Anunț oficial de la APIA Mureș: Banii pentru subvențiile pe teren, animale şi motorină au ajuns la fermierii din judeţ! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1334 Vizualizări

Anunț oficial de la APIA Mureș: Banii pentru subvențiile pe teren, animale şi motorină au ajuns la fermierii din judeţ!

La acest sfârșit de an, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că a autorizat la plată suma totală de 385,4 milioane de euro , reprezentând plata regulară aferentă Campaniei 2017, bani alocați celor 576.220 fermieri care au depus Cererea unică de plată.

Potrivit APIA, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) s-au plătit 361,2 milioane euro, iar diferența de 24,2 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național.

Agenția de plăți a mai achitat subvenții pentru o schemă extrem de importantă pentru fermieri, și anume Înverzirea, pentru care s-au virat în conturi 211.472.842,78 euro.

La nivelul județului Mureș, situaţia este în felul următor: “ În perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, au fost autorizaţi la plata avansului, 90% dintre fermierii care au depus cererile unice de plată aferente campaniei din 2017, avans care constă în plăţile pentru SAPS (Schema de Plată Unică pe Suprafaţă), cele redistributive,  pentru măsurile de agromediu, zona montană defavorizată şi sprijinul cuplat ovine-caprine. Diferenţa de 10% este reprezentată de către fermierii selectaţi la controlul prin teledetecţie, aceştia urmând să beneficieze de plata integral a subvenţiei în perioada imediat următoare. Între 4 decembrie şi 28 decembrie, adică în ultimele 3 săptămâni, s-au demarat, conform Regulamentului European, plăţile finale (regulare) pentru 70% din totalul de 26.000 de cereri unice de plată aferente campaniei 2017. Sumele achitate fermierilor reprezintă diferenţa la SAPS, plata integrală pentru înverzire, precum şi sprijinul cuplat pe sectorul zootehnic – vaca de lapte şi taurina de carne. 10% din aceste cereri se află momentan pe fluxul de autorizare, urmând ca în prima parte a lunii ianuarie 2018 să fie şi acestea onorate la plată. Diferenţa de 20% înseamnă plăţile pentru fermierii care au fost selectaţi şi controlaţi ulterior prin teledetecţie, acestea urmând a fi plătite în decursul primelor două lunii ale anului viitor. Cu toate că Regulamentul European permite efectuarea lor până la data de 30 iunie 2018, noi ne străduim să terminăm achitarea lor până în martie. Beneficiile sunt colaterale, fermierii vor primi banii îniante de campania de primăvară, iar din punct de vedere al activităţii APIA Mureş, nu se vor suprapune cele două perioade, respectiv cea de autorizare 2017 cu cea de primire a cererilor unice de plată pentru 2018. Ţin să menţionez că am autorizat şi plata echivalentă trimestrului al III-lea pentru motorina utilizată în agricultură, în proporţie de 51%, urmând ca în ianuarie să finalizăm şi plăţile pentru diferenţa de 49% ”, anunţă directorul executiv al APIA Mureş, Ovidiu Săvâşcă.

Denisa MORAR

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE