FOTO: La Centrul de informare turistică din Saschiz, bunătăți exportate și apreciate de Prințul Charles Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 950 Vizualizări

FOTO: La Centrul de informare turistică din Saschiz, bunătăți exportate și apreciate de Prințul Charles

În centru, lângă Primărie, există spațiu generos de parcare unde puteți opri fără a fi taxați. Acolo, pe lângă vizitarea Bisericii fortificate Evanghelice și fotografierea Turnului cu Ceas, aveți ocazia să vă aprovizionaţi cu produse tradiționale pe care le găsiți de vânzare la Centrul de Informații.

Englezii, atraşi de Saschiz

La întoarcerea spre casă din week-endul petrecut la Pensiunea Violeta 3, am trecut și noi pe la Centru de Informare, pentru că o prietenă cu care am fost în excursie ținea morțiș să cumpere renumitul gem de rubarbăr, făcut în Saschiz și vestit peste hotare. Cu această ocazie am aflat și eu, și puteam cu ușurință să ratez această întâlnire cu bunătățile de pe rafturile Centrului de Informare.

Aici, la Saschiz, Prințul Charles, a inaugurat chiar el însuși, un centru de procesare a produselor tradiționale, unde sătenii își pot produce după rețete tradiționale multe sortimente de bunătăți, la standarde de igienă care să le permită vânzarea lor peste hotare. Fundația englezească Adept se ocupă de promovarea și conservarea satelor din Transilvania, culturii și produselor tradiționale… și uite așa au început să vină englezii pe la noi, la țară, unde totul parcă se derulează lent, parcă alt secol, cu calm și în armonie cu natura, nu în cel modern, al vitezei.

Produse speciale

Centrul de Informare din Saschiz se află lângă Turnul cu Ceas și are următorul program de funcționare, care începe cu două zile în care este închis, adică luni și marți și continuă apoi cu zilele în care este deschis, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 18.00. Sub acest program de funcționare afișat bilingv, român-englez, este trecută o precizare cu adresa și numărul de telefon al fundației Adept la care pot apela turiștii care au nevoie de informații în zilele de luni și marți, când este închis Centrul de Informații.

Pe ușa de la intrare este afișat că se poate plăti cu cardul.

Am intrat și atenția mi-a fost direcționată automat pe partea stângă a încăperii, de subconștientul care fusese programat în prealabil pentru localizarea borcanelor. Mare bucurie pe mine când am început să citesc ce scrie pe toate borcanele și să descopăr o mulțime de specialități. În timp ce citeam etichetele borcanelor și sticlelor, auzeam o conversație într-o germană fluentă între doamna de la casă/ tejghea și un grup de turiști. M-am mirat, dar apoi stând de vorbă cu dânsa, am aflat ca așa se vorbește germana în zonă, ca pe limba maternă. Ce oameni culți avem la sat! Să revin la borcanele pentru care am intrat!

Prietena mea a cumpărat dulceață de rubarbăr pentru ea și pentru cunoștințele ei, în loc de suvenir.

Eu am cumpărat un borcănaș (l-am numit așa pentru că era micuț) de Dulceață de lapte cu vanilie, adică un fel de caramel cu aromă de vanilie, delicios. Mai era din acest tip de dulceață și varianta cu aromă de cafea și de migdale. Am ieșit din magazin doar cu acest produs și la mașină, soțul meu, mare amator de dulciuri, l-a deschis, și am început toți trei să ne lingem degetele învelite în caramelul delicios. Concluzia a fost următoarea: „du-te să mai cumperi două, să avem fiecare câte unul”, cel început cică era al meu.

Pe acest sortiment scria că este produs în Saschis de „Casa de pe Deal”.

Tot sub această etichetă am mai văzut și: Peltea de coacăze nege, Peltea de coacăze roșii, aceste erau la 14 lei bucata. Gemul de rubarbăr cu căpșuni, Gem de rubarbăr și zmeură, Gem de prune cu nucă.

Îmi făcea cu ochiul dulceața de ardei iute (12 lei borcănaşul), am mai mâncat făcută de altcineva și îmi place, aceasta era produsă cu eticheta de „Saxon Village Preserves”. Sub această etichetă mai erau multe produse printre care: o gama largă de produse din miere: de tei, floarea soarelui, polifloră la prețul de 13 lei bucata; murături de ardei iute, zacuscă, salată de vinete cu ardei copți (12-13 lei); compoturi etc.

O alta marcă prezentă pe rafturi: „A Taste of Transylvania” cu produse ca ce exemplu: o gamă variată de siropuri: de coacăze, căpșuni, suc ce roșii, etc.

Altă marcă producătoare de uleiuri de rapiță, de cânepă, de dovleac, de nucă, etc. este „Luna Solai”, cu prețuri cuprinse între 25-30 lei/ 250 ml.

Un alt producător „Bottle Green Cordial” avea o ofertă de siropuri din soc la prețul de 20 lei și sucuri de soc la prețul de 8 lei/250 ml.

Specialități de miere: cu cafea, anason, cacao, scorțișoară, chimen, la 280 g și 16 lei bucata erau produse sub o altă marcă „Casa Bunicului”.

Am enumerat producătorii, care sunt mai mulți dar sunt sub aripa fundației Prințului Charles care se ocupă de păstrarea rețetelor tradiționale din zonă.

Aveau aici înghețată din ingrediente naturale, care se exportă în străinătate, destul de scumpă, nu am cumpărat, dar mi-a fost foarte lăudată!… data viitoare venim cu buget alocat cumpărăturilor din acest loc.

Pe un raft erau punguțe cu plante uscate pentru ceai.

Din acest punct de informare se pot cumpăra și suveniruri de la ceramică, pălării din paie, magneți, la broșuri și hărți.

Locuri de vis

Probabil că ați trecut, ca și noi, în viteză cu mașina pe lângă acest Centru de Informații despre care v-am povestit, fără să știți ce pierdeți.

Dacă nu vă interesează conservele, de aici puteți vizita: Biserica Evanghelică fortificată din Saschiz, construcție începută în anul 1493, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, Turnul cu ceas construit în anul 1677 care a fost serios variat de cutremurul din 1986, nu se poate urca în turn, dar se pot face fotografii, toate acestea fiind păzite de pe colina de Cetatea Țărănească pe care o puteți admira și vizita.

Trebuie să precizez că Biserica nu se poate vizita în ziua de marți când este închisă, în restul săptămânii este deschisă între orele 10.00 – 18.00.

Dana FLORINA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE