Semnătura ”Luceafărului”, în colecția Bibliotecii Județene Mureș Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 284 Vizualizări

Semnătura ”Luceafărului”, în colecția Bibliotecii Județene Mureș

Avem străzi, instituții cu numele de Eminescu, dar cel mai bine îl găsim într-o bibliotecă, și aici mă refer la instituția etalon a cărții, Biblioteca Județeană Mureș. În colecția bibliotecii regăsim la loc de cinste semnătura Poetului Național, care apare pe volumul „Elemente de poetică. Metrica și versificațiunea” semnat de Timotei Cipariu, apărut la Blaj în anul 1860.

„Trebuie să recunosc că avem foarte multe cărți semnate de Mihai Eminescu, atât în limba română cât și traduceri. Avem colecția, incompletă ce-i drept, seria de manuscrise editată de Biblioteca Academiei Române. Nu în ultimul rând ne mândrim cu faptul că avem semnătura lui Mihai Eminescu. Este o semnătură care apare pe o carte scrisă de Timotei Cipariu, publicată în anul 1860, oferită ca și donație în anul 1986 de către Dan Culcer. Semnătura datează din februarie 1866, perioadă în care Eminescu a făcut călătoria sa la Blaj, la Mica Romă cum i se mai spunea, și probabil că în acest context a ajuns semnătura sa pe această carte”, a declarat, pentru Cotidianul Zi de Zi,   Monica Avram, directoarea Bibliotecii Județene Mureș.

Carte de colecție

Aparent vorbim o simplă semnătură, dar cu o valoare inestimabilă, fapt pentru care lucrarea semnată Timotei Cipariu ocupă un loc de cinste în colecția Bibliotecii Județene Mureș.

„Are o valoare imensă. Cartea a și fost restaurată, este un dosar întreg de restaurare, fapt pentru care  semnătura este încă destul de fizibilă. Noi în fiecare an o aducem la lumină.Chiar și în acest moment, poza paginii de facebook a Bibliotecii Județene Mureș are deja postată fotografia cu această semnătură extrem de valoroasă a poetului. Cartea în sine a fost oferită ca și donație de către Dan Culcer.Cum a ajuns această carte în posesia domniei sale nu știm. Cartea fiind veche, nu este expusă, pentru a nu fi afectată de lumină, de temperatură. Este una dintre cele mai valoroase cărți din colecția bibliotecii, dacă ne gândim la cei care se regăsesc în ea.În primul rând îl avem pe Timotei Cipariu, apoi avem o carte, care deși  nu e veche conform standardelor, e publicată după 1830, dar e o carte bibliofilă. Și nu în ultimul rând avem semnătura lui Mihai Eminescu. Plus Dan Culcer care a donat-o Bibliotecii Județene Mureș, deci cartea are toate ingredientele pentru a fi o carte într-adevăr de colecție”, a subliniat Monica Avram.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE