Share

Home / Diverse / Cârnaţii din comerţul românesc conţin coloranţi obţinuţi din insecte, fum lichid şi chiar soluţie de dezgheţare a drumurilor

Cârnaţii din comerţul românesc conţin coloranţi obţinuţi din insecte, fum lichid şi chiar soluţie de dezgheţare a drumurilor

Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) a analizat 116 tipuri de cârnaţi comercializaţi în marile structuri comerciale şi în magazinele unor producători de produse din carne.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi ai APC şi au găsit următoarele:

La 88% din cârnaţii afumaţi analizaţi s-a folosit fum lichid sau aromă de fum!

La 84% din cârnaţii analizaţi s-a folosit conservantul nitrit de sodiu!

La 55% din cârnaţii analizaţi membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită şi coloranţi.

40% din cârnaţii analizaţi au în compoziţie fosfaţi!

40% din cârnaţii analizaţi conţin apă din belşug! 37% din cârnaţii analizaţi conţin coloranţi obţinuţi din insecte (coşenile)!

La numai 37% din cârnaţii analizaţi apare menţionat procentul de carne din compoziţia acestora pe etichetă!

34% din cârnaţii analizaţi conţin extracte de condimente!

La 28% din cârnaţii analizaţi, aroma şi gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic!

27% din cârnaţii analizaţi conţin proteină vegetală din soia!

Numai 8% din cârnaţii analizaţi nu conţin aditivi alimentari!

Cârnaţi de casă cu câte 8 substanţe chimice!

Cârnaţi ţărăneşti cu câte 7 substanţe chimice!

Cârnaţi de grătar cu câte 4 tipuri de conservanţi!

Cârnaţi cu soluţie de dezgheţare a drumurilor!

De asemenea, Asociaţia a realizat un top al celor mai buni cârnaţi din comerţ

 

Top 5 cârnaţi afumaţi:

Cârnaţi Chevos, produs fiert afumat (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 109 grame carne de porc);

Cârnaţi cu boabe de muştar, produs afumat (96,57% carne porc) Angst;

Cârnaţi cabanos, produs fiert şi dublu afumat (72% carne de porc, 20% carne de vită) CIA Aboliv;

Cârnaţi de casă, produs fiert şi afumat (87,2% carne porc) Angst;

Cârnaţi cu şuncă, produs fiert şi afumat (80% pulpă de porc) Smithfield Prod.

Top 5 cârnaţi subţiri:

Cârnaţi sticks cu chilli Morliny, produs iute, fiert, afumat şi uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 183 grame carne de porc) Animex Foods Polonia;

Cârnaţi sticks picanţi Pick, produs crud-uscat maturat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 153 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;

Cârnaţi snack clasic Pick, produs crud uscat afumat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;

Cârnaţi sticks oitza, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 140 grame carne de oaie) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu;

Cârnaţi sticks căpritză, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obţinut prin prelucrarea a 140 grame carne de capră) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu.

Top 5 cârnaţi crud-uscaţi după cantitatea de carne folosită pentru a obţine 100 grame produs finit:

Cârnaţi Baranya (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 160 grame carne proaspătă de porc) Belje Croaţia;

Chorizo (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 155 grame carne de porc) Caroli;

Chorizo de porc condimentat (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Cora;

Cârnăciori bănăţeni (100 grame produs finit s-a obţinut prin prelucrarea a 130 grame carne de porc) C+C Resiţa;

Cârnaţi uscaţi Premium (57% carne porc, 17% slănină şi 5% carne vită) C+C Resiţa.

Top 5 cârnaţi fără chimicale:

Cârnaţi de Pleşcoi proaspeţi (carne oaie 85%, carne vită 15%) Gabioti;

Cârnaţi de porc Maestro (pentru 100 grame de produs finit s-a folosit 110 grame carne de porc) Caroli;

Cârnaţi ardeleneşti (carne porc 86,99%) Angst;

Cârnaţi căprioară Bunătaţi de Secuime (carne căprioară minim 51%) Authentic Meat;

Cârnaţi cerb Bunătăţi de Secuime (carne cerb minim 51%) Authentic Mea.

 

Sursa: www.businessmagazin.ro

 

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Degustare de vin și cină gastronomică la Petry

Restaurantul Petry Bistro – Grill&Wine organizează o degustare de vin în 9 octombrie de la …

Share
Share