Primarul Florea vrea ore de consiliere psihologică pentru elevi, din cauza unor sinucideri Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 768 Vizualizări

Primarul Florea vrea ore de consiliere psihologică pentru elevi, din cauza unor sinucideri

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, va participa luni, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, celebrată în ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, la manifestările de la Tîrgu Mureş. Primarul Dorin Florea a anunţat deja câteva teme pe care intenţionează să i le prezinte acestuia, pe care, susţine edilul, că le-a mai prezentat şi altor 10 miniştri. Printre acestea se numără separarea laturii administrative de cea educaţionale în şcoala românească. Dacă tot suntem la educaţie, Florea a anunţat că va convoca o întâlnire cu directorii de şcoli pentru a le trasa “sarcina”, iar aceştia mai departe psihologilor şcolari de a-i consilia pe elevi în urma unor cazuri de sinucidere petrecute. Primarul vorbea de 17 morţi de copii, poliţia nu ne-a putut furniza astfel de date pentru protecţia minorilor, iar IŞJ a vorbit de două morţi suspecte (sinucideri) în 2017.

 

Una din principalele teme pe care primarul Dorin Florea doreşte să le abordeze la întâlnirea cu ministrul Educaţiei, Liviu Pop, se referă la sarcinile pe care fiecare instituţie ar trebui să le îndeplinească.
Discuţia a plecat de la proiectele de reabilitare a clădirilor în care îşi desfăşoară cursurile elevii de la Liceul Teoretic Bolyai, imobil în proprietatea Bisericii Reformate, şi Colegiul Naţional Unirea, deţinut de Biserica Romano-Catolică şi în administrarea Fundaţiei Statusul Romano-Catolic. Clădirile ar putea fi reparate din fonduri europene, susţine Florea, deşi procesul e destul de complicat. “Este foarte greu ca într-o clădire în funcţiune să te apuci să te apuci să faci reparaţie capitală însemnând tot ce înseamnă instalaţie, că acolo e baiul mare, nu la ferestre şi vopsit garduri”, a subliniat primarul.
De aici, edilul a sărit la problema modalităţii, o struţocămilă consideră acesta, în care funcţionează şcoala românească, modalitate care generează lipsă de responsabilitate faţă de patrimoniu, în special, din ce ne-am dat seama.
“Ministerul are obligaţia să-şi cunoască, să îşi promoveze, să ceară, să verifice programele, curricula, tot ce ceea înseamnă un proces de învăţământ. Spaţiul, locul, întreţinerea şi tot este parte a administraţiei locale. De aceea, pe undeva este o mare-mare, o uriaşă greşeală care se face. Casa Corpului Didactic ar trebui să fie independenţi, suverani, ei trebuie să verifice şi nu inspectoratele, inspectoratele ar trebui desfiinţate de urgenţă. Şi transmit ministrului Muncii de acolo să înceapă. Cu gratulări de funcţii, cu inspector general adjunct, nu fac nimic. Iar partea de administraţie să numească un administrator al clădirii care poate fi coordonat clar de primărie. (…) Nu are ce să caute directorul în problemele administrative, directorul este pur pe linie de învăţământ. Perpetuarea acestei situaţii la nesfârşit creează această struţocămilă care nu are eficienţă”, a spus Florea.
Fără să dea exemple concrete, acesta şi-a amintit de cazuri de prin şcolile târgumureşene şi nu numai care, în viziunea sa îi susţin teoria necesităţii separării laturii educaţionale de cea administrativă.
“Nu-i normal să cheltuie mai mulţi bani de când v-am înlocuit uşi, geamuri, centrale termice şi nu e normal să cheltuie mai mulţi bani decât înainte, printr-o proastă administrare. Nu e normal că, dacă are procedură, să decupleze lumina, căldura şi apa şi nu e normal ca după două zile să găsesc o grădiniţă inundată de sus până jos, două zile a curs apa fără să vadă nimeni nimic. Toate se creează din acest motiv, lipsa de decizie în cadrul ministerului de a despărţi definitiv aceste lucruri. (…) Este o lege tâmpită. Să numească Consiliul Local şi primarul oameni în Consiliul de Administraţie, ce fac oamenii ăia? Nimic. Nu au responsabilităţi, nu au verificări, nu au sancţiuni, nu au nimic, pentru cine îi numeşti? Să meargă să îşi aranjeze copilul în clasă mai luminoasă sau să îl pună în banca a doua decât în banca a şasea?”, a afirmat primarul.

 

Psihologii şcolari, la treabă

 

Florea s-a declarat împotriva instalării de butoane de panică în unităţile de învăţământ din Tîrgu Mureş pentru că ar transmite un mesaj de nesiguranţă părinţilor şi a susţinut că şcolile din oraş sunt sigure.
Altă problemă a găsit însă. “Vreau să am o discuţie cu toţi directorii la şcoală pentru demararea de urgenţă pentru identificarea psihologilor în toate şcolile şi obligativitatea să sugerez să impună lecţii de dirigenţie obligatorii psihologilor din fiecare şcoală pentru a discuta adevăratele probleme cu care se confruntă tineretul din ziua de azi şi, mai ales, cel captiv la postările, imbecilizările care se practică prin toate reţelele acestea subterane. (…) Nu este o greşeală, nu este o exagerare când spun că, rapid, copiii din şcoli au nevoie de consiliere psihologică, mai curând decât de lecţii aleatorii sau opţionale. Se impune acest lucru având în vedere ce se discută, ce se întâmplă, mai ales în judeţul Mureş unde eu consider că sunt necesare aceste lucruri, sunt scăpate de sub control, nu sunt verificate, la şcoală nu se abordează subiecte de genul acesta”, consideră acesta.
Primarul Florea a susţinut că e necesară consilierea psihologică din cauza sinuciderilor care au avut loc în oraş. “17 morţi de copii în Tîrgu Mureş, nu e normal să te gândeşti să spui: domnule, trebuie o gândire şi o psihologie şi de văzut ce se întâmplă în şcoli? (…) Eu când vorbesc, vorbesc documentat, nu vorbesc că mi-a căzut mie pe chelie. E un fenomen care mă preocupă: lipsa de educaţie, de discurs, de discuţie în şcoli, este o blazare. (…) Distrugerea şi deturnarea lui majoritară se întâmplă în mediul în care activează copilul. Deci, 60 %, se întâmplă acolo sau în mediul înconjurător, dacă terenul e propice, pentru că sunt copii cu care poţi să discuţi şi te trimit la plimbare”, a declarant Florea.
Poliţia nu a putut să ne dea mai multe informaţii pentru că Legea 272 îi obligă să proteje interesul superior al copilului, în schimb Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a confirmat că, la nivelul judeţului în 2017, doi elevi s-au sinucis, unul în Tîrgu Mureş, iar al doilea în comuna Ibăneşti.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE