Patru elicoptere de salvare montană, pe lista de achiziţii a SMURD Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 537 Vizualizări

Patru elicoptere de salvare montană, pe lista de achiziţii a SMURD

Coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a anunţat marţi, 23 ianuarie, în cadrul şedinţei de evaluare a activităţii pe 2017 a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Horea” al judeţului Mureş, că se doreşte creşterea numărului elicopterelor echipate pentru salvare montană cu încă patru, cel de la Târgu Mureş fiind, în prezent, singurul din ţară echipat pentru troliere, informează www.agerpres.ro.
“Elicopterul Târgu-Mureş este singurul din ţară cu capabilitate de troliere permanentă. Şi SMURD Bucureşti au echipe pregătite pentru troliere. Acesta a fost un pas făcut în 2016, după o pregătire de doi ani, care a costat 2 milioane de euro, cu colegii din Elveţia, pe partea de salvare montană cu elicopterul. Şi aici vine şi colaborarea colegilor de la Salvamont. Am făcut un pas mare de tot prin introducerea trolierii pe partea de salvare montană cu elicopterul şi anul acesta a început cu o misiune de troliere făcută de colegii din Târgu-Mureş. Bineînţeles, interesul nostru este să creştem numărul elicopterelor care fac troliere, iar în cele 600 de milioane de euro (proveniţi din fonduri europene, n.r.) sunt prevăzute patru elicoptere de salvare montană, care vor acoperi zona montană în toată ţara şi care vor fi specializate pe acest mod de lucru. În următorii doi-trei ani, sperăm să vedem efectul lor”, a declarat dr. Raed Arafat.
Secretarul de stat a arătat că, anul trecut, Guvernul a aprobat o sumă de 600 milioane de euro, pe fonduri europene, “pe lângă suma de 90 de milioane de euro care s-a cheltuit în ultimii trei ani, până la sfârşitul anului trecut, şi pe lângă încă un proiect pe care îl avem de 80 de milioane de euro”. Din această sumă, a arătat Arafat, se intenţionează achiziţionarea a 500 de maşini de intervenţie la incendii, întrucât parcul auto la nivel naţional cuprinde peste 41% autovehicule cu o vechime mai mare de 30 de ani.
“Din suma de 600 milioane de euro, deja IGSU a angajat suma de 104 milioane de euro, pentru echipamente care urmează să se vadă în cursul acestui an. Sunt şi alte licitaţii în curs (…) La ISU Mureş, peste 30% dintre autospecialele de incendii sunt de peste 30 de ani vechime. Pe plan naţional, avem peste 41% dintre maşini cu peste 30 de ani vechime. Deci e o uzură morală majoră. Din cauza aceasta ajungem să trimitem uneori şi două maşini la un incendiu, ca să fim siguri că ajunge una. În acest proiect de 600 de milioane sunt 500 de maşini care vor înlocuit tot ce este maşină peste 30 de ani vechime. Şi atunci vom ajunge să avem – acum avem 30% sub 10 ani, dacă le înlocuim şi pe cele peste 30 de ani, vom ajunge să avem 70% dintre maşinile de intervenţie pe incendii sub zece ani, în următorii doi ani”, a susţinut dr. Raed Arafat.

(Sursa: www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE