- redactia
- 0 comentarii
- 447 Vizualizări
FOTOGALERIE: Monografia dedicată Melaniei Ursu a fost lansată la Teatrul Național
17 ianuarie 2018Pe 11 ianuarie s-au împlinit doi ani de la dispariția actriței Melania Ursu, dar moștenirea pe care a lăsat-o teatrului și filmului românesc este încă la fel de vie. Scriitorul Cornel Udrea a comemorat viața și activitatea artistei prin volumul „În cazul ăsta, mă retrag într-o romanță!”, subintitulat „O povestire monografică despre Melania Ursu”. Cartea a fost lansată vineri, 12 ianuarie, ora 18.00, în foaierul Sălii mici a Teatrului Național Târgu-Mureș, în prezența Directorului artistic al Companiei „Liviu Rebreanu”, actorul Nicu Mihoc, și a teatrologului Zeno Fodor, ale căror vieți s-au intersectat cu cea a Melaniei Ursu.
Absolventă a Institului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1961, clasa regizorului profesor Moni Ghelerter, Melania Ursu a făcut parte dintr-o generaţie de aur, fiind colegă cu marii artişti Marin Moraru şi Gheorghe Dinică.
Cariera sa artistică a fost legată și de Teatrul Național Târgu-Mureș unde a jucat în spectacole precum „Soacra cu trei nurori”, „Omul care aduce ploaie”, „Interviu”, „Piatră la rinichi”, „Procesul Horia” sau „Regele mincinoșilor”.
Pe lângă teatru, Melania Ursu a jucat şi în filme, interpretând rolurile doamna Chiajna în „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, regia Malvina Urşianu, Pelaghia Roşu în „Munţi în flăcări”, regia Mircea Moldovan, Vica în „Pădureanca” şi „Flăcări pe comori”, ambele în regia lui Nicolae Mărgineanu, Ana în „Iarba verde de acasă”, regia Stere Gulea, Irina în „Mere roşii”, regia Alexandru Tatos.
La Gala UNITER 2012, a primit cea mai înaltă recunoaştere a breslei actoriceşti: Premiul pentru întreaga activitate.
O actriță versatilă și plină de energie
„Vreau să vă mulțumesc că sunteți alături de noi la lansarea unei monografii despre o artistă care a făcut istorie în teatrul românesc, începând de la Târgu-Mureș unde a fost și profesoară la Universitatea de Artă Teatrală, la Cluj, și în filmul românesc. E vorba de o foarte mare actriță, numită Melania Ursu. Îmi pare rău că dacă aș întreba colegi de-ai mei mai tineri cine a fost Melania Ursu, va fi o pauză. Melania avea de totate. Când intra pe scenă, nu că era acasă, dar dacă nu erai atent, te prăpădea. Trebuia să-i faci față, avea o energie fabuloasă” a relatat Nicu Mihoc.
Zeno Fodor a completat portretul pe care Nicu Mihoc a început să îl facă actriței: „Mela a fost nu numai o actriță foarte talentată, dar ceea ce este foarte important, este că avea o gamă de interpretare foarte largă. Ea juca cu aceeași plăcere, cu aceeași devoțiune și același talent de la comedie muzicală la tragedie antică. În plus, era de un profesionalism formidabil. Tot timpul se antrena, lua lecții de canto, de mișcare, căuta în permanență. Și avea generozitatea și bucuria ca tot ceea ce ea știe să le predea celor tineri, studenților. Avea vocație pedagogică. Unii au și criticat-o spunându-i că e prea prietenă cu studenții, dar ea făcea asta pentru că studenții erau colegii ei, pe care îi voia foarte buni. Ea înțelegea că teatrul se făcea cu toate generațiile, în colectiv, că toți trebuie să fie foarte buni pentru ca tu să poți străluci cu adevărat.”
Cornel Udrea a lucrat cu Melania Ursu începând cu anii ’70, preponderent în Cluj. „Cartea aceasta nu îmi aparține. Vinovatul principal este doamna Marilena Pop care a transcris sutele de articole, caietele de sală, pentru că Melania sublinia cu un negru apăsat ca și caracterul ei energic locurile unde era pomenită. Un rol important l-a avut și dl. Prof. univ. dr. Cristian Cheșuț, Prorector al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cel care a îmbunătățit calitatea fotografiilor și le-a adus la parametrii necesari”, a precizat autorul monografiei.
Volumul a fost prezentat alături de un CD cu înregistrări ale Melaniei Ursu realizate de Radio Cluj. Câteva dintre ele, în marea majoritate poezii, au fost audiate la finalul evenimentului, prilej pentru segmentul tânăr al publicului de a se familiariza cu vocea pătrunzătoare și sofisticată a actriței, sau de a o auzi în premieră. Alături de masa încărcată cu volume și CD-uri se afla un scaun pe spătarul căruia era așezat paltonul Melaniei Ursu, împreună cu caietul de actorie și de binecunoscuta ei pălăriuță, ca și când actrița s-ar întoarce în orice clipă să le recupereze și să fugă la repetiții sau la un spectacol unde o așteaptă o sală plină.
Andrei VORNICU
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu