Spectacol dedicat „Luceafărului”, la Sărmaşu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 536 Vizualizări

Spectacol dedicat „Luceafărului”, la Sărmaşu

Catedra de limba şi literatura română a Liceului Teoretic „Samuil Micu” din Sărmaşu, în colaborare cu Primăria Oraşului Sărmaşu, au desfăşurat luni, 15 ianuarie, la Casa de Cultură din Sărmaşu, activitatea „In memoriam Mihai Eminescu”, marcând 168 de ani de la naşterea poetului, dar şi Ziua Culturii Naţionale.

Clipe de înălţare spirituală

Activitatea a cuprins discuţii despre semnificaţia zilei de 15 ianuarie, un recital de poezie şi interpretarea unor creaţii muzicale pe versurile poetului. În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul ing. Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu, care a marcat însemnătatea acestei zile dedicată „Luceafărului Poeziei Româneşti.”

„Suntem  onoraţi să vă invităm să celebrăm împreună aceste clipe de înălțare spirituală. Ziua Culturii Naționale adună an de an iubitorii de poezie pentru a-și sărbători poetul național, Mihai Eminescu. Așa cum în fiecare colț al țării se desfășoară manifestări cultural-artistice, și elevii instituției noastre au pregătit momente poetice și muzicale, sub coordonarea doamnelor învățătoare, a doamnelor profesoare de Limba și Literatura Română, a doamnelor profesoare din Catedra de Limbi Moderne și a părintelui Daniel Camară”, a afirmat ing. Ioan Mocean.

Alături de primarul oraşului Sărmaşu, pe lista invitaţilor speciali s-au aflat şi Aurel-Valentin Lobonţ – comandantul Poliţiei Oraşului Sărmaşu, şi Nagy Alexandru, şeful Secţiei de Pompieri Sărmaşu.

 

Recital de poezie

În cadrul aceluiaşi eveniment, invitaţii au audiat momente muzicale interpretate de corul Belcanto, coordonat de părintele Daniel Camară.

Pentru buna desfăşurare a spectacolului au fost implicaţi numeroşi elevi, de la clasa a V-a la clasa a XII-a, îndrumaţi de profesoarele: Florina Bondrea, Fekete Aletta, Şoiom Ana, Hilda Oroian, Fekete Daria, Galfi Sarolta, Andreea Onişor – coordonatoarea programului.

Elevii au recitat din cele mai cunoscute creaţii ale lui Eminescu, au cântat pe versurile poetului şi au prezentat dramatizări pe versurile poetului. Astfel, elevii clasei a V-a A de la Liceul Teoretic ”Samuil Micu”, îndrumați de profesoara Andrea Onișor, au dramatizat o scenă reprezentativă din ”Scrisoarea III”, iar elevii de la Școala Gimnazială Balda, îndrumați de profesoara Adriana Costea, au pus în scenă câteva secvențe din poemul ”Luceafărul”.

„A devenit o tradiţie în şcoala noastră ca în preajma acestei date să organizăm spectacole dedicate lui Eminescu”, a declarat prof. Elena Jucan, director adjunct al Liceului Teoretic „Samuil Micu” din Sărmaşu.

Omagierea lui Eminescu, activitate tradiţională

Elevii claselor I-IV de la Liceul Teoretic „Samuil Micu” din Sărmaşu au fost îndrumaţi de învăţătoarele Luminiţa Năsălean, Irina Raţiu, Zamfira Domniţiu şi Cecilia Suciu. Au susţinut recitaluri următorii elevi: Robert Morariu – ”Odă în metru antic” (în limba engleză), Maria Burian, Delia Socaciu şi Iulia Vermeșan – ”Dorința” (în limba engleză), profesor îndrumător Romaniţa Camară şi Codruţa Jucan – strofe din ”Luceafărul” în limba franceză, profesor îndrumător Oana Mititean.

„Este o activitate pe care noi o desfăşurăm an de an şi care a devenit tradiţională pentru catedra de limba română, organizatoarea activităţii. Chiar dacă poeziile lui Mihai Eminescu sunt cunoscute de elevi şi studiate la clasă la orele de limba şi literatura română, ziua de 15 ianuarie adaugă un farmec aparte şi o anumită solemnitate acestor momente artistice”, a mai precizat prof. Elena Jucan.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE