Interviu cu Farczádi Ali, voluntar-model al Celulelor Roşii. „Voluntarii sunt vitali pentru asociație…” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

Interviu cu Farczádi Ali, voluntar-model al Celulelor Roşii. „Voluntarii sunt vitali pentru asociație…”

Farczádi Ali este un supraviețuitor de cancer care împreună cu părinții lui a transformat experiența cea mai neplăcută din viața lor într-o acțiune constructivă prin fundarea Asociației Împreună Pentru Copii cu Cancer. Prin proiectele lor sunt spijiniți în principal pacienții aflați în evidența Compartimentului de Hemato-Oncologie de la Clinica de Pediatrie nr. I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Fondatorii și voluntarii asociației au ajutat mulți copii, au împlinit multe dorințe ale micilor bolnavi.

„După înființarea asociației, membri acesteia au venit cu diverse idei de proiecte: o tabără pentru copii, renovarea secției de hemato-oncologie pediatrică, inaugurarea unei terase pentru copii etc. Pentru realizarea acestor proiecte a fost nevoie de muncă intensă de teren și acțiuni de strângeri de fonduri. Și uite așa am început să lucrăm cu voluntari.

În momentul de față lucrăm cu 30-35 de voluntari serioși și dedicați. Ei se numesc Red Cells, adică Celulele Roșii, deoarece considerăm că sunt la fel de importante pentru munca pe care o desfășurăm zilnic, precum celulele sanguine. Motto-ul lor este: ”Mai sănătoși cu fiecare celulă nouă” și acest strigăt de luptă este și o invitație pentru toți cei care doresc să devină voluntari și să se alăture misiunii nobile de ajutorare a copiilor”, se precizează pe pagina web www.ipcc.ro.

Cu ocazia interviului următor, Farczádi Ali ne oferă un portret al asociației și a muncii pentru copii care suferă de cancer.

Reporter: Să-mi povestești despre asociație. A cui era ideea să transformați experiența voastră într-o acțiune constructivă? De ce ați pornit pe acest drum?

Ali Farczádi: Urmând tratamentul în Budapesta, am avut contact cu multe asociații care ne-au ajutat în diferite moduri. Părinții mei s-au gândit să ajute la rândul lor copiii tratați în orașul nostru.

Rep.: Care era scopul vostru atunci? A rămas același până astăzi?

A.F.: Scopul nostru este îmbunătățirea calității vieții copiilor bolnavi de cancer.

Rep.: Povestiți vă rog despre o experiență plăcută, pentru că aveți cu siguranță foarte multe!

A.F.: Înainte de prima mea tabără, mă plimbam cu o prietenă de a mea, voluntară la asociație, când un copil se agață de ea, o strânge în brațe și o salută cu un zâmbet mare pe față. Băiatul a cunoscut-o pe prietena mea în tabăra ChampCamp unde a petrecut clipe de neuitat și s-a atașat de voluntari.

Rep.: Aveți și experiențe neplăcute…

A.F.: Strângerea de fonduri e punctul meu slab și experiențele mele neplăcute se leagă de această activitate.

Rep.: Care e partea cea mai plăcută și care e partea cea mai grea a muncii voastre?

A.F.: Înaintea oricărui eveniment avem mult de muncit: căutare de sponsori, găsirea unei locații, mediatizarea evenimentului etc. Partea cea mai plăcută vine chiar după sfârșitul unui eveniment, când ne strângem cu voluntarii și vedem roadele muncii, povestim despre greutățile depășite și enumerăm momentele speciale.

Rep.: Care sunt cele mai importante proiecte desfășurate de asociație?

A.F.: Avem câteva activități cheie: ChampCamp, tabăra de o săptămâna organizată pentru copiii care au terminat tratamentul, programul Silver Box, prin care îndeplinim dorințele copiilor bolnavi de cancer, Back in Game care ajută copiii vindecați să se reintegreze în societate prin intermediul sportului și în același timp îi motivează să participe la Onco Olimpiadă , care este un eveniment sportiv bianual organizat de o fundație din Polonia.

Rep.: Cât de important este voluntariatul pentru voi? Cât timp oferiți din timpul vostru liber?

A.F.: Fără voluntari, asociația nu ar putea organiza un număr atât de mare de evenimente și nu ar putea ajunge la atâtea persoane. Voluntarii sunt vitali pentru asociație și voluntariatul este important pentru noi.

Rep.: Ce credeți, se apreciază voluntariatul la noi în județ?

A.F.: Părinții și prietenii voluntarilor văd importanța muncii depuse de voluntari și sunt convins că apreciază atât voluntariatul cât și asociația.

Rep.: Ce planuri de viitor aveţi?

A.F.: Anul acesta doresc să mă axez pe proiectul Silver Box pentru că văd un potențial mare în acesta. Sunt mulți copiii care așteaptă ca visurile lor să devină realitate.

Rep.: Ce vă motivează să mergeți mai departe?

A.F.: Asociația face parte din mine.

A consemnat GÁLL Boglárka

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE