Home / Cultură / Naţionaliştii l-au omagiat pe Grigore Vieru la Târgu-Mureş

Naţionaliştii l-au omagiat pe Grigore Vieru la Târgu-Mureş

Distribuie

Motto: «Din Basarabia vă scriu,/ Dulci fraţi de peste Prut/ Vă scriu cum pot şi prin târziu,/ Mi-e dor de voi şi vă sărut».

Pe data de 18 ianuarie s-au împlinit nouă ani de când îndrăgitul poet român şi luptător pentru limba şi cultura română, grafia latină şi unirea Basarabiei cu România, Grigore Vieru, a trecut în mod fulgerător la cele veşnice.

Personalitate care a luptat pentru Reîntregirea naţională

În dimineaţa zilei de 16 ianuarie 2009, maşina în care poetul se afla pasager şi cu care se întorcea de la o comemorare a lui Mihai Eminescu a suferit un grav accident de circulaţie în drum spre Chişinău.

Grigore Vieru, aflat pe scaunul din dreapta şoferului, a suferit traumatisme grave ale organelor vitale. După două zile de suferinţă pe patul de spital, în final, Dumnezeu a decis să-l ia la El. A fost înmormântat la Chişinău pe 20 ianuarie 2009, iar la înmormântare au participat zeci de mii de oameni.

De la înmormântarea lui Ion şi Doina Aldea Teodorovici, bunii prieteni ai lui Grigore Vieru decedaţi tot în urma unui accident de maşină, Chişinăul nu mai cunoscuse funeralii atât de impresionante.

„În anul Centenarului Marii Uniri se cuvine să ne aducem aminte şi de personalităţile care au luptat pentru Reîntregirea naţională după frângerea graniţelor României Mari în 1945, iar Grigore Vieru s-a aflat, în anii ‘80-’90, în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale, inclusiv cântecele pe versurile sale, având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor basarabeni”, au transmis reprezentanţii Noii Drepte Târgu-Mureş, prin intermediul unui comunicat de presă.

Bust Grigore Vieru, la Târgu-Mureş

Potrivit reprezentanţilor Noii Drepte Târgu-Mureş, Grigore Vieru are legătură cu Târgu-Mureşul, iar Târgu-Mureşul are multe legături cu Basarabia.

„În timpul vieţii sale, Vieru a vizitat municipiul nostru iar, după trecerea sa la cele veşnice, la Târgu-Mureş s-a ridicat un bust al său amplasat, provizoriu, pe scările Centrului Cultural “Mihai Eminescu”, faţă în faţă cu statuia “Luceafărului” inspiraţiei sale, Mihai Eminescu. Târgu-Mureşul e un oraş înfrăţit cu Chişinăul, iar la Chişinău există o Bibliotecă ce poartă numele “Târgu-Mureş”. La Târgu-Mureş învaţă mulţi elevi şi studenţi basarabeni, iar mulţi absolvenţi sau comercianţi basarabeni s-au mutat aici”, se menţionează în comunicat.

„Naţionalismul”, un cuvânt pozitiv

Ȋn semn de omagiu, simpatizanţii Noii Drepte Târgu-Mureş s-au întâlnit şi au discutat despre personalitatea lui Grigore Vieru, la bustul poetului aflat pe scările din faţa Centrului Cultural “Mihai Eminescu” unde au depus câteva candele şi au reconstituit prima strofă din poezia “Sunt

naţionalist”: “Da, îmi iubesc mama./ (E un păcat?)/ Şi pruncii./ Şi fraţii./ Şi cerul de ametist./ Ca rezumat, sunt naţionalist!”

Prin acest gest simbolic arătăm faptul că am înţeles şi ne identificăm ca «naţionalişti», străduindu-ne să urmăm modelul «naţionalismul lui Grigore Vieru» reprezentat de dragostea şi preţuirea activă, prin fapte, a familiei, a limbii, a culturii, a tradiţiilor ţării şi neamului românesc într-un mod inteligent şi creştinesc, asemenea lui Vieru. De asemenea, am vrut să aducem o reparaţie morală şi o redescoperire a sensului adevărat al termenului de «naţionalist» care, în zilele noastre, e folosit cu intenţia de insultă, de stigmatizare, tocmai de către duşmanii neamului românesc, şi implicit duşmanii lui Grigore Vieru, ori e folosit în mod demagogic de către impostori”, au transmis reprezentanţii Noii Drepte Târgu-Mureş.

Iniţiativa momentului omagial a aparţinut membrilor Societăţii Cultural-Patriotice «Avram Iancu» şi Noua Dreaptă din Târgu-Mureş.

(Redacţia)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.