Home / Slider / Mihai Moldovan, finalist la „Vedeta populară”

Mihai Moldovan, finalist la „Vedeta populară”

Distribuie

Mureșeanul Mihai Moldovan, originar din Idicel Pădure, comuna Ideciu de Jos, a obținut calificarea în finala de 6 a celui mai mare concurs de talente din folclorul românesc, „Vedeta populară”. Competiția difuzată pe canalul de televiziune TVR 1 și-a disputat semifinala înaintea Crăciunului, cu un juriu alcătuit din Grigore Leşe, Mircea Dinescu, Laura Lavric, Constantin Enceanu şi Elise Stan. Mihai Moldovan nu este străin de aparițiile la televiziunile naționale, participând la emisiunile „La porţile Ceriului”, pe scena Ateneului Român, în cadrul spectacolului de muzică tradiţională şi poezie „La porţile Ceriului”, susţinut cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, dar ceea ce l-au lansat au fost aparițiile în cadrul festivalurilor Văii Mureșului de la Răstolița, „Vara Arhanghelilor între părăie”, Târgul Băilor de la Ideciu de Jos, sau la festivalurile de datini și obiceiuri de la Idicel Sat și Idicel Pădure. Deseori solicitat pentru a „încălzi atmosfera”, uneori și la nunți sau diverse petreceri, aparițiile sale au fost mereu apreciate. Șarmul său a constat prin simțul deosebit al umorului, inventivitate și originalitate. Nu s-a sfiit să folosească un limbaj pur ardelenesc, lucru pe care mulți îi făceau să creadă că este o „victimă” într-un limbaj mai „elevat”. Replicile pe care le dădea pe scenă sau în afara ei îi lăsau în schimb fără replică pe cei care se aventurau, oferind adevărate show-uri, indiferent de împrejurări.

Prezența în emisiunea concurs, o aventură

Reprezentațiile din cadrul diverselor festivaluri nu l-au făcut pe Mihai Moldovan un „emancipat”. El a rămas același la fiecare apariție. S-a prezentat la fazele prelimimare ale concursului, dar talentele sale autentice au convins juriul care i-au acordat de fiecare dată votul pentru calificarea la faza următoare. Astfel, ca rapsod popular, dar și în coversațiile cu membrii juriului, a trecut și de semifinale. Are 49 de ani şi lucrează la fabrica de viori din Reghin, dar ocupația de bază este cea de cioban. A reuşit să impresioneze juriul cu naturaleţea, vocea şi interpretarea sa, astfel a obținut calificarea în finală. Finala concursului este programată a fi difuzată în noaptea de Anul Nou, când se va cunoaște fericitul posesor a sumei de 100.000 de lei oferită câștigătorului. Emisiunea nu este în direct, dar evoluția lui Mihai Moldovan merită urmărită de cei care nu vor avea un program dinainte stabilit, în special pentru cei care vor sta în fața micilor ecrane (în special pentru mureșeni). Dacă va fi sau nu câștigător, Mihai Moldovan rămâne un rapsod popular cu drag de tradiție, care împărtășește celor din jur dragostea sa pentru frumos, tradițional și autentic, la care adaugă „condimente” cu umorul său. Pentru acestea merită un premiu special, dar unul care nu are preț, al recunoștinței față de un om pentru care tradiția reprezintă firescul, nu cel mimat de mulți alții care se consideră iubitori de folclor. Mihai a participat la orice manifestare la care a fost invitat din pasiune, iar participarea la acest concurs a fost doar o aventură, o ocazie de a transmite mai departe faptul că noile tendințe nu trebuie să umbrească dragostea pentru tradiții, originalitate și folclor autentic.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.