FOTOGALERIE: Azomureș și Aliat sprijină schi-ul de performanță: Ioan Valeriu Achiriloaie la Cupa Mondială și la Jocurile Olimpice de Iarnă Slider
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 1057 Vizualizări

FOTOGALERIE: Azomureș și Aliat sprijină schi-ul de performanță: Ioan Valeriu Achiriloaie la Cupa Mondială și la Jocurile Olimpice de Iarnă

Ioan Valeriu Achiriloaie realizează un lucru inedit pentru țara noastră: e primul schior alpin din România care merge la Cupa Mondială la probele de Super–G şi coborâre. Sportivul e, de asemenea, calificat la Jocurile Olimpice de Iarnă la Pyeongchang 2018, în Coreea de Sud. O importantă victorie obținută în acest sezon competițional către Ioan Valeriu Achiriloaie a reprezentat-o încheierea celei mai grele curse din lume: „Streif” (Kitzbuehel). De asemenea, sportivul a participat la Campionatul Mondial de la St. Moritz (Elveția) unde a reușit la proba de Coborâre să termine la 5.82 secunde de câștigător.

 

Firmele Azomure și Aliat, cu sprijin din partea Firmei OrtoProfil și a Centrului Medical Fizionova îl vor susține pe schiorul brașovean al cărui palmares și evoluție constantă îl recomandă ca un sportiv de valoare. În acest scop a fost susținută o conferință de presă luni, 18 decembrie, ora 10:30, la J’ai Bistrot, unde au participat Ovidiu Maior (Azomureș), Marcel Frățilă (antrenor Federația Română de Schi Biatlon), Geo Procopie (Aliat Târgu-Mureș), Dr. Răzvan Melinte (Centrul Medical Fizionova), Andi Mânzar (Aliat Târgu-Mureș) și Ioan Valeriu Achiriloaie.

„Sunt convins că eu sunt doar începutul pentru schiul alpin în România, mai ales pentru proba de viteză. Eu îmi doresc ca după mine să vină mai mulți sportivi. Îmi doresc să se creeze un trend, îmi doresc ca prin acțiunile mele să arăt că se poate, iar după aceea să inspir o generație nouă și chiar să ajut la construirea ei. Asta îmi doresc de la viață în acest moment” a declarat Ioan Valeriu Achiriloaie.

Locul 241 mondial, din 10 000

„Toți împătimiții schiului și ai sportului de iarnă încearcă să pună umărul ca să reușim să scoatem puțin capul și în acest sport. Din păcate, este extrem de costisitor, pe lângă sacrificiile pe care le face sportivul care practic își pune viața în pericol la fiecare coborâre – la 140-150 km/h, orice greșeală poate fi cu urmări foarte grave –, dar și toată logistica: antrenamente în cursul verii, în Chile, în Emisfera Sudică, iar iarna, șase luni stat la antrenamente în munții Europei. Toate astea costă mult atât la nivel financiar, cât și psihologic și emoțional” a observat dr. Răzvan Melinte

Geo Procopie consideră că performanța trebuie susținută financiar, mai ales într-un domeniu extrem de competitiv, în care țara noastră are potențial, dar îi lipsește susținerea: „Există sportivi care cheltuiesc foarte mulți bani, care își consumă resursele materiale, morale și fizice în încercarea de a face un pas în față și de a intra în elita sportului. Ioan Valeriu Achiriloaie este în acest moment pe locul 241 într-un sport în care numărul sportivilor ajunge la 10 000. Faptul că a făcut lucrurile astea fără să aibă un suport consistent din partea societății spune foarte multe despre el și spune foarte multe despre motivul pentru care noi ne-am implicat în acest parteneriat”

Bugetul ideal: între 70 000 și 100 000 euro

Întrebați care sunt cifrele exacte ale unui buget optim de care ar trebui să dispună un schior profesionist pentru a face performanță, participanții la conferință au declarat că acestea ajung, în medie, la 60-70 000 euro, dar se poate ajunge și la 100 000 euro. Acest buget ar include costurile necesare pentru: echipe de antrenament, antrenori, serviceman care să lucreze la schiuri (unul bun nu acceptă decât contract pe an, iar salariul lunar mediu este de 1500-2000 euro/lună). Sezonul unui schior de performanță e cuprins în intervalul iunie-aprilie, luna mai fiind liberă.

„De exemplu, pentru a se putea antrena în Austria sau Elveția, un schior trebuie să închirieze pârtia, care costă 900 euro/zi. Intervalul este de la ora 9 la 12. Pârtia înseamnă de fapt traseul, adică un coridor, dar unul întreținut și securizat, ceea ce contează foarte mult” a explicat Marcel Frățilă.

În România, antrenamentul este foarte dificil fiindcă, deși avem munți, la capitolul pârtii stăm foarte prost. Nu avem pârtii protejate, omologate pentru antrenament, iar stațiunea va pierde mulți bani dacă închiriază o pârtie din patru disponibile în scopuri de antrenament. Pentru a fi o afacere rentabilă pentru administrația pârtiilor, aceasta ar trebui să perceapă un tarif de cinci ori mai mare decât cel din străinătate. În plus, sezonul în România este foarte scurt: durează de prin decembrie până în martie, în anii buni. De asemenea, pârtiile de viteză trebuie să aibă un anumit grad de înclinare. În funcție de tipul de cursă, trebuie variat profilul și nivelul pârtiei.

Ioan Valeriu Achiriloaie a precizat că Aliat îl ajută cu o mașină de care are nevoie în acest sezon, iar Azomureș îl ajută cu o parte din finanțele necesare cheltuielilor enumerate mai sus.

La Olimpiada de Iarnă vor fi aproximativ 60 de sportivi, iar Ioan Valeriu Achiriloaie își dorește plasarea în top 30 sau 40.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE