O iarnă de vis cu Malamutul de Alaska Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1002 Vizualizări

O iarnă de vis cu Malamutul de Alaska

Câinele Malamut de Alaska, rasă originară din Alaska şi una dintre cele mai vechi rase de câini de sanie, este întâlnit adesea în zilele noastre ca animal de companie. Este un câine devotat stăpânului, afectuos şi prietenos.

Asemănători şi adesea confundaţi cu câinii din rasa Husky siberian, câinii din rasa Malamut de Alaska – sau, simplu, malamuţi – sunt descendenţi ai câinilor crescuţi în urmă cu cca 2.000-3.000 de ani de tribul Mahlemut din Alaska de vest, potrivit site-ului www.toateanimalele.ro. Comparativ cu un câine Husky siberian, Malamutul de Alaska are o constituţie mai puternică.

Aceşti câini au fost folosiţi, de-a lungul timpului, pentru transport, inclusiv în expediţii dificile, precum şi în misiuni de căutare şi salvare în caz de avalanşe. Au fost folosiţi, spre exemplu, de minerii veniţi în Alaska în perioada ”goanei după aur”, la finele secolului al XIX-lea.

Malamuţii sunt câini inteligenţi, independenţi, încăpăţânaţi, energici, dominanţi, cu un puternic simţ al ierarhiei. Câini de talie mare, robuşti, musculoşi, malamuţii au un corp compact, mai mult lung decât înalt. Masculii pot atinge o înălţime de 61-66 cm, iar femelele – de 56-61 cm, potrivit sursei citate. Blana, densă şi având un strat dublu, impermeabil, poate fi albă sau în nuanţe de gri şi alb, negru şi alb, maro şi alb. Durata medie de viaţă a acestor câini este de 10-14 ani.

Malamutul de Alaska este un câine greu de dresat. De aceea este bine să aibă parte, încă de când este pui, de un dresaj specializat.

Dată fiind originea lui, Malamutul de Alaska adoră anotimpul iernii şi îi place să se joace în zăpadă. Are nevoie de multă mişcare, putând parcurge kilometri întregi, fără să obosească, alături de stăpânul său. Cel mai potrivit pentru un astfel de câine este să fie crescut într-o casă cu o curte împrejmuită. Poate fi crescut şi într-un apartament, cu condiţia să i se asigure multă mişcare şi activitate zilnică.

Folosirea atelajelor canine în competiţii sportive datează de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. În România sunt organizate anual în judeţul Harghita competiţii de atelaje canine, la care participă echipaje de câini Husky Siberian, Malamut şi Samoyed. Rezistenţa la ger a câinilor arctici este bine cunoscută, iar judeţul Harghita oferă condiţii climaterice foarte bune, cu zăpadă şi temperaturi scăzute, fiind considerat un adevărat centru al practicării acestui sport. Potrivit specialiştilor, câinii din rasa Husky sunt mai rapizi, cei din rasa Samoyed sunt mai lenţi, iar Malamuţii sunt recunoscuţi pentru rezistenţă.

Printre crescătorii de câini malamuţi din România se numără Rică Grosu, din oraşul Bălan, care participă în fiecare an la concursuri în ţară şi în străinătate. Malamuţii crescuţi de acesta au urcat adesea pe podium la competiţiile organizate în România, dar şi din străinătate. Astfel, în 2010, Rică Grosu şi echipajul său de patru câini au obţinut medalia de bronz la Campionatul European din Slovacia.

 

Sursă selectivă: AGERPRES

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE