Home / Administratie / Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, în dezbatere publică la Reghin

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, în dezbatere publică la Reghin

Distribuie

Cetățenii municipiului Reghin sunt invitați la dezbaterea publică privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al Municipiului Reghin, în baza legii 52/2003 privind transparența decizională în administrație publică. Dezbaterea va avea loc miercuri, 17 ianuarie 2018, ora 16:00 în sala de spectacole a Casei de Cultură ”Eugen Nicoară” a Municipiului Reghin.

Planificarea nevoii de mobilitate

Planul de mobilitate urbană are ca țintă principală îmbunătățirea accesibilității zonelor urbane și buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate urbană. Planul de mobilitate urbană se adresează tuturor modurilor de transport, incluzând transportul public și privat, de marfă și pasageri, motorizat și nemotorizat, în mișcare sau în staționare.

Planul de mobilitate durabilă oferă un instrument strategic de planificare a nevoii de mobilitate în raport cu dezvoltarea socio-economică a municipiului Reghin, realizând o planificare eficientă a transporturilor din punct de vedere al costurilor și al impactului asupra mediului înconjurător. Planul de mobilitate urbanӑ durabilă stabileşte prioritățile autorității locale în ceea ce privește acțiunile de satisfacere a nevoii de mobilitate, printr-o abordare integrată a modurilor de transport corelată cu planificarea urbană, luând în considerare eficiența economică și componenta de mediu. Scopul planului de mobilitate este de a fundamenta o strategie coerentă de transport asupra investițiilor noi, dar și a investițiilor de management și mentenanță a infrastructurii existente în vederea realizării unui sistem de transport integrat multimodal. Dezvoltarea acestei strategii de transport are la bază cele două obiective majore ale dezvoltarii transporturilor în zona de analiză și anume: – Dezvoltarea rețelei de transport existente, spre conectarea efectivă si eficientă a muncipiului Reghin cu restul țării și cu țările învecinate (obiectivul de conectivitate) – Îmbunătățirea accesibilității populației către serviciile sociale și economice (obiectivul de accesibilitate).

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă vizează îndeplinirea viziunii de dezvoltare a mobilității, prin abordarea următoarelor obiective strategice: – Eficiență economică – îmbunătățirea eficienței și rentabilității economice a transportului de persoane și mărfuri; – Mediu – reducerea poluării aerului și fonice, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie; – Accesibilitate – asigură că toți cetățenii au opțiuni de transport, care le permit accesul la destinații și servicii de bază; – Siguranță și securitate – îmbunătățirea siguranței și securității in circulație; – Calitatea mediului urban – contribuie la creșterea atractivității și calității mediului urban și la proiectarea unui mediu urban în beneficiul cetățenilor, economiei și societății în general.

Acțiuni de implementare a PMUD

Pentru implementarea unui mecanism eficient de monitorizare, evaluare și control a fazei de implementare a PMUD, se propun următoarele acțiuni: – Numirea unui Responsabil PMUD la nivelul Primăriei. Această persoană ar trebui să fie Administratorul Public sau Viceprimar. Această persoană trebuie să aibă putere de decizie, pentru a asigura adoptarea de decizii interdepartamentare în timp scurt; – Numirea unui Grup de Lucru permanent pentru PMUD, cu ședințe lunare sau mai dese (funcție de necesitate). Acesta trebuie nominalizat prin Ordin al Primarului și trebuie să cuprindă persoane cheie pentru problematica mobilității. Grupul de lucru va fi prezidat și coordonat de Responsabilul PMUD. La ședințele Grupului de lucru vor participa șefi de specialități tehnice vizate de problematica discutată. La aceste ședințe vor fi invitați și reprezentați ai altor instituții (ADR, Consiliul Județean, Poliția Circulație, CFR, Primari ai localităților învecinate etc.); – Numirea unui Responsabil funcțional PMUD în cadrul unui compartiment de Mobilitate, care să asigure acoperirea din punct de vedere tehnic în mod continuu a întregii problematici de monitorizare a PMUD, pentru toate domeniile (transport public, logistică urbană, parcări, mentenanță și modernizare străzi, transport nemotorizat, ITS,etc) sub toate aspectele de activitate (monitorizare a respectării planificării conform PMUD, testare și monitorizare a efectelor implementării proiectelor, consultare publică și comunicare, marketing, reglementare, ajustarea planificării funcție de evoluția existentă, identificarea surselor de finanțare planificate, colectarea periodică de date necesare menținerii actualizate a modelului și monitorizării procesului etc.). Compartimentul va fi sub directa coordonare a Administratorului Public.

 

De asemenea, verificati

Strada Pandurilor din Reghin modernizată pentru 1,1 milioane de euro

Distribuie Conducerea Primăriei Municipiului Reghin a atribuit, în data de 8 aprilie 2024, societății Drumserv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.