Home / Sanatate / Moș Crăciun a sosit la ASCOTID Mureș. Despre Mercedesul sau căruța cu care se avansează în sănătate

Moș Crăciun a sosit la ASCOTID Mureș. Despre Mercedesul sau căruța cu care se avansează în sănătate

Distribuie

Zeci de copii au așteptat înfrigurați sâmbătă, 16 decembrie, sosirea Moșului. Mici și mari, abia învățând să umble, sau curajoși care își descărcau nerăbdarea alergând și dansând, o atmosferă de adevărată familie extinsă, cum se cade la o petrecere de Crăciun care se respectă. O petrecere deosebită totuși, pentru că este vorba despre copiii ASCOTID, micuții bolnavi cu diabet zaharat, obișnuiți să calculeze aportul caloric și să privească cu ochi critic la tentațiile atotprezente în perioada Sărbătorilor.

Restricții? Nici vorbă

Recunosc, m-am lăsat și eu prinsă în atmosferă. ”L-am văzut pe Moșu când își punea barba!”, a relatat pe nerăsuflate știrea Rodicăi Molnar, președinta ASCOTID, o fetiță de vreo 5 ani, una dintre vârstele marilor întrebări. Nu mă pronunț asupra bărbii, dar Moșul a fost autentic cât cuprinde, și a venit cărând din greu la sacul plin cu cadouri. ”Acești copilași frumoși au voie dulciuri doar când le spune doamna doctor și mămica, dar astăzi au la liber și pot să mănânce tot ce vor pentru că este ziua lor”, l-a lămurit Rodica Molnar. Cu toate acestea, am remarcat gestul atent, deloc singular, al unei bunici care studia atentă eticheta fiecărui produs care urma să ajungă la nepoțel. În această perioadă plină de tentații, au acești copii restricții alimentare? ”Nu sunt restricții alimentare. Ce le cerem copiilor este doar să amâne puțin momentul mâncării dulciurilor, în sensul că acestea să nu fie mâncate când este glicemia mare ci ca și gustare, în cantitate mică și cântărit. Noi încercăm pe cât posibil să îi facem să nu se simtă altfel. Să se simtă copii normali pentru că asta și sunt. Copii normali, doar că le lipsește insulina. Noi asta încercăm, să îi disciplinăm ca să obținem rezultate terapeutice bune, să fie sănătoși și să prevenim complicațiile”, a explicat diabetologul Asociației, dr. Irina Muntean.

Lumea întreagă cu Mercedes, spitalul cu căruța

Cocoțată în vârf de masă în costumașul ei de zână miniaturală, nu aveam cum să nu remarc cel mai micuț membru al familiei ASCOTID, micuța Eszter, diagnosticată cu diabet zaharat în august, pe când abia depășise primele 8 luni de viață. ”Am ajuns la ASCOTID ceva mai târziu, așa că poate că deocamdată nu cunosc foarte bine Asociația. Ce am observat însă din prima clipă este că sunt cu toții foarte inimoși, foarte atenți la familiile care au în rândul lor pacienți cu diabet zaharat. E foarte liniștitor să știi că ai pe cineva alături. Asta furnizează această asociație. Acea liniște și susținere de care ai nevoie și acele cunoștințe, informații extrem de importante pentru familii. Sunt informații care nu ne-au fost furnizate în spital, când am fost diagnosticați. Ajungând aici, am constatat că, în ce privește tratamentul diabetului, lumea circulă cu Mercedes iar spitalul cu căruța”, a fost de părere mama micuței, Reka Rozalia Kovács.

O viață fără înțepături

Am surprins încă o micuță zână, alergând entuziasmată cu elefănțeii abia primiți. Nimeni nu ar fi bănuit că micuța poartă de ceva timp, sub hăinuțe, acea pompă de insulină care-i reglează în permanență nivelul de insulină. Ce a însemnat pentru ea implantarea sistemului? ”A fost foarte bucuroasă. La abia 4 ani, ea a conștientizat că viața ei a fost mult ușurată, că a scăpat de multe înțepături zilnice. Și noi, părinții, suntem mult mai liniștiți. Chiar dacă nu este cu noi, e la grădiniță sau la bunici, o putem supraveghea în permanență. Pompa am primit-o de la Casa de Asigurări, și ne-am bucurat foarte mult. Din păcate, lista de așteptare este foarte lungă, birocrația foarte mare, așa că deocamdată sunt foarte puțini copiii care au reușit să parcurgă cu succes întreaga procedură, cereri, comisii, deplasări. Și noi am așteptat vreo jumătate de an”, a relatat tatăl fetiței.

La ASCOTID, se poartă liniile drepte

Ce înseamnă Asociația pentru membrii ei? ”Aici am învățat ce e viață, familie. Am învățat să lupt pentru mine, să rezist, să fac față provocărilor. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a adus-o în cale pe doamna mama Rodica, nu știu ce m-aș fi făcut fără ea”, mi-a mărturisit Vasile Cercea, un tânăr provenit de la Casele de copii din Sâncrai. Mândru de linia dreaptă a aplicației care monitorizează în permanență glicemia, și care arată că diabetul este sub control, Vasile nu contenește cu înșirarea binefacerilor pe care le-a primit de la Asociație și personal de la Rodica Molnar.

Munca ASCOTID, în pericol

Pentru a înșira doar tot ce a primit el de la Asociație, nu ar ajunge pagina de ziar. Tot așa, cu multitudinea acțiunilor de amploare desfășurate în permanență de ASCOTID. Congrese medicale, acțiuni de lobby pentru pacienți, maraton de conștientizare, dar și senzori de glicemie, teste, informații medicale, gama de servicii, cum se spune în limbaj de lemn, asigurată de ASCOTID membrilor săi este extrem de cuprinzătoare. Toate aceste activități, vitale pentru pacienții cu diabet zaharat din județul Mureș, sunt în prezent în pericol, în urma adoptării în luna noiembrie, în Senat, a propunerii de modificare a Legii Asociațiilor și Fundațiilor prin care, în numele ”transparentizării”, asociaţiile şi fundaţiile vor trebui să publice, o dată la şase luni, o declaraţie referitoare la venituri şi cheltuieli. Guvernul a dat punct de vedere negativ la acest proiect de lege. Ministrul consultării publice și dialogului social, Gabriel Petrea, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social există un proiect de act normativ care modifică în totalitate OUG 26/2000, menit să debirocratizeze foarte mult situaţia actuală, în condiţiile în care legea care guvernează acum asociaţiile şi fundaţiile este din 2000.

ASCOTID Mureș funcționează neîntrerupt din iunie 2006, din dorința de a schimba în bine viața copiilor și tinerilor cu diabet. Recent Asociația a primit Premiul de Excelență pentru întreaga activitate acordat de către Federația Română de Diabet, iar în 2016 Rodica Molnar a primit distincția Liderul ONG, precum și premiul publicului pentru cea mai bună campanie în sănătate, Ascotid Trail Race, la Gala COPAC.

Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.