FOTO: Va fi Gheorghe Zamfir liantul?! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 483 Vizualizări

FOTO: Va fi Gheorghe Zamfir liantul?!

În anticiparea Centenarului Marii Uniri de la 1918, Grupul de inițiativă „Parteneri pentru Mureș” a organizat un concert extraordinar Gheorghe Zamfir la Palatul Culturii din Târgu-Mureș miercuri, 24 ianuarie, ora 19.30. Cel supranumit „maestrul naiului” a fost acompaniat de Corul Accoustic și Orchestra Metropolitană București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga și beneficiind de prezența sopranei Rodica Anghelescu.

Gazda evenimentului a fost cunoscuta prezentatoare de la TVR, Iuliana Tudor, care a purtat un costum tradițional din zona Mureșului. Prezentatoarea a considerat că „e important să redescoperim toate valorile umane, și nu numai, pe care le avem după acești 100 de ani.”

„Este un răspuns civic, complet și programat apolitic la politicul existent. Parteneri pentru Mureș nu este o alternativă, ci un liant”

În deschiderea evenimentului a vorbit prof. dr. Leonard Azamfirei (Președinte Parteneri pentru Mureș), care a oferit o prezentare de ansamblu a Grupului de inițiativă pe care îl reprezintă: „Inima și spiritul sunt puse, în această seară, împreună. Într-o Românie atipică, greu de înțeles nu doar de către cei de dinafară, ci și de către cei care trăiesc în ea, normalitatea unui gest făcut doar pentru cei din jur pare deseori anormal. Naturalețea unui demers civic, un termen care pare desuet astăzi, creează suspiciuni, naște întrebări: ce este în spate, ce se urmărește? Aceste reacții își au justificare izvorâtă din prea multe promisiuni făcute până acum, dar nu întotdeauna îndeplinite. Parteneri pentru Mureș este un răspuns la această stare de spirit, o încercare de a le spune mureșenilor că se poate și altfel. Un fel de a arăta că îți pasă de cel de lângă tine, de vocea lui, care se vrea ascultată. Mediul academic trebuie să aibă în societate un rol determinant în a crea o direcție către care aceasta trebuie să se îndrepte, cu argumente și cu puterea credibilității. El trebuie să pună întrebări fundamentale despre cine suntem și cum am ajuns aici, încotro mergem, și deseori să caute și răspunsuri la aceste întrebări. Pe de altă parte, mediul de afaceri sănătos, curat are datoria de a aduce tușa practică al acestui demers teoretic, să arate că se poate și, mai ales, cum se poate. Parteneri pentru Mureș reprezintă parteneriatul între întrebare și răspuns. Este o platformă adresată tuturor mureșenilor de a se face nu doar auziți, ci și ascultați. Este un răspuns civic, complet și programat apolitic la politicul existent. Parteneri pentru Mureș nu este o alternativă, ci un liant.”

„Dacă nu riști nimic, nu faci nimic, nu ai nimic, nu ești nimic. Deci, hai să fim ceva, să riscăm pentru Mureș așa cum au riscat strămoșii noștri pentru România”

Ing. Mihai Aniței (Vicepreședinte Parteneri pentru Mureș) a fost de părere că succesul este doar al celui care îndrăznește, iar Mureșul are nevoie de o astfel de atitudine: „Fiecare dintre noi trebuie să facem ceva, fiecare dintre noi trebuie să aducem o picătură pentru ca și copiii noștri să trăiească mai bine în acest oraș. Vorbind în fața mulțimii despre ideile și visurile tale, riști să pierzi. Iubind, riști să nu fi iubit la rândul tău. Trăind, riști să mori. Sperând, riști să disperi. Încercând măcar, riști să dai greș. Dar dacă nu riști nimic, nu faci nimic, nu ai nimic, nu ești nimic. Deci, hai să fim ceva, să riscăm pentru Mureș așa cum au riscat strămoșii noștri pentru România.”

De asemenea, Mihai Aniței a citit textul scris de Mihail Kogălniceanu și rostit de către Carol I ostașilor săi în data de 14 noiembrie 1878, la Brăila, în urma alipirii Dobrogei de România ca urmare a Războiului de Independență.

