Home / Invatamant / Centru de Excelență în informatică pentru județul Mureș

Centru de Excelență în informatică pentru județul Mureș

Județul Mureș va beneficia de un Centru de Excelență în informatică, grație unui proiect al Ministerului Educației Naționale, anunțul fiind făcut luni, 15 ianuarie de către Ministrul Educației, Marian Liviu Pop.

„Avem un proiect  în implementare  cu guvernul japonez  care prevede  înființarea  unui număr de 62 de centre de excelență, unul dintre acestea urmând să fie inființat și în județul Mureș, prin selectarea unui liceu pentru acest centru de informatică. În fiecare județ vom avea un astfel de Centru de Excelență în informatică”, a precizat ministrul Liviu Marian Pop.

Ioan Macarie, inspectorul școlar general  nu a vrut să divulge numele liceului unde urmează să se înființeze Centrul de Excelență, acesta urmând să fie cunoscut după anunțarea criteriilor de evaluare.

„Avem licee cu profil informatic foarte bune în județ, nu doar la Târgu-Mureș ci și în Sighișoara, Reghin. Deocamdată să vedem care sunt criteriile după care vom putea anunța numele liceului care va găzdui acest centru de excelență”, a precizat inspectorul general școlar Ioan Macarie.

Cinci proiecte cu finanțare europeană

Potrivit Ministrului Educației, digitalizarea învățământului reprezintă una din prioritățile ministerului care îl conduce, demers care cuprinde cinci proiecte cu finanțare europeană.

„Avem cinci proiecte pe care lucrăm pentru digitalizarea sistemului de învățământ. Este vorba de digitalizarea completă a unui județ pilot, Buzău, pentru a putea face extinderea, Bibiblioteca școlară virtuală, unde  cea mai mare resursă va fi alocată bibliotecii școlare virtuale unde vom avea toate documentele digitale la care se vor conecta toate unitățile școlare, Internet în fiecare școală, în contextul în care azi avem doar 66 % din unitățile de învățământ care au internet într-o sală de clasă. Alte  proiect au în vedere zone de WI-FI în toate clasele cu învățământ gimnazial și Catalogul electronic, instrument prin care toate notele și absențele vor fi introduse pe format electronic, În cursul acestei săptămâni vom avea o întâlnire cu cei de la Comisia Europeană unde vom discuta despre aceste subiecte. Toate aceste proiecte  sunt depuse la Ministerul Fondurilor Europene.  La acestea se mai adaugă  un proiect pentru educația antreprenorială, în valoare de 30.000.000 de euro. Toate școlile din România vor avea introduse elemente de antreprenoriat, începând cu învățământul primar. Vom face etapizat acest proiect, prima dată în liceu, gimnaziu și apoi în școala primară. În prezent, doar  la ciclul liceal avem zonă de antreprenoriat, la cele cu profil economic, unde există acele firme de excercițiu, în rest nu avem zonă de antreprenoriat ”, a spus ministrul Liviu Marian Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Școala Gimnazială Petelea, factor de educație și integrare

Școala Gimnazială Petelea așteaptă revenirea elevilor la școală începând cu data de 8 februarie. Este …