Home / gastronomie / Ciocolata – pe cale de dispariție!

Ciocolata – pe cale de dispariție!

Distribuie

Oamenii de știință s-au angajat într-o cursă pentru salvarea ciocolatei, dupa ce specialiștii au avertizat că aceasta ar putea fi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, o altă victimă a schimbărilor climatice.

Astfel, experții de la Innovative Genomics Institute din cadrul Universitatii Berkeley din California, împreună cu producătorul american de ciocolată Mars, și-au propus să creeze, folosind un instrument de editare genetică, un fel de super-arbori de cacao capabili sa facă față condițiilor mai pușin favorabile care se prefigurează.

Aceste plante, din semințele cărora este produs ceea ce mulți consideră deliciul gastronomic suprem, prosperă în zone cu soluri bogate în nitrogen, cu umiditate ridicată și cu ploi abundente.

Cea mai mare parte din ciocolata consumată la nivel global își are originea în arborii de cacao cultivați în Africa Centrală și de Vest (70%), unde principalii producători sunt Coasta de Fildeș și Ghana, regiune urmată de Asia de Sud-Est (14%). În ultimii ani, producătorii s-au extins în America de Sud, după ce factori precum îmbătrânirea plantelor, răspândirea bolilor și a dăunătorilor culturilor, dar și situația politică instabilă au afectat producția din Africa.

Însă oamenii de știință estimează că, până în 2050, clima se va schimba radical în aceste regiuni, devenind mai uscată și mai caldă, ceea ce înseamnă că arborii de cacao vor deveni mai vulnerabili la boli.

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley au anunțat recent că lucrează cu sistemul de modificare genetică de înaltă tehnologie Crispr-Cas9, care poate face editări foarte precise ale ADN-ului, pentru a crea arbori de cacao rezistenți la o parte dintre bolile care nu pot fi tratate în prezent și care vor fi amplificate de schimbările climatice. Acest lucru s-ar realiza prin izolarea genelor responsabile pentru fragilitatea plantelor și înlocuirea lor cu unele rezistențe în fața schimbărilor climatice.

Crispr a fost folosit cu succes anul trecut pentru a schimba culoarea unei flori și pentru a modifica frunzele de viță de vie astfel încât să devină imune la mucegai, printre alte proiecte.

Lecțiile învățate în cadrul acestui proiect vor putea fi aplicate și în cazul altor culturi.

„Strategii similare ar trebui să fie utile pentru protejarea mai multor plante, inclusiv pentru culturi importante precum maniocul, orezul și graul”, spune Brian Staskawicz, profesor la Universitea Berkeley.

Nu este prima dată când este folosită modificarea genetică în cazul arborilor de cacao.

Wilbert Phillips-Mora, șeful unui program dedicat acestor plante, din cadrul C.A.T.I.E, un centru regional de cercetare și studii superioare în agricultură din care fac parte mai multe țări din America Latină, lucrează încă din anii ’80 la identificarea celor mai rezistente și mai productive varietăți pe baza cărora să creeze hibrizi cu proprietăți superioare.

Phillips-Mora, care colaborează cu producători precum Mars, Nestle și Hershey, avertizează la rândul său că viitorul ciocolatei este amenințat de factori ca evoluția patogenilor, instabilitatea politică din țările în curs de dezvoltare și, din nou, schimbările climatice.

Mai mult decât dispariția celui mai iubit desert

Nu este vorba aici doar de iubitorii de ciocolată, ci și de zecile de milioane de oameni care își asigură traiul de pe urma acesteia.
În Occident, un consumator obișnuit mănâncă, în medie, 286 de batoane de ciocolată pe an. Este nevoie de 10 arbori de cacao pentru a produce 286 de batoane de ciocolată.

În plus, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, ca urmare a schimbărilor climatice, cultivatorii vor fi obligați să își mute culturile la altitudini mai mari, ceea ce va genera noi probleme. În Ghana, de exemplu, acest lucru ar putea însemna pătrunderea pe zone protejate. Asta în condițiile în care extinderea plantațiilor de arbori de cacao cauzează deja despăduriri pe suprafețe întinse în principalele țări producatoare.

Situația este înrăutățită de existența unui dezechilibru între cerere și ofertă. Experții au avertizat anul trecut cu privire la un iminent „deficit de ciocolată”, în condițiile în care cererea a crescut în țările în curs de dezvoltare, în timp ce producția nu a putut ține pasul. Cea mai mare parte a principalelor materii prime pentru ciocolată, cacao și unt de cacao provine din ferme de subzistență care folosesc metode de producție vechi de sute de ani, educarea fermierilor fiind așadar la fel de importantă ca cercetările din laborator.

Surse selective: Daily MailNew York TimesInnovative Genomics Institute, Ziare.com.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Specialitățile „Miro”, soluția ideală pentru segmentul Delivery

Distribuie În anul 2000 apăreau pe piață preparatele din carne „Miro” produse de către SC …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.