Share

Home / Diverse / Cârnaţii din comerţul românesc conţin coloranţi obţinuţi din insecte, fum lichid şi chiar soluţie de dezgheţare a drumurilor

Cârnaţii din comerţul românesc conţin coloranţi obţinuţi din insecte, fum lichid şi chiar soluţie de dezgheţare a drumurilor

Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) a analizat 116 tipuri de cârnaţi comercializaţi în marile structuri comerciale şi în magazinele unor producători de produse din carne.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi ai APC şi au găsit următoarele:

La 88% din cârnaţii afumaţi analizaţi s-a folosit fum lichid sau aromă de fum!

La 84% din cârnaţii analizaţi s-a folosit conservantul nitrit de sodiu!

La 55% din cârnaţii analizaţi membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită şi coloranţi.

40% din cârnaţii analizaţi au în compoziţie fosfaţi!

40% din cârnaţii analizaţi conţin apă din belşug! 37% din cârnaţii analizaţi conţin coloranţi obţinuţi din insecte (coşenile)!

La numai 37% din cârnaţii analizaţi apare menţionat procentul de carne din compoziţia acestora pe etichetă!

34% din cârnaţii analizaţi conţin extracte de condimente!

La 28% din cârnaţii analizaţi, aroma şi gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic!

27% din cârnaţii analizaţi conţin proteină vegetală din soia!

Numai 8% din cârnaţii analizaţi nu conţin aditivi alimentari!

Cârnaţi de casă cu câte 8 substanţe chimice!

Cârnaţi ţărăneşti cu câte 7 substanţe chimice!

Cârnaţi de grătar cu câte 4 tipuri de conservanţi!

Cârnaţi cu soluţie de dezgheţare a drumurilor!

De asemenea, Asociaţia a realizat un top al celor mai buni cârnaţi din comerţ

 

Top 5 cârnaţi afumaţi:

Cârnaţi Chevos, produs fiert afumat (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 109 grame carne de porc);

Cârnaţi cu boabe de muştar, produs afumat (96,57% carne porc) Angst;

Cârnaţi cabanos, produs fiert şi dublu afumat (72% carne de porc, 20% carne de vită) CIA Aboliv;

Cârnaţi de casă, produs fiert şi afumat (87,2% carne porc) Angst;

Cârnaţi cu şuncă, produs fiert şi afumat (80% pulpă de porc) Smithfield Prod.

Top 5 cârnaţi subţiri:

Cârnaţi sticks cu chilli Morliny, produs iute, fiert, afumat şi uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 183 grame carne de porc) Animex Foods Polonia;

Cârnaţi sticks picanţi Pick, produs crud-uscat maturat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 153 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;

Cârnaţi snack clasic Pick, produs crud uscat afumat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;

Cârnaţi sticks oitza, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 140 grame carne de oaie) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu;

Cârnaţi sticks căpritză, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 140 grame carne de capră) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu.

Top 5 cârnaţi crud-uscaţi după cantitatea de carne folosită pentru a obţine 100 grame produs finit:

Cârnaţi Baranya (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 160 grame carne proaspătă de porc) Belje Croaţia;

Chorizo (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 155 grame carne de porc) Caroli;

Chorizo de porc condimentat (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Cora;

Cârnăciori bănăţeni (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 130 grame carne de porc) C+C Resiţa;

Cârnaţi uscaţi Premium (57% carne porc, 17% slănină şi 5% carne vită) C+C Resiţa.

Top 5 cârnaţi fără chimicale:

Cârnaţi de Pleşcoi proaspeţi (carne oaie 85%, carne vită 15%) Gabioti;

Cârnaţi de porc Maestro (pentru 100 grame de produs finit s-a folosit 110 grame carne de porc) Caroli;

Cârnaţi ardeleneşti (carne porc 86,99%) Angst;

Cârnaţi căprioară Bunătaţi de Secuime (carne căprioară minim 51%) Authentic Meat;

Cârnaţi cerb Bunătăţi de Secuime (carne cerb minim 51%) Authentic Mea.

 

Sursa: www.businessmagazin.ro

 

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Expoziție și Târg de Brânzeturi

Mâine, 14 septembrie, Atelierul de Prezentare și Muzeul Petry, premiat la Hungarian Quality Product Award …

Share
Share