Invitatul de onoare al serii a fost prof. dr. Emil Constantinescu. Fostul șef de stat al României în perioada 1996-2000 a povestit că Târgu-Mureș, în perioada comunistă, pentru el reprezenta Occidentul, și nutrește în continuare multă simpatie pentru oraș. A povestit și despre prietenia sa cu fostul președinte al Ungariei, Göncz Árpád, alături de care a făcut o vizită în orașul nostru în mai 1997 și cum Göncz Árpád i-a povestit, spre finalul vieții, că momentul în care a fost cel mai fericit în viață a fost când a vizitat Târgu-Mureșul și a strâns timp de jumătate de oră mâinile oamenilor care l-au întâmpinat cu entuziasm, fără să știe care era român și care era maghiar.

Solidaritate vs. dezbinare

„Trăim într-o societate în care cred că majoritatea suntem de acord asupra unui cuvânt: dezbinarea. Această dezbinare nu se mai limitează acum la conflicte între instituțiile statului sau între partide. Din păcate, ea a pătruns în rândul familiilor, a stricat prietenii. Toate mesajele pe care le-am auzit în ultimul timp sunt împotriva a ceva. Dar singura solidaritate pe care o putem crea este împotriva a ceva? Singurul instrument pe care-l putem folosi este dușmănia care duce apoi la ură față de ceilalți? Sunt aici pentru că, așa cum am înțeles eu, acest proiect, Parteneri pentru Mureș, încearcă după mult timp de la ultima dată, să creeze o solidaritate pentru ceva, nu împotriva a ceva. Și mai mult, eu am apreciat că, de această dată, întreprinzătorii care au reușit să-și facă o carieră în mod cinstit și serios, au decis să sprijine o inițiativă academică cu valențe culturale, singura, după părerea mea, care poate să schimbe societatea în care trăim. Cred că cei care acuma pleacă cu acest proiect ar putea să încerce, găsind mijloacele potrivite de a se adresa nu numai minții, dar și sufletului, să ne ajute dacă nu să construim, cel puțin să visăm la o lume în care să ne placă să trăim”, a declarat Emil Constantinescu.

„Poporul român a impresionat Europa prin spiritul său perseverent, creativ“

Ultimul invitat al serii a fost Paul Claudiu Cotîrleț, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, din partea Departamentului Identitate Națională, care a subliniat importanța Centenarului pentru societatea noastră: „Ce este mai frumos decât a marca unitatea și identitatea românească prin expunerea talentului muzical și al virtuților cu care Dumnezeu ne-a înzestrat pe noi, românii? Doresc să transmit astăzi, când prăznuim 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, un mesaj de reevocare a parcursului istoric ce a condus la realizarea idealului național: Marea Unire de la 1918. Marea Unire s-a înfăptuit datorită actului fundamental ce a luat naștere la 24 ianuarie 1859. Prin conceptul politic al geniilor pașoptiste românești, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a implementat un proiect de țară îndrăzneț ce se dovedea mai târziu a fi un factor al unirii și promotor al modernității. Pe bazele acestui fundament politic de la 1859 s-a creat marea realizare a unității românești de la 1918 al cărui Centenar îl vom celebra anul acesta. Ziua de astăzi, în care sărbătorim Mica Unire, anticipează acum, la început de an, momentul festiv al Centenarului. Și putem să spunem că această Mică Unire continuă până la finalul anului într-o unire deplină, aceea a spiritului Centenarului Marii Uniri de la 1918. Să reflectăm împreună la conștiința națională dezvoltată pe baza reușitei înaintașilor noștri, adică la acea creație românească a secolului XX care este Marea Unire de la 1918, prin care poporul român a impresionat Europa prin spiritul său perseverent, creativ și, aș adăuga eu, nemuritor. Centenarul reprezintă cea mai importantă rațiune festivă a României moderne. Să-l celebrăm cum se cuvine, să fim mai buni, mai participativi și să nu uităm jertfa înaintașilor noștri, un act scump pe care suntem datori să-l onorăm ca atare, dând în dar mai departe fiilor și nepoților noștri o Românie mai bună, cu toată istoria ei.”

Seara a fost înnobilată de muzica lui Gheorghe Zamfir, care a cântat compoziții semnate James Last, Andrew Lloyd Webber, Dmitri Shostakovich, Zsolt Kerestely, dar și compoziții proprii.

