Home / Cultură / Cetatea de refugiu de la Saschiz va fi restaurată. Proiectul lansat azi
Cetatea Saschiz, monument UNESCO

Cetatea de refugiu de la Saschiz va fi restaurată. Proiectul lansat azi

Distribuie

Primăria comunei Saschiz a lansat oficial, vineri, proiectul de restaurare a Cetăţii de Refugiu din secolul al XIV-lea, în valoare totală de aproape 8,5 milioane de lei, prin care se doreşte redarea circuitului turistic a acestui edificiu, cunoscut şi ca Cetatea Ţărănească, un monument istoric amplasat în situl rural Saschiz care se află în patrimoniul UNESCO, potrivit Agerpres – www.agerpres.ro.

 

Cetatea Ţărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în acelaşi timp şi pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat. Ridicarea acestei cetăţi a început în 1347 de către şapte comunităţi, are formă de navă şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Legendele spun că orice negustor care trecea prin Saschiz era obligat să ducă un car de piatră până sus pe deal. De altfel, în jurul Cetăţii Ţărăneşti din Saschiz s-au ţesut de-a lungul vremii mai multe legende, iar una spune că din cetate ar exista un gang secret, subteran, care face legătura cu biserica evanghelică din centrul satului.

În ultimii ani, starea de degradare a zidurilor cetăţii s-a accentuat şi, pe lângă faptul că punea în pericol securitatea turiştilor, exista riscul distrugerii acestui important monument istoric.

Până în anul 2012, Primăria Saschiz a avut un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, a fost alocată o sumă de bani, au fost obţinute toate avizele, inclusiv de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, însă proiectul de reabilitare nu a mai putut fi continuat, fiind blocat la nivelul Guvernului.

Comuna Saschiz a reuşit în acest an să încheie contractul de finanţare pentru proiectul ”Restaurarea cetăţii de refugiu sec. XIV din Saschiz, jud. Mureş” cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar. Contractul de finanţare a fost semnat în 26 mai 2017, iar termenul de implementare a proiectului este data de 10 decembrie 2019.

Prin acest proiect, Primăria Saschiz urmăreşte, conform reprezentanţilor acesteia, restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor sale istorice şi artistice, realizarea şi distribuirea de materiale de informare şi publicitate pentru a evidenţia valorile reprezentate de clădire, realizarea unor activităţi de marketing şi de promovare turistică a obiectivului de patrimoniu şi digitizarea acestuia.

Din valoarea totală de 8.490.911,23 lei a proiectului, 8.257.753,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar diferenţa este valoarea contribuţiei proprii eligibile a beneficiarului.

Patrimoniul UNESCO în judeţul Mureş include, pe lângă situl săsesc format din Cetatea Ţărănească şi Biserica fortificată din Saschiz, şi Centrul istoric Sighişoara, construit în secolele XIII-XIV.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

1 comentariu

  1. Probabil ar trebui inttebata primaria cum va realiza aveasta, pemtru ca cetatea este foarte greu accesibila si cu piciorul. Banii vor fi. Cheltuiti pe un drum care repede se va degrada,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.