Home / Slider / Povești la fileu cu Prințul Dimitrie Sturdza

Povești la fileu cu Prințul Dimitrie Sturdza

Distribuie

Alteţa Sa Prinţul Dimitrie Sturdza a revenit pentru câteva zile la reședința sa de pe Valea Gurghiului din judeţul Mureş, prilej cu care ne-a împărtășit câteva din gândurile sale legate de tenis, sport pe care l-a practicat cu succes, fiind atât campion la simplu al Elveţiei, jucător în echipa de Cupa Davis a Elveției, a cărui căpitan nejucător a fost la finala din 1992 împotriva Statelor Unite.

Reporter: Cum priviţi ascensiunea Simonei Halep, liderul mondial al tenisului feminin actual?

Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza: Întotdeauna am sperat că Simona Halep va ajunge numărul 1 mondial. În urmă cu ceva ani, împreună cu fratele meu Eric, am ajutat-o, am sponsorizat-o doi ani, când ea era tânără și lumea nu prea știa de Simona Halep. Noi am crezut în ea și prin multă muncă a reușit să devină numărul 1 mondial. Dar ştiți cum e românul, niciodată nu e destul. E numărul 1 mondial, dar de ce nu a câștigat un Grand Slam. Apoi dacă va câștiga un Grand Slam, de ce nu le-a câștigat pe toate patru. E ceva extraordinar ca o fată micuță cum este ea, prin energia pe care o are, prin voință, să devină numărul 1. De la Ilie Năstase încoace niciun jucător român nu a mai fost numărul 1 mondial, de aceea trebuie să o încurajăm pe Simona, nu doar când câștigă, ci și când pierde sau are perioade mai puțin bune. Cred că va mai rămâne în acest an numărul 1 mondial, cred că va câștiga și un Grand Slam.

Rep.: Cum era Simona când ați cunoscut-o?

D.S.: Exact așa cum este și acum. Nu s-a schimbat absolut deloc, e foarte politicoasă, foarte bine educată, demnă, frumușică rău, simpatică. Am la adresa ei doar cuvinte de laudă. Multă lume reacționează când ea pierde, sau când câștigă mai greu un meci, cum a fost și cazul primului tur din acest an de la Australian Open. E de înțeles, toate sportivele care ajung pe tabloul principal sunt jucătoare bune, toate vor să câștige.

Rep.: Este o perioadă favorabilă pentru tenisul feminin românesc. De ce nu și la băieți?

D.S.: Sunt foarte multe jucătoare din România în topul mondial și e păcat că la masculin îi mai avem doar pe Horia Tecău și Marius Copil. Nu înțeleg acest lucru, faptul că  fetele sunt mai bine reprezentate. Sunt câteva sportive care ne reprezintă foarte bine, cum este Irina Begu și Mihaela Buzărnescu, ca să dau doar două nume. În urmă cu cinci ani, Buzărnescu a venit la mine spunându-mi că are probleme la genunchi. Am dus-o la Zurich, unde a făcut un tratament. Nu știu dacă a ajutat-o acest lucru. La început nu am crezut foarte tare în ea, când ea avea 20 și ceva de ani, era numărul 400 și ceva în lume, iar dacă până la 18 ani nu ești în primii 100, e mai greu. Spre bucuria noastră, ea a început să joace foarte bine, a ajuns într-o finală, iar acum e în primele 50 de jucătoare din lume.

Rep.: Cât s-a schimbat tenisul în ultimii 30 de ani?

D.S.: S-a schimbat exact ca oricare alt sport, din cauza echipamentului și a condițiilor de pregătire. Acum toate terenurile de tenis sunt extraordinar de bune. Înainte, nu sărea mingea întotdeauna la fel, din cauză că terenurile nu erau așa de bune ca cele de azi. La fel mingile, de multe ori aveai șase mingi diferite într-o cutie, care nu săreau deloc la fel. În ce privește încălțămintea sportivă, s-au făcut progrese extraordinare, la fel și rachetele de tenis. Aș vrea să-i văd pe băieții de azi să joace cu rachetele cu care jucam noi pe vremuri, care erau din lemn. Sportul a făcut progrese incredibile, vedeți cum sunt acum pistele de atletism de tartan, pe când Jesse Owens a făcut suta de metri în 10,2 secunde pe un teren de zgură. Aș fi vrut să-l văd pe un tartan, să vedem ce timp ar fi scos. Se spune că Usain Bolt este cel mai bun din lume, dar eu cred că Jessie Owens a fost mai rapid. Sportul a făcut progrese enorme și a devenit extrem de spectaculos.

