Share

Home / Slider / Spărgător de bănci ingenios din Transilvania, erou în Ungaria!

Spărgător de bănci ingenios din Transilvania, erou în Ungaria!

Ambrus Attila, „Banditul – Whiskey”, născut în Transilvania, după ce a furat sume mari din băncile Ungariei este privit de opinia publică precum un supererou. Nu demult, „Banditul – Whiskey” a câștigat o sumă mare de bani la un reality show, o parte din aceasta fiind donată  Fundației Dévai Szent Ferenc din Deva.

Viață tumultoasă

Ambrus Attila s-a născut în Transilvania, în județul Harghita, în localitatea Leliceni, în 1967. A fost părăsit de mama lui când avea un an şi jumătate și a crescut cu bunica lui până la zece ani, până la moartea ei, după care a fost îngrijit de o mătușă. În 1988, sub un tren, agățat între roți, a fugit în Ungaria. Înainte de acest episod,  a jucat în echipa de hochei pe gheață SC Miercure-Ciuc. Se spune că între 1993 și 1999 a spart peste 30 de bănci, poște, agenții de turism și a furat circa 142 de milioane de forinți. În 2002, Ambrus Attila a fost condamnat la 17 de ani de închisoare, iar până la urmă a fost eliberat după zece ani, în 31 ianuarie 2012.

Numele lui de „Banditul – Whiskey” l-a primit pentru că înainte de a sparge a bancă obişnuia să consume whiskey. Înainte de a fi prins a devenit din ce în ce mai faimos, fiind privit de opinia publică drept un erou. În închisoare a dat bacalaureatul, a obținut diplomă de licență și a început să se ocupe cu ceramică.

Cărți și filme despre viața lui

Despre viața lui Ambrus Attila s-au scris mai multe cărți, inclusiv Julian Rubinstein, scriitor american, „Ballad of the Whiskey Robber” (“Balada banditului – whiskey”), iar în 2010 s-a făcut și un documentar despre viața lui. În noiembrie 2017 a apărut în cinema filmul „A Viszkis” care a avut foarte mare succes.

Bani pentru copii săraci din Deva

În anul 2017, Ambrus Attila a participat la un reallity show realizat în Asia. După ce a câștigat premiul final, a oferit o parte din sumă Fundației Dévai Szent Ferenc din Deva.

(G.B.)

Share

1 comentariu

  1. Attila nu este erou pt ca a alunecat in prapastie,ci fiindca a avut puterea sa iese de acolo,sa se reintegreze in
    societate si mai sa si ajute copii
    ofani sa nu ajunga in prapastie si ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Târgu-Mureș: Licitație pentru chioșcurile de presă de pe domeniul public!

Primăria municipiului Târgu-Mureș cu sediul în Piaţa Victoriei nr. 3, telefon 0265-268.330, interior 274, anunţă …

Share
Share