„O șansă pentru fiecare” în Sângeorgiu de Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 481 Vizualizări

„O șansă pentru fiecare” în Sângeorgiu de Mureș

Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș în parteneriat cu Asociația Divers, Asociația „Caritas Asistență socială” Filiala organizației Caritas Alba Iulia și Școala Gimnzială „Sfântu Gheorghe” a organizat luni, 18 decembrie, la Căminul Cultural din Sângeorgiu de Mureș, un eveniment comunitar în cadrul proiectului „O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș”.

Evenimentul a fost dedicat membrilor comunității din Sângeorgiu de Mureș în vederea informării detaliate despre serviciile oferite prin proiect membrilor grupului țintă, respectiv mobilizarea voluntarilor în sprijinul proiectelor şi a cuprins și un scurt moment artistic oferit de copii beneficiarilor proiectului, respectiv servire de cozonac și împărțire unor cadouri simbolice cu dulciuri copiilor.

Peste 300 de familii beneficiare

Proiectul are o durată de 36 luni, începând de septembrie 2017, până la august 2020, și este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene cu un buget total de 15.119.838 lei, din care 12.851.854 lei provin din fonduri europene, 2.117.854 lei din bugetul național, iar 150.554 lei din bugetul Primăriei Sângeorgiu de Mureș.

În cuvântul de deschidere, Sófalvi Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, a vorbit despre importanța proiectului.

„În Sângeorgiu de Mureș trăiesc diferite persoane cu diferite situații  familiare, materiale de aceea de mulți ani preocupăm cu această problemă lângă investițiile pe care facem de dezvoltare de infrastructură, asfaltare străzi, introducere de apă și canalizare. În primul rând, eu așa cred, că o conducere a unei localități este chemată să slujească oamenii români, maghiari și romi indiferent de rasă, naționalitate și indiferent de situația materială. Oare cum putem ajuta acele familii care suferă în continuare pentru că au plecat copii în străinătate, nu pot satisface nevoile zilnice de trai? Sângeorgiu de Mureș e cunoscut prin faptul că se mută foarte multe familii aici, sunt multe familii bogate, sunt cartiere rezidențiale care strălucesc, dar sunt câteva străzi unde oamenii suferă. De aceea am încercat de mai mulți ani și am și câștigat câteva proiecte să ajutăm aceste familii care trăiesc în condiții modeste. De astăzi demarăm acest proiect care efectiv va atinge peste 300 de familii care înseamnă un număr de peste o mie de locuitori. Timp de trei ani, aceste familii vor fi în atenția noastră în mod special și vor primi diferite ajutoare, și nu la ajutoare financiare mă gândesc, nu vom oferi bani efectiv pentru familii ci oportunități, șanse ca să-și găsească un loc de muncă, iar pentru copii șanse să meargă la școală, șanse părinților care cresc copii să participe la programe care le ușurează modul de a învăța. Vom oferi sprijn și copiilor foarte mici din grădiniță, dar și elevilor la școală și părinților posibilitatea de a găsi loc de muncă. Am făcut un sondaj și avem statistici din care reiese că mulți nu încearcă să-și găsească un loc de muncă pentru că așa se gândesc că nu au nicio șansă. Programul se numește, și nu numai simbolic, „O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș” pentru că prin program nu numai în următorii trei ani dar și după aceea încercăm să oferim o șansă pentru toți indiferent de naționalitate, indiferent de situația materilă”, a declarat primarul comunei Sângeorgiu de Mureș

„Va trebui să avem încă un pas între noi”

Koreck Mária de la Asociația Divers, coordonatorul proiectului, a mulțumit oamenilor care au participat și a subliniat câteva aspecte importante legate de proiect și de muncă care urmează.

„Noi vom fi aceia care vom ține legătura cu dumneavoastră. Vă mulțumesc mult că ați veni astăzi când încă nu este nimic. Asta arată că există deja încredere sau curiozitate și noi vă mulțumim mult pentru că fără asta nu vom putea să lucrăm. Prima dată va trebui să avem încă un pas între noi, să vă cunoaștem mai bine și o să vă deranjăm destul de mult, altfel nu vom putea să vă ajutăm. Aici, în acest proiect, nu dăm bani, avem multe posibilități să vă ajutăm dar nu putem să facem asta decât dacă vă cunoaștem și știm exact cui ce trebuie să-i oferim”, a transmis Koreck Mária.

Programe pentru cei mici

Activitățile pentru copii conțin Grădiniță de vară, program de dezvoltare pentru copii preșcolari; Școală după Școală – program educațional și de dezvoltare pentru copii din clasele primare, Pași siguri spre viitor – program de dezvoltare personalității și activității de sprijinire a recuperării școlare pentru copii din clasele V-VIII, Tabere de vară, program de recreere pentru toți copii beneficiari, Șansa a doua – program de continuarea studiilor pentru copii, tineri, adulți care au abandonat școala, Școala părinților –  program de informare și consiliere în grup pentru părinții copiilor. Despre aceste proiecte a vorbi pe scurt Korodi Orsolya, de la Asociația Caritas Asistență Socială – Alba Iulia.

„În acest am am primit un dar mare și darul asta este proiectul „O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș”. În cazul acestui proiect vom derula activitățile pentru școlari împreună cu Școala Gimnzială „Sfântu Gheorghe”. Vom avea activități cum sunt Grădinița de vară, Școală după Școală, Tabere de vară”, a menționat Korodi Orsolya.

După momentul artistic în care au dansat copii de etnie romă, participanții au adresat întrebări, iar la final a avut loc un dialog despre serviciile educaționale şi serviciile de formare adulți, respectiv serviciile de ocupare.

GÁLL Boglárka

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE