Donație de instrumente pentru elevii din Chiheru și Urisiu Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 305 Vizualizări

Donație de instrumente pentru elevii din Chiheru și Urisiu

Finalul de an aduce un frumos cadou copiilor din comuna Chiheru de Jos, prezentat de primarul Eremia Pop miercuri, 27 decembrie, în cadrul spectacolului folcloric de colinde „La toată casa-i o lumină”, găzduit de Căminul Cultural din Chiheru de Jos.

După ce proaspătul înființatul Ansamblu folcloric „Moștenitorii” și-a făcut debutul pe scenă, primarul Eremia Pop a anunțat noi surprize menite să contribuie la educarea tinerilor din Chiher și Urisiu în spiritul valorilor artistice autentice.

„Prin Asociația „Comoara Transilvaniei” am avut ocazia să cunosc familia Valentina și Nicolae Bologa, care într-un timp record a învățat copii din Chiher și Urisiu să joace, așa cum pe mine și pe cei din generația mea ne învățau părinții și bunicii. Am mers mai departe, ne-am gândit cu viceprimarul și consilierii comunei, cu aparatul de execuție al Primăriei, la o formă de a oferi copiilor posibilitatea de a cânta la un instrument muzical. Într-un timp record s-au înscris la vioară, acordeon și instrumente cu clape numeroși copii  dornici să studieze muzica”, a precizat primarul Eremia Pop.

Îndemn spre bine şi frumos

Numărul de copii dornici să studieze un instrument fiind rezolvat, urma partea cea mai delicată, procurarea instrumentelor. În acest sens, un sprijin substanțial a venit din partea SC Hora SA, precum și a altor oameni inimoși, astfel că elevii din comuna Chiheru de Jos vor avea parte de șase viori și un contrabas, donate de SC Hora SA, precum și de două pianine care vor ajunge în aceste zile în comună.

„De multe ori în viață apelezi la oameni apropiați și cunoscuți, și de multe ori Cel de Sus îți dă oameni la care nu te aștepți. Așa se face că, pentru instrumentele muzicale, de o valoare deosebită, de ordinul zecilor de milioane, primite ca și donație, un sprijin a venit din partea unui cunoscut de-al meu de dinainte de Revoluție, respectiv directorul SC Hora SA Reghin, Nicolae Bâzgan, care a donat setul de instrumente muzicale cu corzi, șase viori și un contrabas, necesare copiilor să învețe să cânte. Tot așa, prin prisma apropiaților noștri, avem la îndemână, un om deosebit, profesorul Puiu Râmba, fecior de-a lui Sandu lui Pavel, care va învăța copiii din Chiher și Urisiu să cânte la vioară și alte instrumente cu corzi. De asemenea, am avut un mare sprijin în a procura două pianine, care sunt momentan la Bruxelles. Ele aparțin Primăriei Chiheru de Jos, pentru care ne-au ajutat ginerele și fata lui Victor Grama, Dana și Marian, cărora le mulțumesc în mod deosebit. Ce investiția mai mare putem face decât în copii. Banii se duc oricum, dar dacă punem ceva la educația copilului, la instrucția lui, e lucru mare. Pentru copiii din comună facem aceste eforturi serioase, să oferim o viață deosebită acestor copii, astfel ca ei să se adune în jurul fenomenului de frumos, să simtă că sunt băgați în seamnă, îndemnați spre bine și frumos. Asta este una din marile noastre preocupări, pe lângă foarte multe proiecte care le-am pornit și care nu se văd, dar dacă Dumnezeu ne ajută se vor vedea și simți”, a afirmat Eremia Pop.

„Avem obligația de a le aprecia talentul și buna educație”

La rândul său, directorul SC Hora SA Reghin, ing. Nicolae Bâzgan, a subliniat importanța promovării tradiției prin educația oferită tinerilor în slujba artei, iar donația făcută nu face decât să întărească acest lucru.

„Nu am făcut nimic deosebit. Uitându-mă la acești copii, m-am gândit că avem obligația de a le aprecia talentul și buna educație primită de la părinți. Domnul profesor Puiu Râmba este un vechi colaborator de-al meu, dânsul a condus și la Gurghiu o clasă de elevi, dintre care, spre satisfacția dânsului, azi ei cântă foarte bine la vioară. Îl felicit, îi urez succes în munca cu elevii din Chiher și Urisiu. În ce privește acești copii, le doresc mult succes în păstrarea acestei muzici populare, acestei comori pe care dușmanii nu au reușit încă să ne-o smulgă”, a subliniat ing. Nicolae Bâzgan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE