Home / Agricultura / Modificare de lege pentru susţinerea composesoratelor

Modificare de lege pentru susţinerea composesoratelor

Distribuie

Senatorul UDMR Császár Károly Zsolt a afirmat, cu ocazia unei conferinţe de presă organizată recent, că pe parcursului anului 2017 echipa de parlamentari din Mureş a avut o colaborare foarte bună cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ.

PNDL, un succes în Mureş

Császár Károly Zsolt, care este membru în Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi în Comisia pentru Constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, a subliniat că buna comunicare cu primarii din judeţul Mureş a avut ca efect atragerea a numeroase finanţări prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDL).

„Noi, în campania electorală am promis că o să fim aproape de cetăţeni şi de toţi aleşii locali, să facem o punte de legătură între autorităţile administraţiei publice locale şi Parlamentul României. Asta cred că am reuşit, în măsura în care în judeţul Mureş, în cadrul Programului PNDL, comparativ cu anii precedenţi când au câştigat finanţări 7-8 localităţi, în anul 2017 ne-am consultat cu toţi primarii, cu autorităţile publice locale, deci cu toţi cei care au depus proiecte. Sunt două comune care nu au depus niciun proiect, dar dintre cei care au depus proiecte cel puţin un proiect a fost câştigător pentru fiecare localitate. Asta este o realizare foarte mare”, a spus Császár Károly Zsolt, la conferinţa de presă organizată în incinta localului „Balada” din Târgu-Mureş, la care au participat şi senatorul Novák Csaba-Zoltán, respectiv deputaţii Csép Éva-Andrea şi Vass Levente.

Legea disciplinei în construcţii, simplificată

O altă reuşită legislativă menţionată de senatorul Császár Károly Zsolt se referă la unele simplificări aduse Legii nr. 50 privind disciplina în construcţii.

„Am reuşit modificarea Legii 50 privind disciplina în construcţii. În colaborare cu specialiştii de la Consiliul Judeţean am reuşit să introducem nişte prevederi în Legea 50, care uşurează practic eliberarea autorizaţiilor de construcţii, care până acum erau foarte limitate, mai ales în mediul rural. Am reuşit această modificare, mai sunt şi acum modificări de făcut în Legea 50, dar acest pas a fost foarte benefic locuitorilor din judeţul Mureş, mai ales celor care locuiesc în mediul rural”, a precizat senatorul Császár Károly Zsolt.

Pericolul „unei noi naţionalizări”

Potrivit acestuia, parlamentarii UDMR s-au opus unei prevederi ale Legii Fondului funciar care ar fi avut ca efect „o a doua naţionalizare în România”, din 1 ianuarie 2018.

„Legat de Legea Fondului funciar, Legea 165 prevedea că toate suprafeţele de teren pentru care nu au fost eliberate fişe de intrare în posesie sau titlu de proprietate la data de 1 ianuarie 2018 treceau într-un fond de rezervă al statului. Asta practic însemna o nouă colectivizare. UDMR a depus un proiect de lege prin care noi am încercat să mai prelungim acest termen, care a mai fost prelungit de vreo trei ori, şi Curtea Constituţională a decis că prelungirile nu sunt constituţionale. Noi am propus ca toate articolele care prevăd limitări şi date concrete la care se aplică această aşa-zisă naţionalizare să fie abrogate din această lege. Colegii mei din comisie au înţeles foarte bine problema prezentată şi această lege a tecut cu brio de Senat şi de Camera Deputaţilor, este apărută în Monitorul Oficial. Astfel, cetăţenii din judeţul Mureş nu sunt privaţi de dreptul de proprietate asupra terenului”, a punctat senatorul Császár Károly Zsolt.

Sprijin pentru composesorate

Nu în ultimul rând, printre activităţile considerate benefice pentru comunităţile locale senatorul Császár Károly Zsolt a amintit modificările aduse Legii Composesoratului.

„În judeţul Mureş este un composesorat foarte mare, care priveşte comunitatea maghiară, Composesoratul Mureşul, la care sunt membrii de la Sovata până la Gheorghe Doja şi Bălăuşeri, absolut toate comunele. Era o problemă, la solicitarea subvenţiilor din agricultură, dacă nu aveau titluri de proprietate sau întabulate aceste titluri în Cartea Funciară, nu puteau să depună cereri pentru aceste subvenţii. Noi am propus modificarea textului de lege şi această modificare a trecut de Parlament, este valabilă, astfel încât absolut toate composesoratele, mai ales în Ardeal, chiar dacă nu şi-au întabulat în Cartea Funciară terenurile pot să solicite aceste subvenţii din agricultură”, a arătat Császár Károly Zsolt.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

1 comentariu

  1. NU inteleg un lucru!!! la IBANESTI,judetul Mures ,composesoratul de acolo a dat oamenilor care au padure ,frumosi bani .Bravo conducerii!Dar… la Casva ,comuna Gurghiu ,judetul Mures ,nimic !!!PRIMIM PE UN HECTAR DE PADURE MAI PUTIN DE UN METRU JUMATE STER ,BANI NIMIC,IAR PE PASUNE DE 2 ANI NU AM MAI PRIMIT NIMIC!!! LEMNELE GROASE SE VAND CU MASINILE ,CU REMORCILE SI NIMENI NUVEDE NIMIC! CONDUCEREA COMPOSESORATULUI FACE LEGEA!!!NOI,OAMENII SIMPLI NU PUTEM FACE NIMIC.CINE NE POATE AJUTA?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.