Unirea într-un parteneriat; demersul Parteneri pentru Mureș

Într-o Românie atipică, greu de înțeles nu doar de către cei de din afară dar și de către noi, trăitorii din ea, normalitatea unui gest făcut doar pentru cei din jur pare deseori anormală. Astăzi, naturalețea unui demers civic creează suspiciuni, naște întrebări: ce este în spate, ce se urmărește? Pierderea încrederii în buna-credință a celor din jur parazitează gândirea noastră, ne face bănuitori, ne sperie, iar aceste reacții își au justificarea izvorâtă din prea multe dezamăgiri trăite, până acum.

Parteneri pentru Mureș se vrea a fi un răspuns la această stare de spirit, o încercare de a spune mureșenilor că totuși se poate, un fel de a arăta că îți pasă de cel de lângă tine, de vocea lui care se vrea ascultată.

Prin Parteneri pentru Mureș dorim să facem trecerea dintre întrebare și răspuns, nevoie și resursă, dorință și reușită. Este o platformă deschisă tuturor mureșenilor de a se face nu doar auziți, ci și ascultați. Este un răspuns civic și programat apolitic, nicidecum o alternativă ci un complement, constituind o invitație la un demers participativ, cu unic scop viitorul prosper al tuturor locuitorilor județului Mureș.

Având în componența grupului de inițiativă reprezentanți ai mediului academic și antreprenorial local, proiectul de parteneriat urmărește reconcilierea tuturor mureșenilor, identificarea și chemarea lor la susținerea unor demersuri de importanță zonală, la afirmarea potențialului local în raport regional și național.

Într-o zi de sărbătoare a unirii dintre Moldova și Țara Românească sărbătorită în Ardeal, într-un an al Marii Uniri, am avut inițiativa de a pune laolaltă sunetul atemporal al naiul maestrului Gheorghe Zamfir, erudiția și înțelepciunea unui vector al României contemporane, Excelența Sa, Domnul Președinte Emil Constantinescu, deopotrivă cu interesul pentru frumos al mureșenilor, prezenți în număr mare la ceea ce s-a vrut a fi o dovadă a capacității de coagulare locală.

O societate nu poate crește de la sine, fără implicare, fără suport și fără critică constructivă. Este felul nostru de a vedea lucrurile, de a acționa pentru binele comunității. Și este invitația de a ne deveni parteneri, Parteneri pentru Mureș.

Grupul de Inițiativă „Parteneri pentru Mureș”

Proclamația către dobrogeni

„Ostași, marile puteri europene, prin Tratatul din Berlin, au unit cu România Dobrogea, posesiunea vechilor domnii. Români, astăzi voi puteți pune piciorul pe acest pământ care redevine țară românească. Voi nu intrați în Dobrogea ca și cuceritori, ci intrați ca amici, ca frați ai unor locuitori care de astăzi sunt concetățenii voștri. Ostași, în noua Românie vă veți găsi cu o nouă populație în cea mai mare parte română, dar veți găsi și locuitori de alt neam, de altă religiune, toți aceștia devenind membri ai statului român. Au dreptul deopotrivă la protecțiunea, la iubirea voastră. Între aceștia veți afla și populațiuni musulmane a căror religiune, familie, moravuri se deosebesc de ale noastre. Eu cu dinadins vă recomand a le respecta. Fiți în mijlocul noilor voștri concetățeni ceea ce-ați făcut până acum și în timp de pace ca și pe câmpul de onoare ceea ce cu mândrie constat că vă recunoaște astăzi Europa întreagă, adică model de bravură și de disciplină, apărători ai drepturilor României și înaintemergători ai regalității și civilizației europene. Cale bună, dar, soldați români, și Dumnezeu să vă protege. Cugetările mele cele mai afectuoase sunt nedespărțite de voi.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Partenerii evenimentului: E-On, Aliat, Azomureș, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Caparol, Banca Transilvania, CEC Bank, Herlitz, Romarta, Dafcochim, Redatronic, Euro Narcis, Apollo Wellness Club, Hotel Sandoria, Alpha Partner Security, Plasma Serv, M. Fashion și Centrul de Evenimente RAB.

Andrei VORNICU

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE