Home / Agricultura / Producția ecologică va avea reguli noi din 2021

Producția ecologică va avea reguli noi din 2021

Distribuie

Consiliul UE a aprobat, în luna noiembrie 2017, noi norme ce reglementează producţia ecologică. Acestea vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Noul regulament privind producţia ecologică era necesar în contextul în care multe dintre normele actuale sunt vechi de peste 20 ani şi trebuie actualizate pentru a reflecta schimbările din acest sector, considerat unul dintre cele mai dinamice din agricultura Uniunii Europene (UE). Potrivit datelor Comisiei Europene, suprafaţa de teren utilizată în agricultura ecologică creşte cu aproximativ 400.000 ha pe an, iar piaţa produselor ecologice din UE valorează aproximativ 27 miliarde euro, cu cca. 125% mai mult decât acum zece ani.

O singură regulă pentru toţi!

Principala modificare este introducerea unui set unic de norme pentru producţia ecologică la nivelul întregii UE. Aceleaşi norme vor fi aplicate tuturor producătorilor ecologici şi tuturor produselor ecologice.
Se va ţine, totuşi, cont de anumite excepţii justificate, admise şi în prezent, precum înlocuirea temporară a unui ingredient ecologic cu unul neecologic, în cazurile în care stocurile sunt limitate. Astfel de excepţii vor fi permise, însă vor fi limitate în timp, evaluate periodic şi, dacă este necesar, aplicate tuturor producătorilor, asigurându-le, astfel, un tratament echitabil.
Acelaşi set unic de norme va fi aplicat şi fermierilor din afara UE care îşi exportă produsele ecologice pe piaţa comunitară.

Produse prelucrate: Minim 95% din ingredientele agricole trebuie să fie ecologice

Noile norme vor include o serie de noi produse, precum sarea, pluta şi uleiurile esenţiale şi vor permite adăugarea, în viitor, şi a altor produse ecologice, pentru a ţine cont de cererile consumatorilor. De asemenea, vor fi deschise noi pieţe pentru seminţe şi material săditor ecologic.
Noul regulament privind producţia ecologică va fi aplicat produselor agricole vii şi neprelucrate, inclusiv seminţelor şi altor materiale săditoare, precum şi produselor agricole prelucrate utilizate ca produse alimentare şi ca hrană pentru animale.
Produsele prelucrate pot fi etichetate ca ecologice numai dacă cel puţin 95% din ingredientele de origine agricolă sunt ecologice!

Certificare în grup şi controale mai rare

Conform noului regulament, micii fermieri vor putea opta pentru certificarea în grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare şi le va facilita aderarea la sistemul ecologic.
În prezent, procedura standard prevede controale anuale, la nivelul statelor UE. Noile norme vor permite controale mai rare pentru producătorii ecologici consacraţi. Mai exact, în cazul producătorilor la care nu sunt depistate nereguli după trei ani consecutivi de controale, autorităţile naţionale pot decide ca aceştia să fie controlaţi numai o dată la doi ani.
Noile norme de producţie ecologică nu schimbă faptul că producătorii certificaţi nu pot utiliza substanţe neautorizate, precum pesticidele, în culturile lor. Acestea stabilesc, însă, măsuri de precauţie pe care operatorii trebuie să le ia pentru a reduce riscul de „contaminare” accidentală cu pesticidele utilizate în culturile convenţionale din apropierea celor ecologice. Responsabile pentru controlul acestor măsuri vor fi autorităţile naţionale.

Sursa selectivă: revista Ferma

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Sighișoara: Zeci de stupi mistuiți într-un incendiu

Distribuie Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieir Sighișoara au intervenit luni seara, 16 octombrie, cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.