Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) a analizat 116 tipuri de cârnaţi comercializaţi în marile structuri comerciale şi în magazinele unor producători de produse din carne.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi ai APC şi au găsit următoarele:
La 88% din cârnaţii afumaţi analizaţi s-a folosit fum lichid sau aromă de fum!
La 84% din cârnaţii analizaţi s-a folosit conservantul nitrit de sodiu!
La 55% din cârnaţii analizaţi membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită şi coloranţi.
40% din cârnaţii analizaţi au în compoziţie fosfaţi!
40% din cârnaţii analizaţi conţin apă din belşug! 37% din cârnaţii analizaţi conţin coloranţi obţinuţi din insecte (coşenile)!
La numai 37% din cârnaţii analizaţi apare menţionat procentul de carne din compoziţia acestora pe etichetă!
34% din cârnaţii analizaţi conţin extracte de condimente!
La 28% din cârnaţii analizaţi, aroma şi gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic!
27% din cârnaţii analizaţi conţin proteină vegetală din soia!
Numai 8% din cârnaţii analizaţi nu conţin aditivi alimentari!
Cârnaţi de casă cu câte 8 substanţe chimice!
Cârnaţi ţărăneşti cu câte 7 substanţe chimice!
Cârnaţi de grătar cu câte 4 tipuri de conservanţi!
Cârnaţi cu soluţie de dezgheţare a drumurilor!
De asemenea, Asociaţia a realizat un top al celor mai buni cârnaţi din comerţ
Top 5 cârnaţi afumaţi:
Cârnaţi Chevos, produs fiert afumat (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 109 grame carne de porc);
Cârnaţi cu boabe de muştar, produs afumat (96,57% carne porc) Angst;
Cârnaţi cabanos, produs fiert şi dublu afumat (72% carne de porc, 20% carne de vită) CIA Aboliv;
Cârnaţi de casă, produs fiert şi afumat (87,2% carne porc) Angst;
Cârnaţi cu şuncă, produs fiert şi afumat (80% pulpă de porc) Smithfield Prod.
Top 5 cârnaţi subţiri:
Cârnaţi sticks cu chilli Morliny, produs iute, fiert, afumat şi uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 183 grame carne de porc) Animex Foods Polonia;
Cârnaţi sticks picanţi Pick, produs crud-uscat maturat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 153 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;
Cârnaţi snack clasic Pick, produs crud uscat afumat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;
Cârnaţi sticks oitza, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 140 grame carne de oaie) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu;
Cârnaţi sticks căpritză, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 140 grame carne de capră) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu.
Top 5 cârnaţi crud-uscaţi după cantitatea de carne folosită pentru a obţine 100 grame produs finit:
Cârnaţi Baranya (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 160 grame carne proaspătă de porc) Belje Croaţia;
Chorizo (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 155 grame carne de porc) Caroli;
Chorizo de porc condimentat (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Cora;
Cârnăciori bănăţeni (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 130 grame carne de porc) C+C Resiţa;
Cârnaţi uscaţi Premium (57% carne porc, 17% slănină şi 5% carne vită) C+C Resiţa.
Top 5 cârnaţi fără chimicale:
Cârnaţi de Pleşcoi proaspeţi (carne oaie 85%, carne vită 15%) Gabioti;
Cârnaţi de porc Maestro (pentru 100 grame de produs finit s-a folosit 110 grame carne de porc) Caroli;
Cârnaţi ardeleneşti (carne porc 86,99%) Angst;
Cârnaţi căprioară Bunătaţi de Secuime (carne căprioară minim 51%) Authentic Meat;
Cârnaţi cerb Bunătăţi de Secuime (carne cerb minim 51%) Authentic Mea.
Sursa: www.businessmagazin.ro