Rep.: A crescut și partea financiară…

D.S.: Cariera unui sportiv este supusă multor riscuri. Dacă te doare ceva, nu mai poți să joci, nu mai poți să faci sport, atunci ce faci, devii antrenor, dacă ești în stare să faci asta. Viața unui sportiv e foarte scurtă, excepție fac unele sportive cum au fost surorile Williams sau Roger Federer. De obicei, cariera unui sportiv de top durează cinci-şase ani, nu ca la Federer care de 20 de ani e tot în top. E un risc, dacă reușești e foarte bine. Azi nu mai poți merge la o universitate cum a fost în cazul meu, respectiv Fizică Atomică la Politehnica de la Lausanne și am devenit și numărul 1 ca jucător de tenis în Elveția. Azi nu mai e posibil așa ceva, ori joci tenis, ori alegi o altă carieră pentru a fi performant.

Rep.: Sunteți un fan a lui Roger Federer. Cum vă explicați constanța lui?

D.S.: Roger Federer e foarte atent, se îngrijește în primul rând foarte bine. În al doilea rând are o soție care îl apără de toți cei care doresc ceva de la el. Este un băiat foarte echilibrat, plus că face foarte multe lucruri bune pentru oameni. Are o fundație în Africa de Sud și Zimbawe pentru copii, astfel ca aceștia să poată învăța o meserie. A dat multe milioane prin această fundație acetor copii, toate meciurile demonstrative pe care le face au fost pentru această fundație. Este un exemplu de om, nu doar de sportiv.

Rep.: Dacă ar fi să comparați un jucător de acum 40 de ani cu Federer, care ar fi acesta?

D.S.: Cu Ilie Năstase, desigur. Ilie scotea mingi mai grozave decât ce face Federer acum. Când juca Ilie, dacă nimerea o zi bună, efectiv își ridiculiza adversarii. Făcea niște mingi la care alții doar visează. Roger Federer și Ilie Năstase sunt cei mai frumoși jucători din istoria tenisului.

Rep.: Ce amintiri vă leagă de perioada în care erați căpitanul echipei de Cupa Davis a Elveției?

D.S.: După ce am jucat vreme de 14 ani, am ajuns să fiu și căpitan al echipei Elveției de Cupa Davis. La acea vreme echipa era formată din Mark Rosset și Jakob Hlasek, cu care am și ajuns în finala Cupei Davis în anul 1992 împotriva Statelor Unite ale Americii, la Fort Worth, în Texas. Am fost aproape de o mare victorie atunci, în prima zi Rosset l-a învins pe numărul 1 de la americani, Jim Courier, iar a doua zi la dublu am avut minge de meci. În ultima zi au câștigat americanii cu noroc, aveau jucători de clasă mondială, John McEnroe, Andre Agassi, Pete Sampras și Jim Courier. Nu a mai existat în istoria Americii o așa echipă de tenis cum a avut-o atunci, pe care am fost foarte aproape să o batem, chiar la ei acasă.

Rep.: La tenis stăm bine, la fel și la handbalul feminin, mai puțin la celelalte sporturi…

D.S.: Cred că sportul se află într-un impas din cauză că nu s-a făcut absolut nimic pentru sport de la Revoluție încoace. Așa îmi spune și domnul Țiriac, s-a mai făcut ceva când a fost la conducerea Comitetului Olimpic Român, a strâns o groază de bani, iar la Olimpiada de la Sydney, România a obținut foarte multe medalii. În ziua de azi, o gimnastă nu face bani cum face un jucător de tenis sau de golf. Nu este susținută și atunci nu poți obține performanță. La handbal feminin avem o echipă extraordinară, dar nu știu dacă este susținută destul. Un factor esențial îl reprezintă cel decizional. Dar din păcate, toate ministerele sunt foarte slabe.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.