Premiu al Academiei Române a ajuns la Târgu-Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 555 Vizualizări

Premiu al Academiei Române a ajuns la Târgu-Mureș

Premiul Academiei Române dedicat istoriei artei pentru anul 2015, respectiv premiul ”George Oprescu”, a fost decernat zilele trecute unei echipe de la Muzeul de Artă din cadrul Muzeului Județean Mureș, formată din dr. Ioana Vlasiu – istoric și critic de artă, Ioan Șulea – pictor, şef Secţie Artă Târgu-Mureş și dr. Cora Fodor, istoric și critic de artă, realizatorii volumului ”Ion Vlasiu”. Premiul reprezintă recunoașterea la cel mai înalt nivel românesc a valorii muzeografiei de artă din Târgu-Mureș. Festivitatea a avut loc în Adunarea Generală a Academiei Române, în prezenţa Biroului Prezidiului şi a membrilor Academiei Române.

Volum de autor extrem de cuprinzător

Conform uzanțelor Academiei Române, procedura de propunere, evaluare, dezbatere, şi desigur luarea unei decizii presupune o perioadă de doi ani. Astfel, premiile acordate zilele trecute recompensează performanţa culturală şi ştiinţifică românească a anului 2015.

În ce privește lucrarea premiată, aceasta a însoțit expoziția permanentă Ioan Vlasiu, inaugurată în 2015, care reunește peste o sută de lucrări, cea mai mare parte donate de artistul însuși, în 1986.

Curatorii expoziţiei, și, alături de fiica artistului, istoricul de artă dr. Ioana Vlasiu, autori ai impresionantului catalog, Ioan Şulea şi Cora Fodor, au reușit să construiască un spaţiu expoziţional apt să pună în adevărata valoare opera lui Ion Vlasiu, reunind cele mai reprezentative lucrări ale artistului într-un atelier imaginar al acestuia.  Volumul pe de altă parte este un instrument foarte util pentru aprofundarea expoziției. Lucrare de calitate excepțională, albumul este o prezentare amănunţită şi documentată a vieţii şi creaţiei lui Ion Vlasiu, cuprinzând o serie de texte critice, repere biografice și fragmente de jurnal, alături de un catalog tematic, antologie critică şi fragmente din corespondenţa artistului cu diferite personalităţi ale timpului. ”Primirea prestigiosului premiu George Oprescu, decernat de Academia Română, este pentru noi mai mult decât flatant iar momentul festiv a fost deosebit de emoționant. În același timp, este recunoașterea muncii intense desfășurate pe o perioadă mai lungă de timp concluzionată cu deschiderea în Palatul Culturii a Galeriei Ion Vlasiu și a publicării monografiei dedicate sculptorului, pictorului și scriitorului Ion Vlasiu, originar din zona mureșeană. Gestul generos de a dona 96 lucrări Muzeului de Artă din Târgu-Mureș, în anul 1986, pe care artistul Ion Vlasiu l-a făcut, se întoarce acum într-o formă onorantă”, a declarat dr. Cora Fodor, co-autor al volumului și premiată ex aequo.

Colaborare armonioasă

După mai bine de doi ani de la finalizarea proiectului, aceasta își amintește în special părțile frumoase. ”Una dintre ele, și cea mai importantă pentru rezultatul final, a fost deosebit de armonioasa și constructiva colaborare între noi, autorii, și mai ales, marea deschidere a Doamnei Ioana Vlasiu, fiica artistului, istoric și critic de artă către acest proiect inițiat de noi, sub auspiciile Muzeului Județean Mureș. Apoi, este satisfacția lucrului bine făcut recunoscut de un for-etalon, cum este Academia Română. Și asta rezultă probabil din faptul că albumul de autor optează pentru prezentarea cât mai amănunţită şi mai documentată a vieţii şi creaţiei artistului, cu texte critice, catalog de reproduceri ale lucrărilor conceput pe capitole tematice, repere biografice foarte amănunțite, fragmente de jurnal, antologie critică, spicuiri din corespondenţa maestrului cu diferite personalităţi ale timpului și o temeinică bibliografie. Și, nu în ultimul rând, un alt aspect important marcat prin redeschiderea Galeriei Ion Vlasiu și publicarea acestui album, este rememorarea gestului donatorului”, a subliniat dr. Cora Fodor.

Academia Română acordă în fiecare an un număr de 79 de premii, purtând, fiecare, numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei literare, artistice şi ştiinţifice naţionale, repartizate pe multiple domenii de activitate,  respectiv literatură, lingvistică, teatru şi cinematografie, muzică şi arte plastice, istorie, filosofie şi psihologie, matematică, fizică, chimie, geografie şi geonomie, agricultură, medicină sau ştiinţa şi tehnologia informaţiei.

Edith VEREȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE