Paul Claudiu Cotîrleț: “Centenarul reprezintă cea mai importantă rațiune festivă a României moderne” Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 915 Vizualizări

Paul Claudiu Cotîrleț: “Centenarul reprezintă cea mai importantă rațiune festivă a României moderne”

În anticiparea Centenarului Marii Uniri de la 1918, Grupul de inițiativă „Parteneri pentru Mureș” a organizat un concert extraordinar Gheorghe Zamfir la Palatul Culturii din Târgu-Mureș miercuri, 24 ianuarie. Cel supranumit „maestrul naiului” a fost acompaniat de Corul Accoustic și Orchestra Metropolitană București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga și beneficiind de prezența sopranei Rodica Anghelescu.

La eveniment a participat şi Paul Claudiu Cotîrleț, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, din partea Departamentului Identitate Națională, care a subliniat importanța Centenarului pentru societatea noastră: „Ce este mai frumos decât a marca unitatea și identitatea românească prin expunerea talentului muzical și al virtuților cu care Dumnezeu ne-a înzestrat pe noi, românii? Doresc să transmit astăzi, când prăznuim 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, un mesaj de reevocare a parcursului istoric ce a condus la realizarea idealului național: Marea Unire de la 1918. Marea Unire s-a înfăptuit datorită actului fundamental ce a luat naștere la 24 ianuarie 1859. Prin conceptul politic al geniilor pașoptiste românești, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a implementat un proiect de țară îndrăzneț ce se dovedea mai târziu a fi un factor al unirii și promotor al modernității. Pe bazele acestui fundament politic de la 1859 s-a creat marea realizare a unității românești de la 1918 al cărui Centenar îl vom celebra anul acesta. Ziua de astăzi, în care sărbătorim Mica Unire, anticipează acum, la început de an, momentul festiv al Centenarului. Și putem să spunem că această Mică Unire continuă până la finalul anului într-o unire deplină, aceea a spiritului Centenarului Marii Uniri de la 1918. Să reflectăm împreună la conștiința națională dezvoltată pe baza reușitei înaintașilor noștri, adică la acea creație românească a secolului XX care este Marea Unire de la 1918, prin care poporul român a impresionat Europa prin spiritul său perseverent, creativ și, aș adăuga eu, nemuritor. Centenarul reprezintă cea mai importantă rațiune festivă a României moderne. Să-l celebrăm cum se cuvine, să fim mai buni, mai participativi și să nu uităm jertfa înaintașilor noștri, un act scump pe care suntem datori să-l onorăm ca atare, dând în dar mai departe fiilor și nepoților noștri o Românie mai bună, cu toată istoria ei.”

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE