Share
Home / Cultură / Autorul mureșean Aurel Pantea a câștigat Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Autorul mureșean Aurel Pantea a câștigat Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Autorul mureșean Aurel Pantea a câștigat luni, 15 ianuarie, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia. Poetul a fost premiat la Casa Tineretului din Botoșani de către primarul Cătălin Flutur, și a primit, totodată, și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani, conform portalului botosaninews.ro.

Aurel Pantea este un poet şi critic literar născut la Chețani, județul Mureș. A urmat Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1972-1976). În timpul studenţiei a fost redactor la revista „Echinox”. După absolvire, a fost profesor la Borşa (Maramureş) şi Alba Iulia (1976-1983), corector la ziarul „Unirea” din Alba Iulia (1980-1984). În prezent, este conferenţiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din 1989 este redactor al revistei „Vatra” din Târgu Mureş. Din 1990 este redactor-şef al revistei „Discobolul” din Alba Iulia. În 2016, Editura Paralela 45 i-a publicat opera poetică într-un volum cu același titlu.

Pe lista scurtă a poeților nominalizați în acest an pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” s-au numărat Nora Iuga, Nichita Danilov, Marta Petreu, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Ovidiu Genaru şi Liviu Ioan Stoiciu. Distincția (căreia i se alătură și suma de 35 000 lei din partea Consiliului Local al Municipiului Botoșani) a fost câștigată anul trecut de Mircea Cărtărescu.

Andrei VORNICU

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Angajări la Biblioteca Judeţeană Mureş

Biblioteca Județeană Mureș anunță concurs pentru ocuparea ocuparea următoarelor posturi: îngrijitor – minim 10 clase …

Share
Share