Home / Administratie / OJFIR Mureș: Peste 90 de milioane de euro prin PNDR la nivelul județului în 2017

OJFIR Mureș: Peste 90 de milioane de euro prin PNDR la nivelul județului în 2017

Distribuie

Valoarea totală a proiectelor depuse la nivelul județului Mureș prin Programul Național de Dezvoltare Rurală este de aproximativ 91 de milioane de euro. „Această valoare se datorează în special beneficiarilor publici, mai exact primarilor. Aceștia sunt foarte receptivi când vine vorba de absorbția fondurilor europene. Aproape fiecare comună din județ are depus cel puțin un proiect pe submăsurile adresate beneficiarilor publici, iar unele primării au chiar două sau trei proiecte”, a precizat Daniela Lupei, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Mureș.

Miercuri, 13 decembrie, de la ora 11.00, la sediul OJFIR Mureș, a fost prezentat bilanțul accesării fondurilor europene derulate prin PNDR 2020 în județul Mureș, în cursul anului 2017, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și beneficiari ai fondurilor europene.

Cea mai mare finanțare, 5 milioane de euro pentru o fabrică de lapte

Cea mai mare finanțare contractată de un beneficiar privat este pentru construcția unei fabrici de prelucrare a laptelui cu capacitatea de 100000 de litrii pe zi, care va genera în jur de 50 de noi locuri de muncă. Proiectul le aparține fraților Todoran, acționarii Mirdatod Prod, care produce brandul „Telemea de Ibăneşti“. „Proiectul este în valoare de 5 milioane de euro, cheltuieli eligibile, partea neeligibilă va urca la aproximativ 1 milion de euro și o vom face din fonduri proprii sau prin credite. Încercăm să facem investiția pentru a putea valorifica materia primă care există în zonă și, anume, laptele. Vrem să o valorificăm la nivel local, să nu mai plece la export și să putem da valoare adăugată producției zonale. O facem aici să aibă oamenii de lucru, iar fermierii să aibă unde să-și vândă marfa”, a declarat Mircea Todoran, acționar Mirdatod Prod.

Referitor la interesul mai scăzut al privaților pentru fondurile europene, Mircea Todoran consideră că „există o reticență și din cauză că nu sunt bine informați. Într-adevăr, indiferent dacă faci o investiție cu fonduri europene sau dacă o faci din banii tăi, e normal să ai emoții și să ai temeri dacă iese ori nu iese bine. La fonduri europene trebuie să fii foarte strict. Dacă am zis că fac treaba aia exact pe aia trebuie să o fac. Nu merge să mă mint pe mine sau pe altcineva. Trebuie să fii la punct și virgulă cu totul”.

Recuperare neuromotorie cu exoscheleți în Livezeni

La conferința de presă a participat și Liviu Chiș, reprezentând firma Provetim, care implementează un proiect finanțat prin submăsura 6.4 în localitatea Livezeni. Proiectul este în domeniul medical, un centru recuperare neuromotorie în care se vor folosi exoscheleți robotici. „O parte dintre exoscheleți sunt deja veniți, până la finalul implementării proiectului vor fi 5 exoscheleți în clinica din Livezeni”, a precizat Liviu Chiș, menționând că activitatea în cadrul centrului de recuperare va începe în anul 2018.

„Tineri fermieri” se redeschide în prima parte a anului 2018

Directorul OJFIR Mureș a precizat că Submăsura 6.1 – instalare tineri fermieri se va deschide în prima parte a anului viitor. Nu știm încă valoarea alocării financiare de care va beneficia, însă în perioada imediat următoare vom avea campanii de informare pentru submăsurile care se vor deschide în anul 2018.

Pentru instalare tineri fermieri au fost depuse proiecte în valoare de 970000 de euro, la nivelul județului Mureș. Până acum, a fost publicat raportul de selecție pentru luna iunie, încă nu pot spune pentru luna iulie câte cereri vor fi finanțate. Submasura 6.1 este o măsură foarte accesată, fiind foarte mulți solicitanți la nivel național. Solicitanților care nu vor intra la finanțare, le sugerăm să redepună proiectele în 2018”, a precizat Daniela Lupei.

Primarul din Band: „Vor să-și scoată prețul prin calitatea slabă a materialelor”

„Pentru beneficiarii publici, submăsura 7.2, valoarea unui proiect este de un milion de euro și sunt finanțare în proporție de 100%. Principalele domenii sunt infrastructură rutieră, apă, apă uzată, infrastructură educațională, dar și infrastructură de acces agricol și forestier pe submăsura 4.3”, a spus Daniela Lupei.

La conferința de presă a participat șiRadu Mircea,primarulcomunei Band, care derulează două proiecte, unul prin submăsura 7.2 (apă/apă uzată, infrastructură rutieră, infrastructură educațională) și unul prin submăsura 7.6 (protejarea patrimoniului cultural). Primarul din Band a vorbit despre una dintre problemele cu care se confruntă în derularea proiectelor. „Am o reținere, pentru că acest proiect (prin submăsura 7.2 n.r) a fost câștigat de o firmă care a licitat cu ofertă de 60% din valoarea proiectului. (…) Ce se întâmplă? Firmele acestea care câștigă cu prețuri mici, mi-a și adus un balast de foarte proastă calitate, ele încearcă să-și acopere câștigarea unor proiecte pe care să le aibă. Aceasta e tactica firmelor de construcții și în special la drumuri. Vor să-și scoată prețul prin calitatea slabă a materialelor pe care vor să le bage în lucrări”, a spus primarul. Acesta a precizat că există un diriginte de șantier și a susținut că va avea grijă să nu se facă rabat la de la calitate.

Targetul la nivel național, realizat 110%

La nivel național, au fost deschise sesiuni de depunere a proiectelor pentru care au fost alocate fonduri în valoare totală de 4,38 miliarde de euro, din care au fost contractate proiecte în valoare totală de 2,77 miliarde de euro. Potrivit informațiilor oferite de OJFIR Mureș, gradul de absorbție a fost de 35,29%, considerabil mai ridicat decât pentru perioada 2015-2016, când a fost de 15,03%. Targetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru 2017 a fost 1,4 miliarde de euro, fiind realizat în proporție de 110%, total fondurilor europene plătite beneficiarilor PNDR în 2017 fiind de 1,55 miliarde de euro. Este vorba de finanțări accesate pentru măsuri de investiții prin intermediul AFIR și de finanțări aferente măsurilor compensatorii prin APIA și AFIR.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.