Home / Agricultura / Proiect unic în România la Târgu-Mureş, pentru revigorarea bovinelor Pinzgau de Transilvania

Proiect unic în România la Târgu-Mureş, pentru revigorarea bovinelor Pinzgau de Transilvania

Distribuie

Pe fondul încălzirii globale şi a slăbiciunilor manifestate de rasele ameliorate, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine din Târgu-Mureş derulează un proiect unic în ţară, de creare a unui nucleu de bovine din rasa Pinzgau de Transilvania, o rasă autohtonă formată încă din 1860, după ce aceste bovine aproape au dispărut de pe teritoriul ţării.
“Ideea proiectului mi-a venit în 2014, când am participat la un simpozion, la Baia Mare, pe temea păstrării şi conservării raselor locale la toate speciile, ovine, porcine, bovine, cabaline. Documentându-mă un pic, mi-am dat seama că păstrarea raselor locale este o problemă foarte actuală, pentru că la nivel internaţional, încă din 1992, la Rio de Janeiro, ONU, în colaborare cu specialişti în domeniu, a realizat un studiu în care se arăta că în condiţiile actuale de modificare a climatului la nivel global, nu neapărat de creştere a temperaturii, ci oscilaţiile de temperatură şi fenomenele extreme, ne vor pune într-o situaţie foarte delicată. Şi aceasta pentru că rasele ameliorate cu cât sunt mai perfecţionate, cu atât sunt mai sensibile şi nu vor rezista peste 30-40 de ani la schimbările climatice. Aşa că vom fi nevoiţi să recurgem la rasele locale formate în mult mai vitrege. Şi atunci m-am gândit că avem o rasă autohtonă, Sura de Stepă, cu un nucleu de conservare în judeţul Iaşi, dar că Pinzgau de Transilvania a rămas neluată în studiu. În aceste condiţii, fiind o unitate de cercetare pe Bălţata românească în Transilvania, am propus Ministerului Agriculturii un program de cercetare pe această temă, conservarea fondului genetic la rasa Pinzgau de Transilvania. Spre satisfacţia mea, proiectul a fost aprobat şi perioada de cercetare este 2015-2018”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine (SCDB) din Târgu-Mureş, dr. ing. Ioan Oroian.
Odată aprobat proiectul, a spus şeful SCDB Târgu-Mureş, s-a realizat un studiu pentru a fi identificate exemplare din rasa Pinzgau de Transilvania, în vederea formării unui nucleu de conservare.
De la propunere la realizare a fost un drum extrem de anevoios, întrucât instituţiile de specialitate ale statului nu au putut oferi informaţii nici despre efective şi nici despre deţinătorii de bovine din rasa Pinzgau de Transilvania.
“Pinzgau de Transilvania s-a format în zona munţilor Apuseni şi a Bucovinei, în anul 1860. Din păcate, toate răspunsurile de la instituţiile statului au fost că nu au în evidenţă astfel de efective. Văzând că nu mă poate ajuta nimeni, împreună cu doi colegi, am luat la pas zona Munţilor Apuseni şi Bucovina. În zona munţilor Apuseni nu am mai găsit niciun exemplar care să se încadreze în standardul rasei. În zona Bucovina, graţie unui inginer zootehnist, Doru Costea, care a încurajat oamenii din zona Dorna Condrenilor să nu renunţe la aceasta rasă, am găsit în 5-6 gospodării cu Pinzgau de Transilvania, care să se încadreze în standardul rasei. În proiect noi ne-am propus achiziţionarea a 40 de capete, dar, din păcate, am reuşit să identificăm doar 25 de capete de Pinzgau de Transilvania. Acestea le-am găsit la câteva gospodării de oameni foarte gospodari, care au ţinut la tradiţie din moşi strămoşi şi au spus că nu pot renunţa la această rasă”, a arătat Ioan Oroian.
Pinzgau de Transilvania este o rasă mixtă lapte-carne, are o dezvoltare corporală mică, fiind adaptată zonei de munte. Este singura bovină care poate accesa înălţimi unde urcă doar capra de munte.
“În condiţiile aceste şi producţia de lapte este modestă, până în 10 litri, este o vacă de familie. Consumă doar fân, adică valorifică extrem de bine posibilităţile zonei. Şi atunci, cu producţia aceasta se asigură cantitatea de lapte pentru o familie. Motivele economice i-au făcut pe oameni să renunţe treptat la Pinzgau de Transilvania. Aceste bovine au o dezvoltare corporală mică, iar cei care cumpără animale caută viţei cu dezvoltare corporală mare. Aşa că au fost refuzaţi viţeii de Pinzgau de Transilvania. Oamenii au recurs astfel la material seminal de Bălţată românească sau de la alte rase de carne, pentru a obţine viţei de talie mare. Acum 99% din efectivul de Pinzgau de Transilvania este atât de metisat, încât aproape nu mai găseşti exemplare care să se încadreze în standardul rasei. Mai găsim rasa doar în gospodării izolate, unde nu a ajuns modernitatea”, a precizat inginerul.
Ioan Oroian a spus că, deşi în proiect se prevedea achiziţionarea a 40 de bovine tinere, au fost identificate doar 25 de capete care se încadrau în rasa Pinzgau de Transilvania, însă a considerat că tot răul a fost spre bine.
“Am găsit doar 25 de capete, dar ne-am dat seama, când am cumpărat animalele, că am avut şi o şansă. Între cele 25 găsite am cumpărat vaci adulte, juninci gestante şi tineret, iar asta ne-a făcut să avansăm în proiect cu cel puţin doi ani şi jumătate. Oficiul de Reproducţie a constatat că efectivul se încadrează în standardul rasei şi, mai mult, avem un tăuraş cumpărat atunci, pe care am reuşit să îl creştem şi să îl autorizăm pentru montă naturală. Menirea noastră este ca odată format acest nucleu să ajungem la 50-60 de capete şi să păstrăm rusticitatea rasei. Am folosit acest tăuraş, am făcut şi monte naturale, dar am recoltat şi material seminal şi avem în stoc peste 500 de doze de material seminal. Avem gospodării care sunt dispuse să reia tradiţia de a creşte Pinzgau de Transilvania. După ce ajungem la un efectiv optim, vom reţine 20% din efectiv, iar restul vor fi date în gospodării. Dorim să creăm nişte puncte-pilot de creştere a acestei rase. Dar este o problemă de durată, iar noi trebuie să fim în pas cu evoluţia climatului. Va dura ani de zile”, a mai spus directorul SCDB Târgu-Mureş.
De la cele 25 de bovine achiziţionate, la SCDB Târgu-Mureş s-au obţinut deja 10 viţei şi, suprinzător, nu a existat niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la aceştia, spre deosebire de alte rase.
“Lăsăm viţeii să sugă direct de la mamă, am încercat să vedem dacă aceste vaci se pretează la mulsul mecanic şi am reuşit. Este o rasă extrem de rezistentă, se adaptează foarte uşor şi poate fi întreţinută cu costuri minime”, a precizat Oroian.
Pinzgau de Transilvania s-a format începând cu anul 1860 în Transilvania şi Bucovina, prin încrucişarea de absorbţie a raselor locale Sura de Stepă şi Mocăniţa, cu tauri din rasa Pinzgau importaţi din Austria.
Greutatea medie a femelelor din această rasă este în jur de 400-450 de kilograme (faţă de Bălţată, care ajunge la 600-700 de kilograme), iar taurii au o greutate între 500 şi 700 de kilograme.

(Sursa: www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.