș dori să enumăr câteva exemple din țările membre ale Uniunii Europene, care s-au confruntat cu apariția urșilor în apropierea oamenilor, în urma cărora s-au luat măsuri imediate, adecvate situației. În Tirolul de Nord, de exemplu, oamenii doar s-au speriat de apariția ursului, măsura luată fiind radicală, animalul a fost eliminat. În Germania există rezervații, unde urșii pot trăi în habitatul lor natural”, a menționat senatorul Császár Károly.

„Oamenii trăiesc în spaimă”

Totodată, în interpelare a fost subliniat faptul că „urșii devin vizitatori permanenți, umblă pe străzi principale și laterale, precum și în parcurile unor orașe mici, cum ar fi Sângeorgiu de Pădure, Miercurea Nirajului, Sovata şi în comunele din judeţul Mureş. Situația este deopotrivă intolerabilă, deoarece oamenii trăiesc în spaimă, nu îndrăznesc să-şi  trimită copiii la școală, sau verifică înainte de plecare, dacă nu cumva pe stradă umblă vre-un urs, iar după lăsarea serii le este frică să se mai deplaseze pe străzi”.

„Este favorizată viața animalelor în detrimentul vieții umane”

Senatorul UDMR Császár Károly a menționat, pentru cotidianul Zi de Zi, că situația nu este unică, ci în ultima perioadă a devenit din ce în ce mai frecventă, iar soluționarea problemei ar fi demararea modificării legislației în acest sens care să aibă în vedere „protejarea înainte de toate a vieții omenești, cât şi sprijinirea în același timp a păstrării animalelor în habitatul lor natural”.

„Trebuie să înțeleagă și cei din București că urșii reprezintă un pericol real pentru localnici, să putem trage concluziile aferente și să vedem cum am putea să procedăm astfel încât legislația referitoare să se modifice spre binele afectați de această problemă”, a declarat senatorul Császár Károly.

GÁLL Boglárka

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Lăsați domnilor urșii in pace!Le-ati distrus habitaclul si nu au ce mânca.Daca pădurile rămâneau in picioare si daca vânătorii s-ar fi îngrijit de hrana acestora,ei stăteau cuminți.Iesitul după hrana este o forma de protest a acestora.Pacat ca nu au rațiune ,pentru ca nu era lipsit de interes sa faca o incursiune prin Parlament sa va cucerească un pic😉

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE