Home / Invatamant / FOTO: Cambodgia, Erasmus, Universitatea „Dimitrie Cantemir”

FOTO: Cambodgia, Erasmus, Universitatea „Dimitrie Cantemir”

Aparent aceste trei cuvinte nu par să aibă ceva în comun. Cambodgia este un regat în sud-estul Asiei cu o istorie bogată în încercări, Erasmus este o personalitate marcantă axată pe valori educaționale și Universitatea „Dimitrie Cantemir”, o instituție de învățământ superior cunoscută ca universitatea comunității târgumureşene.

Ceea ce le-a unit a fost proiectul nostru, parte a programului Erasmus + din cadrul mobilităților de predare, pe care l-am desfășurat predând la Paññāsāstra University, o instituție de învățământ superior importantă din orașul Phnom Phen, capitala Cambodgiei, proiect desfășurat în luna decembrie 2017.

Diferențele culturale la care ne așteptam au constituit o mare provocare pentru noi în ceea ce privește abordarea schimburilor profesionale dintre universitățile noastre.

Discuțiile la care am luat parte încă din prima zi ne-au confirmat că distanța dintre noi este doar cea legată de drumul lung, obiectivele noastre fiind aceleași. Erasmus, marele filosof după al cărui nume este denumit acest program al Uniunii Europene, spunea “Adevărata speranță a unui popor constă într-o educație corectă a tineretului său”!

Zilele în care am predat acolo au fost de fapt adevărate lecții de viață pentru noi, iar modul abordat pentru asimilarea cunoștințelor a fost pe placul studenților cambodgieni.

Am schimbat idei legate de subiectele alese de noi pentru predare, idei legate de țările noastre, dar cele mai disputate subiecte au fost cele legate de modul de percepere al valorilor și importanța lor în viața profesională.

Etica și disciplina caracterizează conduita studenților şi profesorilor de la Paññāsāstra University. Am realizat o legătură strânsă între universitatile noastre, urmând a primi vizita a trei profesori din cadul universității cambodgiene în această lună și a unui student care pe parcursul unui semestru va studia la Târgu-Mureș.

Nu aş putea încheia această prezentare a poveștii noastre cambodgiene fără a relata încă o experiență unică trăită acolo!

În scurtul timp liber petrecut am încercat să vedem câteva din atracțiile turistice ale Cambodgiei.

Clima în această perioadă a anului este foarte prietenoasă în comparație cu vremea de acasă, fiind în jur de 30-32 grade Celsius.

Ce ne-a impresionat însă cel mai mult a fost vizită într-un sat pe  lacul Mecong, un sat plutitor populat cu familii de imigranți vietnamezi, unde copiii merg la școală cu barca! Am intrat în clasa lor unde ascultau cu mare atenție ceea ce le povestea învățătoarea, erau de 6 si 7 ani! Ne-au întâmpinat cu o mare curiozitate la început, dar în câteva secunde aceasta s-a transformat într-o atmosferă prietenească! În timp ce le ofeream caiete şi creioane au făcut câteva ritualuri cu o disciplină desăvârșită despre care am aflat ulterior că erau gesturi şi cuvinte prin care ne mulțumeau. Am încercat să îi învățăm câteva cuvinte în engleză cu ajutorul imaginilor de pe caietele dăruite.Totul în jur părea foarte simplu, acești copii păreau că nu au foarte multe, dar lumina din ochii lor era surprinzătoare. Erau fericiți, iar starea lor era contagioasă!

Din acel moment am început să privim cu alți ochi realitatea din jurul nostru. Acel sat era plin de oameni muncitori cu o mare grijă față de copiii lor. Totul în jurul nostru emana de bucurie, natura era vie, oamenii ne zâmbeau, copiii ne salutau și totul se desfășura într-o armonie perfectă.

Satul plutitor îi apropie pe acești oameni de natura care, atât de generoasă, îi ajuta să își găsescă echilibrul. Aceasta duce la o educație sănătoasă a copiilor lor, la o motivație puternică de dezvoltare a tânărului și la speranța unei vieți mai bune ca adult.

După această experiență ni s-a confirmat ceea ce știam de fapt, că nu a fi bogat sau sărac e ceea ce caracterizează oamenii, ci a fi fericit sau nefericit, iar ceea ce ne face să înțelegem importanța menținerii stării de fericire este chiar ceritudinea că vom accede către o lume mai bună.

Experiența trăită de noi s-a rezumat doar la câteva zile, fapt pentru care am considerat că imaginea creată despre locuri şi oameni poate fi puțin subiectivă. Am recurs la întrebări adresate profesorilor și studenților cu care am colaborat. Una dintre studente ne-a confirmat că populația este într-adevăr fericită și că adoptă o atitudine prietenoasa cu cei din jur.

Experiența trăită de noi a fost unică și amprenta lăsată de ea ne va ajuta să împărtășim și studenților noștri din cunoștințele acumulate din cultura cambodgiană.

Lect. univ. dr. Alina SOLOVĂSTRU

Conf. univ. dr. Laura AVRAM

 

1 comentariu

  1. Bravo “Dimitrie Cantemir”, bravo ambasadorilor si cuvintelor frumoase si impresionante despre meleagurile vizitate si oamenii de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Lansarea proiectului „Construire Gradiniță cu program normal în localitatea Șerbeni”

60 SHARES Distribuie pe Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share