Emil Constantinescu: “Parteneri pentru Mureș încearcă să creeze o solidaritate pentru ceva, nu împotriva a ceva” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 206 Vizualizări

Emil Constantinescu: “Parteneri pentru Mureș încearcă să creeze o solidaritate pentru ceva, nu împotriva a ceva”

În anticiparea Centenarului Marii Uniri de la 1918, Grupul de inițiativă „Parteneri pentru Mureș” a organizat un concert extraordinar Gheorghe Zamfir la Palatul Culturii din Târgu-Mureș miercuri, 24 ianuarie. Cel supranumit „maestrul naiului” a fost acompaniat de Corul Accoustic și Orchestra Metropolitană București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga și beneficiind de prezența sopranei Rodica Anghelescu.

Invitatul de onoare al serii a fost prof. dr. Emil Constantinescu. Fostul șef de stat al României în perioada 1996-2000 a povestit că Târgu-Mureș, în perioada comunistă, pentru el reprezenta Occidentul, și nutrește în continuare multă simpatie pentru oraș. A povestit și despre prietenia sa cu fostul președinte al Ungariei, Göncz Árpád, alături de care a făcut o vizită în orașul nostru în mai 1997 și cum Göncz Árpád i-a povestit, spre finalul vieții, că momentul în care a fost cel mai fericit în viață a fost când a vizitat Târgu-Mureșul și a strâns timp de jumătate de oră mâinile oamenilor care l-au întâmpinat cu entuziasm, fără să știe care era român și care era maghiar.

Solidaritate vs. dezbinare

„Trăim într-o societate în care cred că majoritatea suntem de acord asupra unui cuvânt: dezbinarea. Această dezbinare nu se mai limitează acum la conflicte între instituțiile statului sau între partide. Din păcate, ea a pătruns în rândul familiilor, a stricat prietenii. Toate mesajele pe care le-am auzit în ultimul timp sunt împotriva a ceva. Dar singura solidaritate pe care o putem crea este împotriva a ceva? Singurul instrument pe care-l putem folosi este dușmănia care duce apoi la ură față de ceilalți? Sunt aici pentru că, așa cum am înțeles eu, acest proiect, Parteneri pentru Mureș, încearcă după mult timp de la ultima dată, să creeze o solidaritate pentru ceva, nu împotriva a ceva. Și mai mult, eu am apreciat că, de această dată, întreprinzătorii care au reușit să-și facă o carieră în mod cinstit și serios, au decis să sprijine o inițiativă academică cu valențe culturale, singura, după părerea mea, care poate să schimbe societatea în care trăim. Cred că cei care acuma pleacă cu acest proiect ar putea să încerce, găsind mijloacele potrivite de a se adresa nu numai minții, dar și sufletului, să ne ajute dacă nu să construim, cel puțin să visăm la o lume în care să ne placă să trăim”, a declarat Emil Constantinescu.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE