Home / Administratie / ”Internet Hotspot” la Reghin

”Internet Hotspot” la Reghin

Distribuie

Consilierii reghineni s-au întrunit  luni, 18 decembrie,  în cadrul ultimei ședințe ordinare  din anul 2017, având pe ordinea de zi 23 proiecte de hotărâre și punctul Diverse.

După aprobarea cheltuielilor neeligibile din cadrul proiectului ”Înființarea unui centru de educație și îngrijire a copilului cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani, în municipiului Reghin”,  în cuantum de 71.621 lei și rectificarea bugetului local al Municipiului  Reghin pe anul 2017, consilierii au supus spre aprobare valoarea  impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018.

Consilierii au aprobat impozitele și  taxele locale precum și nivelul amenzilor aplicate contribuabililor persoane fizice și juridice pentru anul 2018, taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism, taxele pentru utilizarea temporară a locurilor publice, altele decât piețele, taxele pentru eliberarea și vizarea autorizațiilor de funcționare a autorizațiilor de transport în regim de taxi, taxele pentru eliberarea atestatului și carnetului de comercializare a produselor agricole, taxele de pășunat, taxe pentru folosirea locurilor în piețe. Potrivit proiectului supus spre aprobare, plata anticipată, până la 31 martie 2018, integral sau parțial, a impozitului pe clădiri, teren și mijloace auto beneficiază de o bonificație de 10 % , atât pentru persoane fizice cât și juridice. Ionuț Cengher, consilier PNL a cerut ca valoarea taxelor și impozitelor pentru anul viitor să râmână la nivelul celor din 2017, amendament respins de consilieri, care au aprobat proiectul în forma propusă de Executiv.

Prejudiciu incert, proiect amânat pentru februarie

Alt punct aflat pe ordinea de zi a avut  în vedere  constituirea Municipiului Reghin ca parte civilă în dosarul penal nr.96/P/2014-Direcția Națională Anticorupție-Serviciul Teritorial Târgu-Mureș în vederea  recuperării  sumei  de 389.271 lei, sumă ce reprezintă lucrările neefectuate sau nelivrate pentru investițiile „Înființare Parc Nou în Municipiulu Reghin” și „Amenajare zona Strada Duzilor din Municipiul Reghin”. Consilierul UDMR Bodo Zoltan a cerut amânarea cu două luni a proiectului, dat fiind faptul că suma prejudiciului nu este una finală.

„Aș dori să cer amânarea acestui proiect de hotărâre pe o perioadă de două luni, pentru faptul că, în momentul în care te constitui parte civilă, trebuie să precizezi și valoarea. Atâta timp cât această valoare nu este sută la sută certă cer amânarea acestui proiect. Sper să se clarifice într-un termen scurt, fiind o procedură în curs de desfășurare. Nu e corect să precizăm o sumă ca și prejudiciu care nu este clară în momentul de față. Posibil ca în acest termen de o lună sau două, expertul să facă evaluarea acelor bunuri, să avem o situație foarte clară privind valoarea acestui prejudiciu”, a precizat”, a precizat Bodo Zoltan,

Amendamentul consilierului Bodo Zoltan a fost susținut de colegul său de partid,  consilierul Nagy Andras.

„Consider că ar fi mult mai normal să știm o sumă mai exactă. Poate vom ajunge la un prejudiciu mai mare, de aceea este normal să așteptăm această expertiză și să votăm în cunoștință de cauză, necauzând probleme acelor oameni care sunt implicați în acest dosar”, a spus Nagy Andras.

Amendamentul propus de consilieruil Bodo Zoltan a fost aprobat, astfel că proiectul a fost amânat pentru ședința ordinară din luna februarie  2018

Comisia tehnică la proiectul ”Internet Hotspot”

Pe ordinea de zi s-a mai aflat  proiectul privind  constituirea Comisiei mixte de analiză a ofertelor pentru realizarea proiectului ”Internet Hotspot” în Municipiul Reghin. Scopul proiectului este acela de a facilita accesul comunității la un serviciu de internet WI-FI  flexibil și gratuit, oferind astfel posibilitatea internauților de a utiliza zonele publice de agrement din municipiul Reghin, respectiv Piațeta din Cartierul Libertății, Parcul Tineretului și Parcul Central. Comisia aprobată de consilieri este formată din consilierii Dragoș Pui, Kelemen Szabolcs și Alexandru Pușcaș.

Atracția fondurilor europene prin Programul Operațional Regional

La punctul Diverse, consilierul PSD Mihai Pădurean, a ridicat problema accesării fondurilor europene de către Primăria Reghin în cursul anului 2018.

„Observ că foarte multe primării atrag fonduri din alte surse. Aș dori să vedem la Reghin cum stăm în această privință. M-am uitat pe ADR Centru și sunt deschise pentru anul 2018 cel puțin șase axe de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 din care trei sunt mai importante. Axa 10 prin POR ne permite să investim în licee tehnologice, școli profesionale, școli generale și grădinițe. Apelul va fi deschis începând cu luna februarie. De asemenea, există Axa 8 pentru reabilitare, modernizare  și dotare ambulatorii, ceea ce ar fi extrem de folositoare pentru Reghin. Nu în ultimul rând Axa 3, care are în vedere iluminatul public. Sunt trei axe care se deschid anul viitor de care am putea să profităm. Aș dori în primul rând să construim o strategie și la următoarea ședință aș dori să primesc un răspuns în scris cum va arăta strategia primăriei Reghin legate de aceste axe, să vedem ce putem să atragem, pentru că sunt cofinanțări extrem de mici, de 2 %, și eu zic că ar fi foarte bine să mai aducem niște bani la dezvoltarea orașului”, a menționat Mihai Pădurean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.