VIDEO, FOTO: Datinile de iarnă, la loc de cinste pe meleagurile Reghinului Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 294 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Datinile de iarnă, la loc de cinste pe meleagurile Reghinului

Muzeul Etnografic ”Anton Badea” Reghin cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin a organizat miercuri, 20 decembrie 2017, cea de a XVIII-a ediție a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă ”Vin Colindătorii”,  manifestare culturală care își propune an de an  să ofere atenție unor momente importante și pline de semnificație, din viața omului, trăite cu ocazia sărbătorilor de iarnă, precum obiceiul colindatului.

„Viaţa socială a omului a fost dintotdeauna marcată de obiceiuri, un sistem codificat al relației omului cu mediul, cu Divinitatea dar și cu colectivitatea din care face parte și cu semenii. Unele obiceiuri s-au prezervat de-a lungul timpului, altele s-au transformat, iar o parte s-au pierdut definitiv. De aceea, acest eveniment, își propune valorificarea patrimoniului spiritual național din care fac parte și colindele de Crăciun și de Anul Nou.”, a precizat Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Înnoirea anului, moartea anului vechi și renașterea timpului

În repertoriul colindătorilor invitați, pe lângă colindele de Crăciun și Anul Nou s-a aflat  și colindatul cu turca sau jocul caprei, la origini element ceremonial, cu un înțeles aparte semnificând înnoirea anului, moartea anului vechi și renașterea timpului.

Evenimentul a debutat  cu Festivalul de colinde, la sediul muzeului de pe strada Vânătorilor, protagoniști fiind grupurile de colindători din Hodac. Șerbeni, Dedrad, Reghin, Idicel, Luieriu, Vătava, Morăreni, Urisiul de Jos, Morăreni,Uila, Șieu, alături de soliștii Ana Bercea, Larisa Cotoi și Miler Florin.

„Contribuţia esenţială a festivalului  este aceea a păstrării şi transmiterii de la o generaţie la alta, a datinilor şi obiceiurilor de iarnă, precum şi împlinirea unor obiective privind cercetarea si valorificarea culturală a acestora, prin  folclor. Scopul festivalului este implicarea deopotrivă a copiilor, tinerilor și adulților, promovarea tradițiilor și oferirea unui prilej de bucurie participanților prin asistarea la colinde, la urături și jocuri cu măști”, a subliniat Roxana Man.

Parada colindătorilor

Momentul special al festivalului la reprezentat parada colindătorilor pe străzile orașului, începând cu ora 12.00. Mai exact, de la Muzeul Etnografic la Primăria Municipiului, grupurile de colindători şi ansamblurile folclorice participante au încântat si de această dată sufletele privitorilor, cu portul popular, cântecele tradiţionale și graiul străbun, care au răsunat în fața primăriei, colindătorii fiind întâmpinați de primarul Maria Precup, care a colindat alături de cei care păstrează cu sfințenie datinile și obiceiurile meleagurilor din jurul Reghinului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE