Liviu Marian Pop: „Problema patrimonială trebuie să o rezolve Primăria și Consiliul Local” Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 346 Vizualizări

Liviu Marian Pop: „Problema patrimonială trebuie să o rezolve Primăria și Consiliul Local”

Prezent la Târgu-Mureș cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ministrul Educației Naționale , Liviu Marian Pop, a făcut unele referiri privind problema patrimonială a clădirilor în care își desfășoară activitatea Colegiul Național Unirea, subiect dezbătut  și în cadrul discuțiilor avute cu oficialii județului și orașului, respectiv Consiliul Județean și Primăria Târgu-Mureș.

„A fost o discuție constructivă, lămuritoare până la urmă, ceea ce este foarte important pentru elevii, părinții și profesorii din județul Mureș. Azi avem baza legală de a funcționa aceste entități juridice, fără să fie afectate anumite drepturi ale anumitor persoane. Când am fost Secretar de Stat, știind de această problemă, în februarie 2017, am completat actele normative în așa fel încât, dacă nu există înțelegere la nivelul autorităților locale, se poate face o intervenție de la nivelul ministerului pentru a nu afecta dreptul la educație al elevilor. Cu răbdare și perseverență se poate elimina acest blocaj, iar elevii să nu aibă de suferit”, a precizat ministrul Liviu Marian Pop.

„Suntem obligați să găsim soluții pentru toți elevii”

Potrivit acestuia, există bază legală ca la nivelul ministerului să se poată face rețeaua școlară, dar cu o singură condiție, autoritatea locală să aibă dreptul de a administra, să aibă în proprietate acel corp de clădire, fapt pentru care și la Liceul ”Unirea” se poate funcționa în corpul A iar în corpul B se poate gândi o altă structură, și toți elevii care sunt acolo să continuie cursurile normal.

„Noi putem înființa unități școlare, dacă avem clădirile. Problema patrimonială trebuie să o rezolve Primăria și Consiliul Local. Eu i-am asigurat că, având acest proiect de lege pe circuit parlamentar, și în instanță atacată un anumit lucru, o anumite entitate juridică, putem înființa în Corpul B o entitate juridică, alta decât cea care astăzi este contestată în istanță. Se poate face acest lucru, dar pentru a putea face asta avem nevoie de un cuvânt de la primărie care să spună că acel spațiu este proprietatea  sau în administrarea lor. Entitatea care se înființează, trebuie să fie autorizată de către ARACIP, în vederea funcționării. Despre acest lucru putem să discutăm în momentul în care avem efectiv legea. Până atunci multe se pot întâmpla încât mi-e greu să dau un răspuns. Dacă de la primărie primim o hârtie oficială care specifică faptul că cele două corpuri sunt în administrarea primăriei, atunci Liceul Romano-Catolic se poate înființa și prin ordin de ministru.  Am introdus în lege faptul că, dacă autoritățile locale nu-și finalizează rețeaua școlară până la data X, putem prin ordin de ministru înființa această școală cu personalitate juridică. La Târgu-Mureș nu a fost o problemă de înființare, ci una de retroactivitate, s-a dat un ordin de ministru care făcea o chestiune retroactivă. Putea să se rezolve această problemă fără nicio consecință acum trei ani de zile, dacă cei care vremelnic erau în funcțiile de conducere  spuneau că așa e legal să facem. Azi, dacă o autoritate locale nu reușește să-și facă rețeaua școlară, se poate înființa prin ordin de ministru. Noi suntem obligați să găsim soluții pentru toți elevii, indiferent sub ce umbrele își desfășoară ei activitatea”, a subliniat ministrul Educației Naționale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE